Pokaż wyniki od 1 do 10 z 99

Wątek: EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

A ja mam pytanie dotyczące rozświetlania cieni lampą błyskową np w słoneczny dzień. Otóż załóżmy, że fotografuje w trybie P, światła jest na tyle dużo, że bez trudu można uzyskać poprawną ekspozycję bez lampy błyskowej. Podnoszę lampę, aparat ustawia czas oraz przysłonę tak aby zdjęcie było naświetlone prawidłowo nawet jeśli lampa nie byłaby włączona. Mimo to aparat błyska lampą. I tu moje pytanie: w jaki sposób aparat dobiera w takiej sytuacji silę błysku Czy zakłada on że lampa służy tylko do rozświetlenia cieni i błyska delikatnie Czy może błyska tak mocno aby ekspozycja uzyskana z samego błysku zrównała się z naświetlaniem światłem zastanym Będę bardzo wdzięczy jeśli któryś z bardziej doświadczonych forumowiczów rozwieje moje wątpliwości.
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    w jaki sposób aparat dobiera w takiej sytuacji silę błysku? Czy zakłada on że lampa służy tylko do rozświetlenia cieni i błyska delikatnie?
    Sam sobie odpowiedziałeś.

Przy okazji dwie rady: fotografuj w Av nie w P ; używaj zewnętrznej lampy.

Światło z lampy wbudowanej, nawet przy doświetlaniu tylko cieni, wygląda bardzo płasko i niekorzystnie.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    fotografuje w trybie P, światła jest na tyle dużo, że bez trudu można uzyskać poprawną ekspozycję bez lampy błyskowej. Podnoszę lampę, aparat ustawia czas oraz przysłonę tak aby zdjęcie było naświetlone prawidłowo nawet jeśli lampa nie byłaby włączona. Mimo to aparat błyska lampą. I tu moje pytanie: w jaki sposób aparat dobiera w takiej sytuacji silę błysku Czy zakłada on że lampa służy tylko do rozświetlenia cieni i błyska delikatnie Czy może błyska tak mocno aby ekspozycja uzyskana z samego błysku zrównała się z naświetlaniem światłem zastanym
    nie jestem w stanie podać algorytmów, którymi kieruje się aparat; ale tak:
    po I - przy pracy z lampą zostaw P i przejdź na Av lub M
    po II - przy doświetlaniu cieni daję rownocześnie dwie korekty:
    +2/3 EV dla zastanego (bo zauważyłem, że aparat o tyle obcina ekspozycję, gdy tylko włączę lampę) oraz
    -1EV dla błysku (jeśli chcesz zostawić głębsze cienie to daj więcej na minus dla błysku, np. -1,5EV).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec

Domyślnie

Dziękuje za rozwianie moich wątpliwości dotyczących rozświetlania cieni lampą. Niestety teraz pojawiły się kolejne, tym razem dotyczące wielosegmentowego (inaczej zwanego bodajże matrycowym) pomiaru światła. Otóż do tej pory byłem święcie przekonany że pomiar ten mierzy światło w wielu segmentach matrycy i na podstawie swoich algorytmów ustawia wartości ekspozycji. Byłem również przekonany iż dla takiego samego kadru wartości te będą zawsze identyczne. Aby wyjaśnić w czym tkwią moje wątpliwości podam przykład: ciemna butelka na tle jasnego okna, aparat ustawiony na statywie, kadr dobrany w taki sposób aby prawy punkt ostrości znajdował się na tle okna, lewy natomiast butelki, pomiar matrycowy. Po ustawieniu ostrości na butelkę aparat ustawia znacznie dłuższy czas i niższą wartość przysłony niż po ustawieniu ostrości za okno. Wygląda na to, że aparat przy pomiarze wielosegmentowym bierze pod uwagę obiekt na którym ustawiona jest ostrość i dobiera ekspozycje tak aby był on lepiej doświetlony w stosunku do jasnego okna. Czy moje rozumowanie jest prawidłowe
    Z góry przepraszam jeśli pytam o rzecz oczywistą ale miałem tak mocno wbite do głowy swoje przekonania na temat działania tego pomiaru światła że takie zachowanie aparatu strasznie mnie zdziwiło. Tym bardziej, że uważałem że do takich sytuacji służy np. punktowy czy centralny pomiar światła. Dodam jeszcze że instrukcja obsługi zarówno na stronach dotyczących trybów pomiaru światła jak i wyboru punktu AF milczy na ten temat.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Sorry za zamieszanie ale zdaje się że sam znalazłem odpowiedż na swoje pytanie. Mimo że szukam jej od dobrych 2 godzin to znalazłem już po napisaniu posta??:

Oto link:
    http://canon-board.info/showpost.php...81&postcount=3

Jednak jeśli ktoś ma jeszcze w tym temacie coś do dodania to chetnie dowiem się czegoś ciekawego:-D
    Ostatnio edytowane przez Daniell ; 16-06-2010 o 20:47 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Uprawnienia umieszczania postów