Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 99

Wątek: EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P

  1. #21

    Domyślnie

    dziękuję za podpowiedź

  2. #22
    Dopiero zaczyna Awatar dominpok
    Dołączył
    Mar 2005
    Miasto
    Grudziądz
    Wiek
    39
    Posty
    43

    Domyślnie

    mam pytanie czy w trybie P robiąc zdjęcia z lampą błyskową można uzyskać większą głębię ostrości
    aparat ustawia tam czas 1/60 i przesłonę np.5.6 (w zalężności od obiektywu)
    jak uzyskać przesłonę 11
    czy muszę przejść do M
    EOS 350D, EFS 18-55 II, 420EX , 512MB high sped, Sto-Fen Omni-Bounce
    domin@gdz.pl

  3. #23
    Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Dołączył
    Jul 2004
    Miasto
    Białystok
    Wiek
    40
    Posty
    8 623

    Domyślnie

    Najlepiej własnie przejść do M... Od tego jest M. :>
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy


    FoFot.pl
    Canon IRC

  4. #24
    Dopiero zaczyna Awatar dominpok
    Dołączył
    Mar 2005
    Miasto
    Grudziądz
    Wiek
    39
    Posty
    43

    Domyślnie

    ale czy istnieje jakiś inny sposób
    bo robiąc zdjęcia w np. w kościele to ciężko jest bawić się w M
    a tło jest rozmazane
    czy w 20D jest tak samo
    EOS 350D, EFS 18-55 II, 420EX , 512MB high sped, Sto-Fen Omni-Bounce
    domin@gdz.pl

  5. #25
    Uzależniony
    Dołączył
    Jun 2005
    Miasto
    Rzeszów
    Wiek
    28
    Posty
    574

    Domyślnie

    dlaczego ciezko bawic sie w M? ustawiasz przyslone na taka jaka chcesz miec glebie, czas taki by bylo zdjecie nie poruszone, a tyle ile swiatla brakuje daje lampa ;] bardzo proste
    350D

  6. #26
    Dopiero zaczyna Awatar dominpok
    Dołączył
    Mar 2005
    Miasto
    Grudziądz
    Wiek
    39
    Posty
    43

    Domyślnie

    czy kupno 580EX coś mi pomoże bo czasem mi brak głębii
    EOS 350D, EFS 18-55 II, 420EX , 512MB high sped, Sto-Fen Omni-Bounce
    domin@gdz.pl

  7. #27
    Uzależniony
    Dołączył
    Jun 2005
    Miasto
    Rzeszów
    Wiek
    28
    Posty
    574

    Domyślnie

    sorki, ale co ma glebia do lampy ? przymknij przyslone do 9.0 lub 11.0 i bedziesz mial spora glebie a sila lampy raczej Ci napewno wystarczy.
    350D

  8. #28
    Dopiero zaczyna Awatar M-S
    Dołączył
    Aug 2005
    Miasto
    Ruda Sl.
    Wiek
    31
    Posty
    32

    Domyślnie

    ja mam swoje sprawdzone ustawienie , dla kita wystarcza - manual, iso oczywiscie 400, f/5.6 i czas 1/30. Zdjecia sa dobre i lampa wbudowana wystarcza. Generalnie jesli wysuwam lampe (ciemne pomieszczenia itd) - od razu przestawiam na M i na te ustawienia. IMO jest OK.
    300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3

  9. #29
    Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Dołączył
    Apr 2006
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    41
    Posty
    247

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez M-S
    dla kita wystarcza - manual, iso oczywiscie 400, f/5.6 i czas 1/30. Zdjecia sa dobre i lampa wbudowana wystarcza. Generalnie jesli wysuwam lampe (ciemne pomieszczenia itd) - od razu przestawiam na M i na te ustawienia. IMO jest OK.
    Ciekawe jak ci idzie w naprawde duzych i w miare ciemnych pomieszczeniach typu kosciol, jakas sala ze slabym swiatlem. Poza tym proponuje pozyczyc od kogos lampe i doswietlic fote palnikiem ustawionym do gory (pod katem).
    A swoja droga - iso800 na 300D tez jest dobre. No i mozna wtedy czas skrocic
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

  10. #30
    Początki nałogu Awatar Calliactis
    Dołączył
    Jan 2005
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz
    Wiek
    35
    Posty
    353

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    (...) Ekspozycja jest OK ale efekt masz nawet gorszy (tzn bardziej 'rozblysniety' ) niz w trybie P (przy 1/200 lampa silniej blyska niz przy 1/60). (...)
    Tylko małe sprostowanie - przy różnicy czasów 1/60 i 1/200sek lampa błyśnie 'minimalnie' mocniej, z tego względu, że będzie mniej światła zastanego - OK - ale nie dlatego, że sam czas uległ skróceniu. Czas trwania błysku to ok. 1/500 - 1/12000 sek (zależnie od mocy, lampy, żarnika, blend, itp) zatem, zakładając 'idealnie ciemnie pomieszczenie' lub - innymi słowy mówiąc - brak światła zastanego, wtedy siła błysku lampy przy dowolnym czasie bedzie taka sama... Co innego kiedy mamy sporo światła zastanego, wtedy lampa wykonuje dobłysk i jest faktycznie tak jak opisujesz...

    Piszę to tylko dlatego, aby ktoś nie pomyślał, że przy 1/500 błyśnie 2 razy mocniej, a przy 1/1000 jeszcze bardziej
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •