Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 99

Wątek: EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P

  1. #1

    Post EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P

    Tak sobie badalem wplyw ISO na parametry ekspozycji i zauwazylem dziwna rzecz.
    Otoz w trybie P, po uruchomieniu wbudowanego flasha aparat dobiera powiedzmy 1/60 f5.6 -- jest ciemno, warunki kiepskie ok. Tryb AV -- tutaj czasy wiadomo dobierane beda w zaleznosci od przeslony, raczej dlugie no ale zawsze istnieje mozliwosc wlaczenia w CF opcji stalego czasu 1/200 s przy korzystaniu z lampy. No i teraz cos czego nie rozumiem. Tryb P - 1/60, przeslona 5.6 -- ustawiam Tryb AV -- przeslone na 5.6 i czas zdecydowanie sie wydluza (juz nie pamietam dokladnie ale powiedzmy neich bedzie to 1sek). Wlaczam CF na 1/200 i tutaj tez przeslona na f5.6 ustawiona i ekspozycja jest niby ok. Zdziwienie moje bylo jeszcze wieksze kiedy wlaczylem tryb TV -- ustawilem czas 1/60 sek i okazalo sie, ze f5.6 miga ;] Za ciemno.
    Trzeba wydluzyc czas (do mniej wiecej tego co wskazywalo w trybie AV) aby body stwierdzilo, ze parametry ekspozycji sa prawidlowe. Skad te roznice pomiedzy P, AV, TV ?? Skoro przy 1/200 sek w trybie AV aparat potrafi ustawic parametry ekspozycji, to w trybie TV przy 1/200 chyba powinno byc podobnie a tymczasem body twierdzi, ze za ciemno i trzeba czas wydluzyc. Tak samo jesli w trybie P ustawia 1/60 to chyba w trybie TV tez nie powinno miec problemow ?
    Dodam, ze pomiar swiatla we wszystkich trzech trybach byl taki sam, iso takie same, obiekt oswietlony identycznie, ostrzenie na centralny punkt AF, body na statywie.

    I druga sprawa o ile dzialek powinny zmieniac sie parametry przy zwiekszaniu czulosci (iso) ? Powiedzmy ustawiamy czas 1sek w trybie TV przyslona 5.6 -- i zmieniamy tylko ISO -- jak powinna zareagowac przyslona przy zwiekszaniu iso ze 100 do 1600 ?
    http://art.debesciak.net (w trakcie realizacji)...

  2. #2
    Uzależniony
    Dołączył
    Sep 2004
    Miasto
    Warszawa
    Wiek
    39
    Posty
    595

    Domyślnie

    A zakładam że miałes włączoną lampę przy tym teście? A zastane światło było słabe? Otóż o ile mi wiadomo w trybie P, jeżeli światło zastane jest bardzo słabe aparat traktuje lampę jako główne źródło światła. W Av i Tv próbuje złapać maksymalnie dużo światła zastanego. No chyba że przestawiając odpowiednią CF zmusisz go do czego innego. Stąd różnice.

    Wyłącz lampę, przeprowadź test w lepszym świetle, ew. zwiększ ISO i "cuda" powinny zniknąć ;-)

    2 krotne zwiększenie ISO odpowiada otwarciu obiektywu o 1 działkę (np z 8 do 5,6) lub 2 krotnemu zwiększeniu czasu ekspozycji. Czyli zwiększając ISO z 100 do 1600 (16 razy, czyli 2 do potęgi 4) uzyskujesz efekt otwarcia obiektywu o 4 działki (np z 11 do 2,8 ) lub 16 krotnego zwiększenia czasu (np z 1/1000 do 1/60)

  3. #3
    Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Dołączył
    Jul 2004
    Miasto
    Białystok
    Wiek
    40
    Posty
    8 623

    Domyślnie

    Istotna jest siła, z jaką błyśnie lampa. Poczytaj w instrukcji dokładnie, jak mierzone jest światło do pracy z lampą w Av/Tv oraz w P i wszystko będzie jasne.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy


    FoFot.pl
    Canon IRC

  4. #4
    zło konieczne Awatar Vitez
    Dołączył
    Jan 2004
    Miasto
    Warszawa
    Posty
    19 804

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez VDR
    Tryb P - 1/60, przeslona 5.6
    I reszte swiatla z lampy bierze, lampa blyska dosc mocno, jesli jest dosc ciemno to tracisz swiatlo zastane i tlo, masz rozblysk tylko na pierwszym planie (dosc charakterystycznie oswietlone blyskiem zdjecia i mocno "kompaktowo" wygladajace ).

    -- ustawiam Tryb AV -- przeslone na 5.6 i czas zdecydowanie sie wydluza (juz nie pamietam dokladnie ale powiedzmy neich bedzie to 1sek).
    Aparat bierze pomiar wg swiatla zastanego - masz zachowane swiatlo (kolor, natezenie), lampa doblyskuje delikatnie tylko pierwszy plan, nie jest brana pod uwage jako zrodlo swiatla i jest malo widoczna na zdjeciu.

    Wlaczam CF na 1/200 i tutaj tez przeslona na f5.6 ustawiona i ekspozycja jest niby ok.
    Tym razem podobnie jak w P - aparat zwieksza sile blysku lampy tak by dopelnic do poprawnej ekspozycji, bo swiatla zastanego raczej przy takich parametrach zabraknie. Ekspozycja jest OK ale efekt masz nawet gorszy (tzn bardziej 'rozblysniety' ) niz w trybie P (przy 1/200 lampa silniej blyska niz przy 1/60).
    Ustawienia tego uzywa sie gdy nie obchodzi cie proporcja swiatla zastanego wzgledem blysku, a tylko kontrola nad GO.
    Bez wlaczania 1/200 masz priorytet swiatla zastanego, dopelnienie tylko blyskiem oraz kontrole nad GO (mowa o trybie Av caly czas oczywiscie 8) ).

    Zdziwienie moje bylo jeszcze wieksze kiedy wlaczylem tryb TV -- ustawilem czas 1/60 sek i okazalo sie, ze f5.6 miga ;] Za ciemno.
    W Tv aparat rowniez bierze pomiar tylko swiatla zastanego a lampa doblyskuje.

    Ewentualne watpliwosci :
    - "dlaczego w trybie P jest 1/60 a w Av 1/200 i dlaczego nie da sie tego zmienic" - 1/60 to standard nieporuszonego zdjecia z lampa przy standardowym obiektywie... 1/200 to standard zdjecia z oswietleniem "tylko lampa blyskowa" . Canon tak sobie umyslil.

    - "jak to zmienic" - uzyj trybu M, wtedy bierzesz sobie przyslone i czas jakie ci sie podobaja a aparat reszte brakujacego swiatla wezmie z lampy blyskowej.

    I druga sprawa o ile dzialek powinny zmieniac sie parametry przy zwiekszaniu czulosci (iso) ? Powiedzmy ustawiamy czas 1sek w trybie TV przyslona 5.6 -- i zmieniamy tylko ISO -- jak powinna zareagowac przyslona przy zwiekszaniu iso ze 100 do 1600 ?
    Jeden stopien iso w gore to 1 dzialka przyslony.
    Iso ze 100 do 1600 = 4 EV w gore = przyslona powinna z 5.6 na 22 powedrowac 8)

  5. #5
    Bywalec Awatar Dorn
    Dołączył
    Apr 2005
    Miasto
    Rzeszów
    Wiek
    45
    Posty
    131

    Domyślnie

    Vitez, myślę, że to co napisałeś to jest bdb tekst do przyklejenia np pt "zdjęcia z lampą - podstawy"

    Ale mogę się mylić.
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

  6. #6
    zło konieczne Awatar Vitez
    Dołączył
    Jan 2004
    Miasto
    Warszawa
    Posty
    19 804

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Dorn
    Vitez, myślę, że to co napisałeś to jest bdb tekst do przyklejenia np pt "zdjęcia z lampą - podstawy"

    Ale mogę się mylić.

    Eeee... ale to jest w kazdej kombinacji instrukcja+ksiazka o foto. Ja tylko ekstrakt zrobilem 8)

  7. #7
    Bywalec Awatar Dorn
    Dołączył
    Apr 2005
    Miasto
    Rzeszów
    Wiek
    45
    Posty
    131

    Domyślnie

    Wiem, że to tak jest (wczoraj dogłębnie właśnie to przerabiałem z instrukcją od 10D), ale ostatnio wybuchła prawie wojna "o podstawy na poziomie zera absolutnego"

    Parę takich ekstraktów i będzie gut.
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

  8. #8

    Domyślnie

    Vitez powieś to... ekstrakty są najlepsze, przeważnie przez głębsze rzeczy się ludzie nie przebiją.. a kombinacji to tu jest kilka możliwych

  9. #9
    zło konieczne Awatar Vitez
    Dołączył
    Jan 2004
    Miasto
    Warszawa
    Posty
    19 804

    Domyślnie

    Zmienilem tytul, przeredagowalem troche i przykleilem. Niby powinien byc w "Technika robienia zdjec" ale informacje sa tak podstawowe i wyciagniete z instrukcji/ksiazek ze bardziej tu sie nadaja - w nadziei ze ktos poczatkujacy zajrzy wlasnie najpierw tu.

  10. #10

    Domyślnie

    Nawet nie wiecie jak wiele mi sie rozjasnilo. Instrukcja wbrew pozorom jest skapa i uboga (rzeklbym taki opis mozliwosci bez jakiegos wiekszego opisu do czego mozna to wykorzystac ;P).
    Dla mnie zabraklo informacji wprost o pomiarze swiatla zastanego (w zasadzie w przypadku AV jest tam w nawiasie wzmianka o tym, ale w przypadku trybu TV nie widze takowej informacji). Jakby autor instrukcji napisal to co Vitez powyzej to nie byloby pytania

    thx
    http://art.debesciak.net (w trakcie realizacji)...

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •