Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Wątek: Stary pecet nowe możliwości

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Skonfigurowałem niestety w sklepie w swoim mieście.
    1. Płyta główna Asus P5Q -454 zł
    2. Procesoer Q9550- 1074 zł
    3. Dysk twardy SEAGATE 2x 500 gb 420 zł
    4. Pamięć Patriot 2x2 gb CL4 800 269 zł
    5. Karta graficzna Asus 8600 GT 256 Mb DDR3 Silent 212 zł
    6. zasilacz Valeo Smart 560 w- 300 zł

Czy to drogo czy tanio nie wiem mam nadzieje że teraz wołanie rawów nie bedzie okraszone wyzwiskami pod adresem peceta. Jesli ktoś by miał jakies sugestie mile widziane .

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Będzie śmigać. Ja wprawdzie kupowałem pamięci 1066 ale 800-ki też będą chodzić. Co najwyżej mogą stwarzać problemy przy overclockingu. Chociaż też nie powinny.

No i mam wątpliwości co do tego zasilacza, bo nazwa firmy nic mi nie mówi.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Skonfigurowałem niestety w sklepie w swoim mieście.
    1. Płyta główna Asus P5Q -454 zł
    2. Procesoer Q9550- 1074 zł
    3. Dysk twardy SEAGATE 2x 500 gb 420 zł
    4. Pamięć Patriot 2x2 gb CL4 800 269 zł
    5. Karta graficzna Asus 8600 GT 256 Mb DDR3 Silent 212 zł
    6. zasilacz Valeo Smart 560 w- 300 zł

Czy to drogo czy tanio nie wiem mam nadzieje że teraz wołanie rawów nie bedzie okraszone wyzwiskami pod adresem peceta. Jesli ktoś by miał jakies sugestie mile widziane .
    Ramy 800 w zupelności wystarczą nawet do podkręcania gdyż jest dzielnik dla pamięci.
    Procesor - nie wiem czy w tym w czym wolasz RAW jest obsluga 4 rdzeni jeśli nie ma i raczej nie bedzie to kup sobie szybszego 2rdzeniowca albo jakis tani o podobnej prędkości. Bo procesor to wyrzucone w bloto pieniadze co Ci wtedy po 4 rdzeniach jak program wykorzysta 2 i wtedy liczy się głownie taktowanie. Podkręcanie przy 3GHz C2Duo nie ma za dużego sensu zyskasz co najwyzej 30-60sek w jakis dlugich procesach.

Sam mam C2D 1.8@3.3 Ghz jak potrzebuje to podkręcam.
    EVGA 8800GTX 768MB karte grafiki
    2GB OCZ Platinium PC-800
    Gigabyte DS4 p965 plyte glowna
    i ponad 1TB dysku twardego..

Mam ten sprzęt od 2 lat gdzieś i nadal jest na TOPie można powiedzieć wystarczy podkrecic procka jak się potrzebuje Wiec zastanów sie bo o 500zł mozesz sobie obniżyć koszt na procesorze...
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    Ramy 800 w zupelności wystarczą nawet do podkręcania gdyż jest dzielnik dla pamięci.
    Procesor - nie wiem czy w tym w czym wolasz RAW jest obsluga 4 rdzeni jeśli nie ma i raczej nie bedzie to kup sobie szybszego 2rdzeniowca albo jakis tani o podobnej prędkości. Bo procesor to wyrzucone w bloto pieniadze co Ci wtedy po 4 rdzeniach jak program wykorzysta 2 i wtedy liczy się głownie taktowanie. Podkręcanie przy 3GHz C2Duo nie ma za dużego sensu zyskasz co najwyzej 30-60sek w jakis dlugich procesach.

Sam mam C2D 1.8@3.3 Ghz jak potrzebuje to podkręcam.
    EVGA 8800GTX 768MB karte grafiki
    2GB OCZ Platinium PC-800
    Gigabyte DS4 p965 plyte glowna
    i ponad 1TB dysku twardego..

Mam ten sprzęt od 2 lat gdzieś i nadal jest na TOPie można powiedzieć wystarczy podkrecic procka jak się potrzebuje Wiec zastanów sie bo o 500zł mozesz sobie obniżyć koszt na procesorze...
    Może się pościgamy? Weźmiemy jakieś 1000 rawów, odpalimy ACR, ustalimy wspólne parametry i zmierzymy czas? Już pisałem, że 4-rdzeniowce z rodziny 9xxx bez jakiegokolwiek kombinowania z napięciami i chłodzeniem kręcą się do 3,2GHz. Z lepszym chłodzeniem nawet 3,6GHz, ale to dla ekstremistów zabawa.

Wielordzeniowość to przyszłość. Bez dwóch zdań. Dla wielu aplikacji to już teraźniejszość. I one naprawdę dostają kopa na quadach. A jeśli soft nie obsługuje 4 rdzeni to i 2 mu nic nie dadzą. Czy to znaczy że lepiej w takiej sytuacji kupić 1-rdzeniowy procesor? Kolejna wersja takiego softu raczej już obsłuży quada. A jak nie to pewnie będzie powoli się wycofywać z rynku w odchłań.

Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Czy to znaczy że lepiej w takiej sytuacji kupić 1-rdzeniowy procesor? Kolejna wersja takiego softu raczej już obsłuży quada. A jak nie to pewnie będzie powoli się wycofywać z rynku w odchłań.
    Gdyby był odpowiednik jednordzeniowy 3GHz C2Duo w cenie 200zł to byłoby godne przemyślenia Jedyna aplikacją jaką widziałem ze dziala na 2 rdzeniach dobrze to Cinema 4d przy renderingu no i niektóre gierki wykazują zapotrzebowanie na 2gi rdzeń np. "Crysis". Jak mialem od kumpla procesor to krecilem go na 2.53@3.5GHz bezproblemowo myśle, że doszedłby do 3.7-8GHz... I wtedy te 1000RAWów przemieli ostro

A z drugiej strony po co Ci 3 rdzenie, które nie pracują??? To już lepiej mieć 1 niepracujący i 500zł w kieszeni Zauważ od kiedy są dostępne dwurdzeniowce i ile jest programów, które to w pełni wykorzystują? Pisanie aplikacji na wielordzeniowe procesory jest trudniejsze stąd pewnie mało programów czerpie wymierne korzyści z posiadania dwóch i więcej rdzeni Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie np. przy robieniu w PS lens blur'a nie mam wiekszego obciązenia procesora niz 55%... tj pracuje jeden rdzeń. Więc mozesz mieć quada 3GHz a mój ustawiony na 3.1GHz może być tak samo szybki lub szybszy przy tej samej operacji. To natomiast wynika z lekko odmiennej ilości pamięci CACHE drugiego poziomu. W quadzie jest jej sporo więcej a ze względu na to, że jest ona wspóldzielona pomiędzy wszystkimi rdzeniami to daje mu małą przewagę.

Jeśli piszesz o wolaniu RAW to ważna jest tez wydajność samego dysku gdyż on musi odczytywać dane. RAM owszem jest ważny i 4GB jak najbardziej ale wtedy system win xp 64bit lub vista bo inaczej nie bedzie poprawnie rozpoznawał ilości pamięci. Wynika to z ograniczenia win xp.

Więc pisząc o wydajności trzeba wziąść pod uwagę każdy aspekt im bardziej wyspecjalizowana maszyna do danego zadania tym wyższa jego wydajność.
    Zatem załóżmy masz dysk 5400obr. to przegrywanie danych zajmie Ci sporo dłużej niż na dysku 7200obr a gdy połączysz 2 dyski 7200obr w RAID to masz jeszcze większa wydajność. Z koleji gdy kopiujesz dane z dysku na dysk (nie z partycji na partycje) a dyski są podpięte do oddzielnych kontrolerów (obecnie na plytach zazwyczaj są 2 jeden INTELa a drugi jmicron czy jakoś tak) znów zyskujesz wydajność.
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    A z drugiej strony po co Ci 3 rdzenie, które nie pracują???
    Ten pik, to PS CS3 podczas wykonywania radial blura.

Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 01-09-2008 o 17:27

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Mam pytanie jeszcze o dyski bo to róznie ludzie piszą . Ja wybrałem dwa po 500 gbSEAGATE BARACUDA 7200 SATA II 32mb NCQ. Własnie jak to jest z tymi dyskami bo w starym pececie miałem 60gb w sumie nawet nie wiem jakiej firmy i był cichy choc oststnio przy zapisywaniu i odczytu danych z niego jakoś dziwnie "hrupkał" co powiem szczerze wprawiało mnie w lekkie zdenerowanie. Jaki jest najcichszy i niezawodny?

Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Mam pytanie jeszcze o dyski bo to róznie ludzie piszą . Ja wybrałem dwa po 500 gbSEAGATE BARACUDA 7200 SATA II 32mb NCQ. Własnie jak to jest z tymi dyskami bo w starym pececie miałem 60gb w sumie nawet nie wiem jakiej firmy i był cichy choc oststnio przy zapisywaniu i odczytu danych z niego jakoś dziwnie "hrupkał" co powiem szczerze wprawiało mnie w lekkie zdenerowanie. Jaki jest najcichszy i niezawodny?
    Nie wiem jak chodzą obecnie BARRACUDY bo ostatnia jaka posiadalem to 20GB miala.
    Posiadam WD Caviar 7200obr 320GB jest ok ale tez czasami chrupie.
    Samsung Spinpoint F1 750GB i jest raczej cichy i wydajny... ale te pojecia nie beda nigdy obiektywne bo przy macierzy z 2 takich dyskow to o jednym powiemy, że jest w wolny zaś o 2, że głośniej chodzą

Ogólnie nowe dyski chodzą w miarę cicho więc może spróbuj zrobić defragmentacje

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nowe barakudy sa glosne. Mam identyczne jak te, które zamówiłeś. Wydaja dziwne dzwieki. Co do niezawodnosci - trudno powiedziec. Zaden z moich 4 dyskow jeszcze nie padl ale to niczego nie dowodzi. Ja na wszelki wypadek złożyłem je w RAID10.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 01-09-2008 o 18:33

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

W miare nowa Barracuda bodajże w wersji .10 chrupie jak stary strucel. Musisz chyba odświeżyć informacje o nowych dyskach...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów