Czy jest już sposób na odczyt przebiegu 7D inny niż Serwis ?
Czy jest już sposób na odczyt przebiegu 7D inny niż Serwis ?
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
To i ja się przyłączę, ponieważ Google nie pomogło. Czy można odczytać przebieg 60d bez wizyty w serwisie?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To i ja się przyłączę do wątku, ponieważ Google nie pomogło. Czy można odczytać przebieg 60d bez wizyty w serwisie?
Opisałem swój przypadek w wątku o 60d ale wyjaśnię jeszcze raz - po kupnie w FotoJokerze nowego aparatu (w środę) 60d na mam numercję obecnie IMG_6650, a zrobiłem nim zaledwie 200 zdjęć. Przy testach w sklepie użyłem karty z kompaktu Casio i czy to możliwe, że się "zaraził" numeracją z tamtej karty mimo trochę innego nazewnictwa plików?
Jedna osoba to potwierdziła tutaj ale chciałbym się upewnić.
Ostatnio edytowane przez ticalion ; 17-04-2011 o 20:16 Powód: Automerged Doublepost
Źródło:I spoke too soon. Although the following fix eliminates the problem of crashing and allows EOSInfo to read other camera details, it can not read the shutter count. Guess that AstroJargon needs to update the utility after all.
-----------------------------------------
Here is what you need to do to get 60D to work with EOInfo. These instructions are for Windows XP (other versions of windows should work the same).
Install the latest version of EOS Utility (download from internet or install from the CD that came with 60D).
Go to "C:\Program Files\Canon\EOS Utility" or wherever you have installed EOS Utility and copy EDSDK.dll.
Go to "C:\Program Files\astrojargon.net\EOSInfo" or wherever you have installed EOSInfo and paste. This will copy the EDSDK.dll from canon utilities and overwrite the one existing in EOSInfo. You can also do a drag-n-drop between two folders, make sure to hold down Ctrl key while dragging and dropping so that file is copied and not moved (or else canon utilities wont work). If you want to be extra careful then make a backup of exiting EDSDK before copying.
You are now set to use EOSInfo with 60D. Apparently 60D is incompatible with the older version of Canon SDK that EOSInfo uses. Fortunately no change in EOSInfo is needed to use the new version and a drag-n-drop works fine. Someday EOSInfo will be updated and it would work right out of the box with new canon cameras.
http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=971050
Dobrze by było, żeby jakiś posiadacz 60D/7D potwierdził czy działa.
Mi po tej aktualizacji EosInfo pokazuje 0 (dla 40D).
Ostatnio edytowane przez Merde ; 17-04-2011 o 21:09
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Dzięki za odpowiedź. Co prawda korzystam z Maca i OS X, ale zaraz "zmolestuję" kogoś z Windowsem i sprawdzę to. Mam nadzieję, że ten fix zadziała i rozwieje moje wątpliwości.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
OK, zrobiłem wszystko w/g podanych instrukcji. Niestety nie zadziałało na Windows 7 na pozyczonym laptopie. Program pokazuje informacje o aparacie, ale shutter count podaje wynik 0, co jest niemożliwe, ponieważ sam na nim zrobiłem już okołu 150-200 zdjęć.
Ostatnio edytowane przez ticalion ; 17-04-2011 o 21:46 Powód: Automerged Doublepost
5DmkII; 400Dh; 24-70L; 70-200/2.8L; 135L; 35/2; 85/1.8; 50/1.8II; Ʃ 20/1.8; T 17-50/2.8; SY 8/3.5 fish-eye; T 28-300/3.5-6.3 VC; 580ex II; Metz 58 AF-1; YN565EX ::EOS 5; EOS 500N; S5Pro; Ʃ18-35/1.8; 80-200 2.8D ED; 50/1.8D; SY 85/1.4; Ʃ24-60/2.8; EX1;
Pozdrawiam Szymon
Patrząc na mój przypadek może, nawet z kompaktami innych firm.
Sprawdziłem sobie sprawę dokładniej i numeracja z kompaktu Casio przeskoczyła na Canona 60d mimo nawet trochę innego nazewnictwa plików. Co więcej - po pstryknięciu jednego zdjęcia na 60d na karcie z jeszcze innego kompaktu (Fuji s2500hd) numeracja przeskoczyła na ten kompakt. Numery do tej pory leciały do 3347,a po powrocie karty już od 6662(i tutaj też sposób nazywania plików był trochę inny w obu aparatach).
Mały update w temacie - jeżeli ktoś korzysta z Linuksa, BSD czy Mac OS X to nowa wersja(z 17 kwietnia) http://www.gphoto.org/ obsługuje 60D i z powodzeniem czyta licznik. Sprawdziłem to pod OS X. Pokazał 328, co by się u mnie zgadzało.