Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Wątek: Stary pecet nowe możliwości

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    W pracy mam 7 i powiem szczerze wystarczy mi spokojnie. Dzięki muszę się wybrać do tej firmy i "posłuchać" wiatraków bo mój obecny pecet wyje jak sieczkarnia.
    Tu nie tylko chodzi o wycie. Zasilacze noname dają często niestabilne napięcie i potrafią padać/palić sprzęt. Szkoda ładować do sprzętu za 2k zasilacz za grosze. Teraz można kupić całkiem dobre zasilacze w rozsądnych cenach, choćby: http://www.allegro.pl/item425671204_..._500_a12s.html
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ludzie którzy się dobrze znają na sprzęcie komputerowym mówią wyraźnie, że zasilacz to jeden z najważniejszych komponentów. To od niego w dużej mierze zależy czy komp nie będzie się często wieszał (niebieskie ekrany w Windows), restartował, czy coś się nie spali. Czasy no-name już dawno minęły. Dziś trzeba wybrać zasilacz świadomie, jak procesor czy płytę główną. Po pierwsze markowy, po drugie odpowiedniej mocy. Jak zwykły komputer nie do gier, to 400 do 450W wystarczy na pewno, jak do gier również (z karta graficzną dobrą) to co najmniej 550W albo i więcej.

A co do zakupów na allegro, jeśli chodzi o sprzęt komputerowy to jestem mocno uprzedzony, po pierwsze dlatego, ze mam w zwyczaju kupować w hurtowniach i składać samemu, po drugie dlatego, że ile razy kumpel kupował coś "okazyjnie" tyle razy miało to jakieś ukryte wady które wychodziły z czasem.

Więc jeśli już koniecznie na allegro to:
    - sprzęt koniecznie nowy z gwarancją od osoby która zajmuje się handlem a nie sprzedaje pojedynczą sztukę
    - sprzęt najlepiej złożyć samemu lub poprosić kolegę który się na tym zna

Inaczej zawsze poniesiesz mniejsze lub większe ryzyko, ze sprzęt będzie niestabilny lub będzie zawierał kilka wypasionych części na pokaz, i kilka tanich i psujących wydajność zestawu jako całości (coś jak bolid F1 z kołami od malucha, co z tego, ze silnik super, jak nie ruszy z miejsca).
    Jednym słowem, zaoszczędzenie kilku złotych może zaowocować przechytrzeniem samego siebie i przeklinaniem komputera, który będzie się wieszał w najmniej oczekiwanych momentach. Komputer do pracy musi być stabilny jak skała.

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Tylko musisz wiedzieć, że do obsłużenia 8G pamięci jest potrzebny system 64 bit czyli co najmiej Vista Premium. Te mniej bitowe to obrabiają do 4G minus to co ma grafika.

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Musisz wziąźć pod uwagę to co koledzy już napisali, bez sensu jest rzeźbienie ....... Choćby dlatego, że jak kupisz samą płytę główną z procesorem i pamięcią, nagle się okaż, że na niej nie ma już slotu AGP pod kartę graficzną, którą posiadasz. Oprócz tego zasilacz który posiadasz w obudowie ma wtyczkę nieco inną niż nowe zasilacze (ilość pinów), mała moc. Więc lepiej jedynie wspomóc obecną konfigurację pamięcią, usunięcie oprogramowania rezydentnego, a za jakiś czas po skolekcjonowaniu cash'u zakupić coś sensownego.

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Panowie dorosłem do decyzji bo tez nie lubię maziać patykiem w g... Dlatego mam znajomego który mi ten sprzęt złoży bez problemu no może trzeba będzie flaszkę obalić ale to nie problem. Kwota do 3000 zł bez monitora Tak jak wczesnej napisałem 1. obróbka zdjęć.2 filmy. 3 muzyka w tej kolejności i do tego ma mi służyć pecet. Nigdy nie grałem i nie gram na grach. Może coś ktoś na szybko by do radził co kupić aby znowu przez 4-5 lat mieć spokój z pecetem. Za co byłbym niezmiernie wdzięczny.

Domyślnie

W cenie około 3000 powinieneś dostać taki zestaw:

1. Intel Core 2 Q9300 Quad Core, 2.5GHz, 1333FSB, 6MB cache, LGA775, 45nm, BOX
    2. ASUS P5Q-E, P45/ICH10R, DualDDR2-1200, SATA2, RAID, 2xGBLAN, FW, CrossFire, ATX
    3. Corsair XMS2 DHX 2x2048MB 800MHZ DDR2 non-ECC, CL5 DIMM
    4. Dysk Seagate Barracuda ES.2; 500GB, Serial ATA/300, 7200RPM, 32MBcache, NCQ
    5. Cooler Master obudowa komputerowa Centurion 534 Lite czarna ( bez zasilacza )
    6. Asus EN9600GT Silent GF 9600GT 512MB DDR3 (256bit), HDTV/2xDVI, HDCP, PCI-E, BOX - chłodzienie pasywne
    7. LG SuperMulti SATA DVD+/-R 20x, DVD+RW 8x,DVD+R DL 12x,SecurDisc,bulk,(k.czarny)
    8. Microsoft OEM Windows Vista Home Premium 32-bit Edition Polish SP1, DVD, 1pk
    9. Corsair zasilacz CMPSU-520HXEU ATX 520W PFC, EU version

Jeśli nie grasz, możesz trochę zaoszczędzić i wziąć tańszą kartę graficzną, polecam cokolwiek z chłodzeniem pasywnym.
    Wymieniłem ostatnio stary komputer na taki zestaw tylko z Radeonem HD 4850 ("dzieci" czasami grają ;-) ) i byłem bardzo zadowolony z szybkości w porównaniu do Athlona64 X2 4600 z jaką wywoływał rawy z dwutygodniowych wakacji...

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcusp Zobacz posta
    W cenie około 3000 powinieneś dostać taki zestaw:
    za )

8. Microsoft OEM Windows Vista Home Premium 32-bit Edition Polish SP1, DVD, 1pk
    rawy z dwutygodniowych wakacji...
    Chyba raczej i to na pewno pozostanę przy XP natomiast Rawy jak wywołuję to dostaję teraz białej gorączki a bez kija nie podchodź. Dzięki zaraz w poniedziałek rozejrzę się za akcesoriami.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Wtrącę się do dyskusji, jako że jestem z zawodu informatykiem, a sprzętem interesuję się z zamiłowania.

Zgadzam się z wszystkimi, którzy twierdzą, że modyfikacja starego kompa nie ma sensu. Czyli kupujesz nowego, jeżeli przeznaczasz na ten cel 3000 zł (bez monitora), to można za to złożyć o wiele lepszy sprzęt niż potrzebujesz. Zastanów się, czy nie lepiej 1000zł zostawić np. na sprzęt foto. Jeżeli Twoje umiejętności są za małe na samodzielny wybór części i ich złożenie, to poproszenie kolegi jest dobrym rozwiazaniem - zakładając że on ma wiedzę i się zna, a nie tylko przechwala.

I teraz najważniejsze. Złóż zestaw dopasowany do Ciebie. Nie potrzebujesz super szybkiej grafiki do gier, więc zaznacz na samym początku, że grafika ma być do 300zł nie więcej. Nie potrzebujesz super mocnego zasilacza, zatem lepiej kupić słabszy, za to dobrej firmy gdzie masz zagwarantowaną stabilność. Nie potrzebujesz super-wydajnego systemu chłodzenia, a dobrze byłoby aby komputer był niesłyszalny, zatem kup grafikę, płytę z pasywnymi elementami chłodzenia (same radiatory), dysk twardy też powinien być cichy, konieczne wentylatory wolnoobrotowe - taki komp będzie ledwie słyszalny wieczorem w cichym pokoju. Połóż nacisk na jakość, stabilność, ciszę.

Na Twoim miejscu zdecydowałbym się na zestaw Intel+Nvidia. Wielu fanów sprzętu deklaruje się jednoznacznie po stronie Intela lub AMD. Ja uważam siebie za kogoś obiektywnego. Sam mam teraz AMD, ale w czasach, kiedy kupowałem komuter był to wybór najlepszy do moich zastosowań. To jest tak samo jak z Canonem i Nikonem, są bezwzględni fani jednego lub drugiego - obie grupy nie mają racji, prawda leży gdzieś pośrodku
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mój komentarz:
    za 3 tyś. można kupić już komputer bardzo dobry jak na dzisiejsze standardy, nawet do grania, więc albo rzeczywiście te 500 do 1000 możesz zaoszczędzić, albo złożyć komputer który będzie naprawdę śmigał bez zająknięcia nawet przy najtrudniejszych zadaniach.
    A teraz o częściach:

-quad core czyli 4 rdzeniowy procesor, jest drogi ale i piekielnie szybki, tylko pod warunkiem, że korzystasz z oprogramowania które zostało zaprojektowane specjalnie z myślą o takim procesorze. Jeśli korzystasz z Photoshopa to z pewnością będzie to korzyść, jeśli korzystasz głównie z darmowych lub niedrogich programów to w niektórych wypadkach mogą pracować nawet szybciej na tańszym procesorze 2 rdzeniowym.

- 4 GB ramu jest optymalne i tu nie ma co kombinować, to zresztą też żaden wydatek

- warto kupić droższą płytę główną która zagwarantuje stabilne działanie systemu

- jeśli nie grasz, karta grafiki nie ma żadnego znaczenia, byle by była i tyle w tym temacie

Moim zdaniem najważniejsze w tym wszystkim jest, aby części były ze sprawdzonego źródła i żeby osoba znająca się na rzeczy je składała do kupy, bo co Ci po super szybkim komputerze, który będzie Ci się resetował w trakcie obróbki kilkuset RAW-ów

Moje sugestie co do firm części do tego konkretnego zestawu (a nie ogólnie):
    - procek zdecydowanie Intel
    - płyta główna, to wyższe modele Asusa, ewentualnie wyższe modele Gigabyte
    - pamięć 2x2GB OCZ
    - jeśli chcesz aby muzyka miła jak najwyższą jakość, możesz pomyśleć o specjalnej karcie muzycznej, ale różnicy nie poczujesz na zwykłych głośniach komputerowych czy tanich słuchawkach, jeśli nie masz dobrego sprzętu do odsłuchu, karta muzyczna wbudowana na płycie w 100% wystarczy

warto do zestawu dokupić zewnętrzny dysk twardy na USB, taki 500GB to koszt ok 300zł, na który będziesz backupował dla bezpieczeństwa zdjęcia i inne ważne dane.

To co pisał wyżej sprocket73, dziś dobry zestaw komputerowy charakteryzuje nie szybkość, bo ta stała się ogólnie dostępna, tylko cisza i bezawaryjne, stabilne działanie. Tak jak kiedyś było wielki halo mieć samochód jako taki, a dziś malucha każdy może kupić za 300zł i to bez zapisywania się do kolejki i byle samochód nie jest już niczym specjalnym.

Domyślnie

Co do Visty i XP: moim zdaniem nie ma się czego bać. Jak daleko sięgam pamięcią to po wyjściu nowej wersji oprogramowania Microsoft stara nagle stawała się "cacy" a nowa "be". Tak było w wypadku dos - win, 95 - 98, 98 - XP. Kilka lat temu wszyscy wieszali psy na XP ,a teraz okazuje się, że on jest rewelacyjny a Vista do niczego.
    Mam w firmie kilka komputerów z Vistą i z XP. Na żadnym nie ma problemów - działa wszystko, nic się nie zawiesza. Gdy kupowałem laptopa dla siebie - wybrałem Vistę, do domowego komputera również. Zdarza mi się używać bardzo starych aplikacji i czasami muszę tylko ustawić tryb zgodności, ale wszystko działa. A że vista często pyta czy na pewno chcesz coś zrobić ? Moim zdaniem to dobrze - przynajmniej eliminuje część wirusów, ale jak ktoś chce to można te komunikaty wyłączyć. Zresztą wielu użytkowników skarży się na Microsoft że zawsze wie lepiej co chcą zrobić - wreszcie mają wybór.
    I z innej beczki - dla mnie rewelacyjna jest wbudowana w Vistę kontrola rodzicielska - wreszcie mam kontrolę nad dostępem dzieciaków do komputera wbudowaną w system.
    Jeśli ktoś mocno boi się visty to może zainstalować ją na miesiąc za darmo i sprawdzić czy mu pasuje czy nie. Jeśli pasuje to kupuje i wpisuje numer seryjny, jeśli nie, to instaluje XP i po kłopocie.
    W każdym razie według mnie nie taki diabeł straszny jak go malują. I pewnie gdy za rok wyjdzie następca Visty to okaże się, że jest do bani bo Vista to jest to...

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów