Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Canon 350d a ostrzenie z obiektywem >5,6f

wolfikx
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yenox Zobacz posta
    Z tego co wiem to niektóre obiektywy, a i pewnie Tamron 18-200 mm f/3.5-f/6.3 X IR Di-II LD ASLF oszukuje body i pokazuje 5,6, gdy w rzeczywistości jest f6.3
    A to, że oszukuje body nie niesie ze sobą jakiś konsekwencji np: prześwietlenia przy maksymalnych ogniskowych??

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Nie mam pojęcia, gdzieś u nas na forum wyczytałem o tym 'oszukiwaniu'
    Pozdrawiam,
    Michał

Zablokowany

Domyślnie

....jak to przeczytalem to prawie z krzesla spadlem; zaden obiektyw nie oszukuje body i nie ma takiej mozliwosci ze masz 6,3 a na body 5,6 i nie bedzie przeswietlen!!!! jak ktos pisze glupoty to choc ich nie powtarzajcie; co do swiatla obiektyw bedzie ostrzyl w calym zakresie przyslon!! nie bedzie tylko ostrzyl gdy do jakiegokolwiek obiektyw podczepisz konwerter i osiagniesz tym samym swiatlo 5,6 lub gorsze ( w praktyce jest nieco inaczej z tego co wiem tj ze slabiutko ale ostrzy poza tym mozna to ominac) ...

wolfikx
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rubio Zobacz posta
    ....jak to przeczytalem to prawie z krzesla spadlem; zaden obiektyw nie oszukuje body i nie ma takiej mozliwosci ze masz 6,3 a na body 5,6 i nie bedzie przeswietlen!!!! jak ktos pisze glupoty to choc ich nie powtarzajcie; co do swiatla obiektyw bedzie ostrzyl w calym zakresie przyslon!! nie bedzie tylko ostrzyl gdy do jakiegokolwiek obiektyw podczepisz konwerter i osiagniesz tym samym swiatlo 5,6 lub gorsze ( w praktyce jest nieco inaczej z tego co wiem tj ze slabiutko ale ostrzy poza tym mozna to ominac) ...
    Coś nie chciało mi się wierzyć tym bardziej, że na 100% byłyby przekłamania w pomiarze ekspozycji.
    A jak można ominąć słabe ostrzenie przy konwerterze??

Zablokowany

Domyślnie

to zalezy tez od wersji owego konwertera tj ile ma stykow; bylo tutaj o tym wielokrotnie; chodzi o zaklejenie stykow i wowczas aparat nie dostaje informacji o tym ze swiatlo jest 5,6 lub gorzej; tylko tyle bo to oczywiscie nie zmienia faktu iz AF bedzie dziala wolniutko a to za sprawa iz sprawnosc AF zalezy nie od cyferek 3,5 , 4 czy 5,6 a od rzeczywistej ilosci swiatla; czyli nawet jesli oszukasz aparat poprzez zaklejenie stykow ze jest 4 to tak naprawde wciaz jest 5,6; AF zalezy od ilosc swiatla ( i od modelu korpusu) od kontrastu sceny itp

http://canon-board.info/showthread.p...lejanie+stykow

http://canon-board.info/showthread.p...lejanie+stykow

i wiele innych

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yenox Zobacz posta
    Nie mam pojęcia, gdzieś u nas na forum wyczytałem o tym 'oszukiwaniu'
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=37364
    Tutaj problem byl przedstawiony. Jesli chodzi mozliwosc 'oszukiwania' to byla tylko moja hipoteza. Wydawalo mi sie to logiczne.
    Przeklaman w pomiarze nie bedzie, bo body mierzy swiatlo nie patrzac na wartosc przeslony. Jak zakladasz szklo manualne albo robisz pinhole, body jest w stanie poprawnie naswietlic zdjecie mimo, ze informacje o przyslonie sprowadzaja sie do jednej wartosci - f/0.

EDIT: Jak zaklejam styki w TC i podlaczam go pod obiektyw z f/5.6 to aparat widzi nadal f/5.6. Mimo, ze fizycznie jest f/8. I zdjecia maja prawidlowa ekspozycje. Wiec jest mocno prawdopodobne, ze obiektywy ciemniejsze niz granica dzialania AF (poza seria 1D) moga raportowac f/5.6.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 29-08-2008 o 14:01
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Acha...
    Cytat Zamieszczone przez rubio Zobacz posta
    ...zaden obiektyw nie oszukuje body i nie ma takiej mozliwosci ze masz 6,3 a na body 5,6 i nie bedzie przeswietlen!!!! jak ktos pisze glupoty to choc ich nie powtarzajcie...
    Hm, mozesz pokazac/opisac jakis przyklad na to, ze wystepuje przeswietlenie?
    .

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Jasne że będzie ostrzył,nic się nie bój.Kiedyś używałem Sigmy 100-300 4,5-6,7,śmigała bez kłopotów na 300D
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Acha...

Hm, mozesz pokazac/opisac jakis przyklad na to, ze wystepuje przeswietlenie?
    o czym ty mowisz czlowieku ? czy jak chocby slowem wspomnialem o przeswietleniu ??

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów