Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66

Wątek: Lustrzanka dla początkującego - proszę o pomoc

Początki nałogu

Domyślnie

Canon 350d to dobry wybór na pierwszą puchę. Jego wadami jest stosunkowo słaby AF (na tle tego co potrafią nowsze puszki), który jednak daje rady i mały lcd. Wielkość puszki to kwestia względna - jednemu podpasi innemu nie.

Jeżeli natomiast miałbym Ci doradzić coś tanio i dobrze to radził bym dozbierać te kilka 100 więcej i jednak zainwestować w 400D. Rożnica nie wielka, a te dwie wady, które wymieniłem są znacznie mniejsze. AF z 30D i większy lcd na pewno umilą focenie. Do tego 18-55 3.5-5.6 IS czy też 50 1.8 i na początek bardzo przyjemny zestawik.

Sony robi całkiem fajne apraty jednak wg mnie dysfalifikują go dwie rzeczy: Pierwsze to sensor CCD. Do Canonowego CMOS'a jaki jest w 350D czy 400D nie ma porównania. Na ISO 400 w Sony jest już widoczny co najmniej denerwujący szum. Druga to sam fakt, że sony ma może nie tyle ubogą ilościowo szklarnie (stary system minolta) co jakościowo. Dla amatora tam jest kiepski wybór i trzeba się ratować Sigmą czy Tamronami, które nie wszystkie są pod ten Bagnet. Plusem jest niewątpliwie stabilizacja matrycy.

Podsumowując: moja rada - dozbieraj do 400D + 18-55 3.5-5.6 IS

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riff86 Zobacz posta
    no a poza tym to o a200 raczej nieprzychylne opinie widzialem w necie... nie wiem czemu w takim razie to jest swietna lustrzanka na start.. moze dlatego ze nowa i tania....?
    Wiesz swoje opinie opierasz na tym co napisali na forach i w sieci. To może poczytaj o Canonie i odpuść sobie ten sprzęt, bo ma ciągle BF, FF z sigmami i tamronami kiepsko chodzi, serwis na Żytniej do ****, dobre szkła to tylko elki i to stałki...:razz:

W pracy kolega miał alfę 200 teraz ma 700 i sobie chwali. Zdjęcia widziałem (zresztą na co dzień dalej oglądam) i nie widzę powodów aby pakować się w starą i używaną 350tkę, bo coś tam na sieci napisali, gdy nowy sprzęt na gwarancji można kupić za tak niską cenę.
    :razz:

Coś już napisał Awatar raaf
    Miasto
    3 City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Wiesz swoje opinie opierasz na tym co napisali na forach i w sieci. To może poczytaj o Canonie i odpuść sobie ten sprzęt, bo ma ciągle BF, FF z sigmami i tamronami kiepsko chodzi, serwis na Żytniej do ****, dobre szkła to tylko elki i to stałki...:razz:

W pracy kolega miał alfę 200 teraz ma 700 i sobie chwali. Zdjęcia widziałem (zresztą na co dzień dalej oglądam) i nie widzę powodów aby pakować się w starą i używaną 350tkę, bo coś tam na sieci napisali, gdy nowy sprzęt na gwarancji można kupić za tak niską cenę.
    :razz:
    Hmm Twoja opinia o alfie 200 i 700 też pojawiła się na Forum i co najgorsze również w sieci ;-)
    350d zagripiony +kit+70-300 APO DG Sigma, 17-50 Tamron +nadal brak umiejętności

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riff86 Zobacz posta
    (patrz wadliwe matryce CCD i baterie do laptopow),
    Dla mnie to zaden argument. U mnie w pracy kiedys mielismy serie laptopow z padnietymi bateriami ok 20 szt., byla t ofrima Dell, ale jakos specjalnie nie skreslam tej firmy wrecz przeciwnie , zwlaszcza, ze wymienili je wszystkie nawet w niektorych przypadkach po gwarancji.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Dla mnie to zaden argument. U mnie w pracy kiedys mielismy serie laptopow z padnietymi bateriami ok 20 szt., byla t ofrima Dell, ale jakos specjalnie nie skreslam tej firmy wrecz przeciwnie , zwlaszcza, ze wymienili je wszystkie nawet w niektorych przypadkach po gwarancji.
    te baterie byly wadliwe bo byly w nich wadliwe ogniwa sony, a wymienil je dell. i te ogniwa trafily do kilkuset tysiecy laptopowych baterii. podobna sytuacja co z ccd, gdzie canon wymienil aparaty, inni producenci czasem tak, czasem nie, a sony z tego co wiem swoich wadliwych aparatow z wadliwa matryca sony nie wymienilo...

tez mialem padnieta baterie w d600 i ccd w s1, wiec znam sprawe
    Ostatnio edytowane przez Riff86 ; 01-09-2008 o 10:41

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Ależ właśnie o to chodzi. Ja miałem monitor Sony - mocno wadliwy. Pięć napraw w okresie gwarancji. I Sony nie wymieniło (na gwarancji!), musiałem kupić nowy. Każdej firmie trafia się wadliwy sprzęt, chodzi o to, jak ona zareaguje. Sony niestety ma klientów w głębokim poważaniu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Może coś Olympusa?
    np. E300/E500 z kitem.
    Biegam, bo lubię

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    Może coś Olympusa?
    np. E300/E500 z kitem.
    Nie wiem jak E500 ale E300 ma fatalny wizjer.
    W olympusach dobry, spory wizjer jest dopiero w E3

ola212
    Guest

Domyślnie Pomoc w wyborze lustra!

Witam, chcę kupić lustrzankę cyfrową, mam jednak mętlik w głowie na co się zdecydować mam nadzieję że wy mi coś doradzicie. Chodzi mi głownie o możliwość fotografowania:
    - zwykłego (spotkania z przyjaciółmi, imprezki),
    - zdjęcia ludzi,
    - widoczki, krajobrazy ( gdyż często podróżuję),
    ogólnie chcę żebym sprzęt był solidny, nie zawodził mnie w różnych sytuacjach. A za ile? hmm myślę że mogę wydać tak od 2000-3000PLN To jak macie jakieś pomysły?
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 02-09-2008 o 12:14 Powód: merge threads

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ola212 Zobacz posta
    Witam, chcę kupić lustrzankę cyfrową, mam jednak mętlik w głowie na co się zdecydować

- zwykłego (spotkania z przyjaciółmi, imprezki),
    - zdjęcia ludzi,
    - widoczki, krajobrazy ( gdyż często podróżuję),
    mogę wydać tak od 2000-3000PLN
    Pentax K200D, Tamron 18-250

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów