Cytat Zamieszczone przez iwi1 Zobacz posta
Nie moge przestawic trybu ba 1/200 wiec nie moge sprawdzic tego ustawienia,
mozesz :-)
pisałeś, że masz 300D z fimware od 10D, zatem C.Fn #03 :-)

ale skoro aparat robi "dobre" zdjecie na P to MUSI byc jakas opcja zeby identyczne zdjecie zrobil na TV - o to mi chodzi.
generalnie oba te tryby (P,Tv) są beznadziejne do pracy EOSa z błyskiem i z czasem też do tego dojdziesz, że najlepiej pracuje się w M oraz Av.

NIe interesuja mnie I plany, II plany itp.
a powinny.

Dzieki - masz racje. Fotocela wyzwala na I przeblysku lampe.
Czy ktos z Was wie po co sa 2 blyski zamiast jednego?
czytałeś tamten temat?!

przecież jest napisane, że przedbłysk jest POMIAROWY, a więc służy do pomiaru jaka ma być siła zasadniczego błysku

Ale jeszcze takie pytanie - gdzies w ktoryms aparacie ustawialo sie cos takiego jak kiedy ma sie wyzwalac lampa - razem z przeslona, albo pod sam koniec. Domyslnie bylo razem, ale jakby przestawic na pod sam koniec to byc moze udaloby sie to podlaczyc na zwyklej fotoceli.
to się nazywa synchronizacja z I lub II kurtyną migawki (badź na otwarcie lub zamknięcie migawki)

W 300D nie ma takiej opcji (w hackfirmware jest nieaktywna), a nawet gdyby taka opcja była, to nic Ci nie pomoże.

Jeszcze raz poczytaj dokładnie temat o lampie na fotoceli - napisałem wyraźnie, że kluczem do eleminacji przedbłysku jest tryb manualny w lampie błyskowej, a "choćby skały srały" to lampa wbudowana w manualu pracować nie będzie (nie mylić z trybem M aparatu!)