Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: jak zmodyfikować makro ?

nagash666
    Guest

Domyślnie jak zmodyfikować makro ?

Czesc !!

Potrzebuje Waszej pomocy na temat zmodyfikowania zestawu makro. Posiadam Canona 30D i obiektyw 50mm f/2.8 macro. Troche tym zestawem pstrykałem dorzucając kilka soczewek jednak interesują mnie lepsze powiększenia z jak najmniejszą utratą obrazu. Nie ukrywam, że potrzebuję Waszej porady na temat zakupu pierścienia pośredniego. Gdyby ktoś mógł mi doradzić co i jak. Może jakiś link z allegro. Będę wdzięczny za każdą pomoc z Waszej strony.

Ponadto może ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć jak używać zewnętrzenej lampy błyskowej aby otrzymać ciemne tło przy makro.

Dzięki z góry i pozdro !!!

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmmm, pierscienie chociazby Kenko to nie bedzie efekt 100% zalatwienia problemu, ja na Twoim miejscu sprzedal bym to macro i kupil C100 2.8.
    CANON 40D + EF 24-105L

nagash666
    Guest

Domyślnie

heheheh no widzisz mi sie marzy 180mm ale niestety fundusze nie pozwalają. Myślałem nad 100 ale z drugiej strony moze właśnie lepiej dozbierać na 180. A co powiesz o Tamronie 90mm ? jakieś opinie ?

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiesz co, bede podpinal oba za dzien lub dwa w celu wlasnie kupna jednego z tych szkiel, ostrosc w obydwu jest swietna, za canonem jednak przemawia bardziej niezawodny Af oraz wewnetrzne ogniskowanie. No i roznica cenowa nie jest zbyt duza.
    CANON 40D + EF 24-105L

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=macro
    kliknij w pierwszym poście: po wpisie "wszystkie zdjęcia zostały zrobione zestawem:www
    I to wystarczy jak zobaczysz w zestawieniu ze zdjęciami jakie można zrobić takim sprzętem. Dla mnie bomba!

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To tez zalezy co sie chce robic, bo ja raczej owadow nie mam zamiaru siekac stad nie przymierzam sie do zabawy w odwracanie, ale jesli kolega chce miec tak jak pisze spore przyblizenie to wtedy to ma sens.
    CANON 40D + EF 24-105L

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Sama wymiana obiektywu większych powiększeń Ci nie da, jeśli to Twoje macro ma 1:1, a zapewne ma. Więc pierścienie to tak czy siak będą potrzebne lub inne akcesorium.

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Kup sobie Raynoxa DCR-250 - ja używam z obiektywami i jeżeli chodzi o jakość to nic nie stracisz. Na 50/1.8 też działa (ta sama ogniskowa), także nie będzie winiety (chyba - bo masz obiektyw typowy makro - to nie jestem pewien na 100%).

A co do ciemnego tła - to krótki czas i domknięta przysłona. No i dyfuzor sobie zrob na lampę.
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Uprawnienia umieszczania postów