Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
Czy to znaczy że lepiej w takiej sytuacji kupić 1-rdzeniowy procesor? Kolejna wersja takiego softu raczej już obsłuży quada. A jak nie to pewnie będzie powoli się wycofywać z rynku w odchłań.
Gdyby był odpowiednik jednordzeniowy 3GHz C2Duo w cenie 200zł to byłoby godne przemyślenia Jedyna aplikacją jaką widziałem ze dziala na 2 rdzeniach dobrze to Cinema 4d przy renderingu no i niektóre gierki wykazują zapotrzebowanie na 2gi rdzeń np. "Crysis". Jak mialem od kumpla procesor to krecilem go na 2.53@3.5GHz bezproblemowo myśle, że doszedłby do 3.7-8GHz... I wtedy te 1000RAWów przemieli ostro

A z drugiej strony po co Ci 3 rdzenie, które nie pracują??? To już lepiej mieć 1 niepracujący i 500zł w kieszeni Zauważ od kiedy są dostępne dwurdzeniowce i ile jest programów, które to w pełni wykorzystują? Pisanie aplikacji na wielordzeniowe procesory jest trudniejsze stąd pewnie mało programów czerpie wymierne korzyści z posiadania dwóch i więcej rdzeni Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie np. przy robieniu w PS lens blur'a nie mam wiekszego obciązenia procesora niz 55%... tj pracuje jeden rdzeń. Więc mozesz mieć quada 3GHz a mój ustawiony na 3.1GHz może być tak samo szybki lub szybszy przy tej samej operacji. To natomiast wynika z lekko odmiennej ilości pamięci CACHE drugiego poziomu. W quadzie jest jej sporo więcej a ze względu na to, że jest ona wspóldzielona pomiędzy wszystkimi rdzeniami to daje mu małą przewagę.

Jeśli piszesz o wolaniu RAW to ważna jest tez wydajność samego dysku gdyż on musi odczytywać dane. RAM owszem jest ważny i 4GB jak najbardziej ale wtedy system win xp 64bit lub vista bo inaczej nie bedzie poprawnie rozpoznawał ilości pamięci. Wynika to z ograniczenia win xp.

Więc pisząc o wydajności trzeba wziąść pod uwagę każdy aspekt im bardziej wyspecjalizowana maszyna do danego zadania tym wyższa jego wydajność.
Zatem załóżmy masz dysk 5400obr. to przegrywanie danych zajmie Ci sporo dłużej niż na dysku 7200obr a gdy połączysz 2 dyski 7200obr w RAID to masz jeszcze większa wydajność. Z koleji gdy kopiujesz dane z dysku na dysk (nie z partycji na partycje) a dyski są podpięte do oddzielnych kontrolerów (obecnie na plytach zazwyczaj są 2 jeden INTELa a drugi jmicron czy jakoś tak) znów zyskujesz wydajność.