Pokaż wyniki od 1 do 10 z 99

Wątek: EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

Przeczytałem polecane przez Was poradniki dotyczące techniki robienia zdjęć z lampą i mam pewną wątpliwość. Przy lampie pracującej w trybie auto i aparacie na M po ustawieniu danej przysłony i czasu aparat informuje nas czy zdjęcie zostanie prześwietlone czy nieoświetlone, (jeśli dobrze kombinuje to przy podawaniu tej informacji aparat w ogóle nie bierze pod uwagę czy zdjęcie będzie zrobione z użyciem lampy czy bez). Jeśli aparat uzna, że ustawiliśmy za małą ekspozycje to doświetli zdjęcie odpowiednio silnym błyskiem lampy. Co w przypadku, jeśli za pomocą przysłony i czasu ustawimy odpowiednią ekspozycje? Jak w tym przypadku aparat dobiera silę się błysku? Przecież teoretycznie mógłby nie używać lampy? Może lampa służy wtedy doświetleniu pierwszego planu? Mam nadzieje, że moje pytanie nie jest głupie. Proszę również o poprawienie, jeśli w którymś momencie moje rozumowanie jest błędne.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mój aparat to 400D
    Ostatnio edytowane przez Daniell ; 08-02-2008 o 17:53 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    Co w przypadku, jeśli za pomocą przysłony i czasu ustawimy odpowiednią ekspozycje? Jak w tym przypadku aparat dobiera silę się błysku? Przecież teoretycznie mógłby nie używać lampy? Może lampa służy wtedy doświetleniu pierwszego planu? Mam nadzieje, że moje pytanie nie jest głupie. Proszę również o poprawienie, jeśli w którymś momencie moje rozumowanie jest błędne.
    Dobrze kombinujesz.
    Przypadek o którym piszesz to tzw. dopełnienie fleszowe.
    Ekspozycję ustawia się na światło zastane (wygodnie jest tu użyć trybu Av), zaś lampa ma rozproszyć cienie, zredukować kontrasty lub doświetlić pierwszy plan przy oświetleniu kontrowym.
    Zwykle trzeba w tym wypadku zredukować siłę błysku (ujemna korekta ekspozycji z błyskiem o 1-2 EV), żeby uniknąć nienaturalnego wyglądu zdjęcia - doświetlenie nie powinno rzucać się w oczy.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Uprawnienia umieszczania postów