Pokaż wyniki od 51 do 60 z 99

Wątek: EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P

Widok wątkowy

helpme
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Punktowy pomiar światła działa tak samo z lampą, jak i bez lampy. Mierzy światło zastane.
    Zresztą wszystkie tryby pomiaru światła (te zmieniane przyciskiem na górze i kółkiem - w 10, 20, 30, 40D) służą wyłącznie do pomiaru światła zastanego i robią to, każdy na swój sposób, tak samo z lampą, jak i bez niej.

Zaś tryb E-TTL pomiaru ekspozycji z błyskiem to jest, jak sama literka "E" w nazwie wskazuje, "evaluative". Czyli po canonowsku matrycowy. Niezależnie od tego jaki tryb pomiaru nastawisz na korpusie, ekspozycja z błyskiem będzie mierzona "matrycowo". A co to dokładnie znaczy, to wiedzą chyba tylko inżynierowie od Canona .
    Jest wprawdzie możliwość przełączenia pomiaru ekspozycji z błyskiem z "Evaluative" na "Average" (chodzi tu chyba o pomiar średni, centralnie-ważony), ale tylko za pomocą "Custom Functions".
    Czy ktoś z Was wie jak na oświetlenie zdjęcia wpłynie zmiana z matrycowego na uśredniony za pomocą funkcji C Fn. Od dawna mnie to nurtuje..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co to jest tryb HSS?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Świetnie wyjaśnienie działania lampy w poszczególnych trybach. Dużo mi się rozjaśniło tylko mam pewien problem..
    Robiąc zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu, załóżmy że na ślubie w kościele chcąc używać Av ustawię aparat na najniższą przysłonę czyli 4 u mnie, lampa w ETTL na auto, palnik do góry pod kątem 45 stopni i dyfuzor.
    I co się dzieje.. aparat tak jak pisaliście wyżej ustawia zbyt długie czasy naświetlania i z ręki się nie da zrobić..
    W trybie P zdjęcia ciemnie. Ogólnie mam wrażenie za zdjęcia niedoświetlone i ciemne (tak pokazuje histogram uciekający na lewo i wyświetlacz LCD) zwiększam moc lampy o +1/3 2/3. Nawet robiąc zdjęcia na powietrzu muszę zwiększyć moc lampy bo zdjęcia ciemne. Dlaczego lampa niedoświetla w trybie ETTL? Dobrze robię zwiększając moc lampy?
    Wracając do zdjęci w kościele... przechodzę na M. Tam też ustawiam jak najmniejszą wartość przysłony i czas 1/30 jak ludzie stoją 1/60 jak idą.. Dobieram wartości patrząc na choineczkę. Iso 800-1600. I też muszę wzmocnić lampę..bo bez tego katastrofa. Efekty różne, dużo pracy później w photoshpie, rozjaśniam. Co robię żle? Napiszę jeszcze że ustawienia standardowe w 400 d, nic nie zmieniałam w C. Fn. próbowałam zmieniać tryby pomiaru światła i w sumie nie wiem z którego korzystać przy tego typu zdjęciach? Matrycowy chyba głupieje, jak młodzi przy ołtarzu, kościół ciemny, a za nimi wali światło z wejścia, wiec pozostaje punktowy..
    Ostatnio edytowane przez helpme ; 14-09-2008 o 11:16 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów