Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 66 z 66

Wątek: Lustrzanka dla początkującego - proszę o pomoc

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

obydwaj macie rację - 400D ma szybszy AF na szybkich szkłach.. natomiast na kicie i 50/1.8 będzie bez różnicy.. 350tkę i 400d porównywałem na 24-105L i 400L i w 400d jest szybciej na tych szkłach (zauważalnie - zwłaszcza w słabszym świetle) ale dla kita i 50/1.8 róznic nie odnotowano - oba to żółwie z tymi obydwoma szkłami.. 350ka to fajna puszka do nauki.. 400d też się nada.. jeśli tylko 100zł róznicy to bierz 400d - przy róznicy rzędu 200 i więcej weź 350kę i na 50mm zostanie..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Widzisz u mnie jednak 50-tka z 350D ma czasem tendencję do przestrzelenia. W 30D tego nie ma. Faktem jest, że z tym Af-em da się żyć i jeśli to nie jest dla kogoś kluczowe to pewnie że brać 350D.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-11-2008 o 01:04
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi. Będę polował na 350 i 400 (w zależności od ich rozpiętości cen na aukcjach). Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz- znalazłem w opisie jednej z aukcji że aparat jest jeszcze na 14 miesięcznej gwarancji- jak to możliwe skoro w Polsce Canony mają chyba tylko rok gwarancji? Czy ta "gwarancja" będzie respektowana w serwisie?

Początki nałogu

Domyślnie

Możliwe że jest to gwarancja sklepowa lub jakieś extra 2 miesiące które sklep dorzuca do 12 miesięcznej.A może po prostu pomyłka.
    CANON Laik

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mietek2141 Zobacz posta
    Dzięki za podpowiedzi. Będę polował na 350 i 400 (w zależności od ich rozpiętości cen na aukcjach). Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz- znalazłem w opisie jednej z aukcji że aparat jest jeszcze na 14 miesięcznej gwarancji- jak to możliwe skoro w Polsce Canony mają chyba tylko rok gwarancji? Czy ta "gwarancja" będzie respektowana w serwisie?
    niekoniecznie.. może była sprowadzona z niemiec np. z 2 letnią gwarancją która w polsce jest realizowana i aparat był 10 miesięcy temu kupiony, albo to gwarancja "sklepowa"
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Canon 350d to dobry wybór na pierwszą puchę. Jego wadami jest stosunkowo słaby AF (na tle tego co potrafią nowsze puszki), który jednak daje rady i mały lcd. Wielkość puszki to kwestia względna - jednemu podpasi innemu nie.

Jeżeli natomiast miałbym Ci doradzić coś tanio i dobrze to radził bym dozbierać te kilka 100 więcej i jednak zainwestować w 400D. Rożnica nie wielka, a te dwie wady, które wymieniłem są znacznie mniejsze. AF z 30D i większy lcd na pewno umilą focenie. Do tego 18-55 3.5-5.6 IS czy też 50 1.8 i na początek bardzo przyjemny zestawik.

Sony robi całkiem fajne apraty jednak wg mnie dysfalifikują go dwie rzeczy: Pierwsze to sensor CCD. Do Canonowego CMOS'a jaki jest w 350D czy 400D nie ma porównania. Na ISO 400 w Sony jest już widoczny co najmniej denerwujący szum. Druga to sam fakt, że sony ma może nie tyle ubogą ilościowo szklarnie (stary system minolta) co jakościowo. Dla amatora tam jest kiepski wybór i trzeba się ratować Sigmą czy Tamronami, które nie wszystkie są pod ten Bagnet. Plusem jest niewątpliwie stabilizacja matrycy.

Podsumowując: moja rada - dozbieraj do 400D + 18-55 3.5-5.6 IS
    Cytat ze strony Nikona:
    Dlaczego układ redukcji wibracji wbudowany w obiektyw jest lepszy od wbudowanego w aparat?

1. Wyrazisty obraz w wizjerze ułatwia komponowanie zdjęcia.
    Dzięki kompensacji poruszenia aparatu realizowanej w obiektywie można uzyskać wyraźny obraz w wizjerze. Ułatwia to fotografowanie obiektów znajdujących się w ramkach ostrości i sprawdzanie kompozycji. W przypadku, gdy korekta rozmycia obrazu odbywa się w korpusie aparatu, obraz w wizjerze pozostaje rozmyty.
    2. Każdy obiektyw jest optymalizowany pod kątem niezawodnego korygowania rozmycia.
    W przeciwieństwie do aparatów, które udostępniają tylko wewnętrzną funkcję likwidacji poruszenia obrazu, każdy obiektyw jest zoptymalizowany. W efekcie można fotografować z czasami otwarcia migawki dłuższymi o trzy lub cztery stopnie niż byłoby to możliwe bez korekty w obiektywie.
    3. Dane obrazu zbierane przez autofokus i czujnik pomiaru światła są korygowane przez układ redukcji wibracji w obiektywie.
    Jest to główna różnica w stosunku do układu redukcji wibracji w obiektywie. Dzięki temu możliwe jest szybsze i dokładniejsze działanie autofokusa i przeprowadzanie pomiaru światła.
    4. Wzorce rozmycia obrazu nie są takie same dla wszystkich obiektywów.
    Rozmycie obrazu spowodowane poruszeniem aparatu jest różne dla każdego obiektywu. To zjawisko łatwiej zauważyć w przypadku obiektywu o dłuższej ogniskowej. Dlatego każdy obiektyw należy precyzyjnie zoptymalizować.

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów