Za ten czasokres podawany mniejszy przebieg przez sprzedajacego jest bardziej prawdopodobny. Natomiast, gdyby na Zytniej potwierdzono to 60tys. oddalbym aparat na 100%, bo to snaczy ze byl bardzo intensywnie eksploatowany.
Za ten czasokres podawany mniejszy przebieg przez sprzedajacego jest bardziej prawdopodobny. Natomiast, gdyby na Zytniej potwierdzono to 60tys. oddalbym aparat na 100%, bo to snaczy ze byl bardzo intensywnie eksploatowany.
Dokładnie tak jak piszą koledzy powyżej, najpierw wysłałbym zapytanie do sprzedającego o rzeczywisty przebieg migawki, jeśli zacznie coś kręcić dla dokładniejszego potwierdzenia przebiegu podesłałbym aparat na Żytnią. Jeśliby te 60 tysięcy okazało się prawdziwe to ten "kłamliwy" sprzedawca nie miałby już żadnego argumentu na swoją obronę. W takiej sytuacji zgłosiłbym to również serwisowi allegro.
Ze sprzedającym próbowałem się kontaktować, odpisuje na moje sms-y, ale z dużym opóźnieniem. Pytałem o przebieg i usłyszałem, że jest pierwszym właścicielem i robił zdjęcia tylko na dwóch wakacyjnych wyjazdach i kilku rodzinnych spotkaniach i że nie sądzi, aby przekroczył 10 tys. zdjęć. Zastanawiam się czy perfidnie udaje niewiedzę czy może to prawda. No cóż, chyba pozostaje wysłać aparat na Żytnią, tak jak mówicie. Ciekawe ile mi za to policzą.
pathar wyślij na Żytnią a później w razie niezgodności do sprzedającego, ja np sprawdzałem programem 1D count przebieg w 1Ds II wyszło że ma 40 K więcej, w sumie dobrze zliczał wszystkie foty następne, nawet z Rawa sprzedawcy pokazywał że jest kilkadziesiąt K więcej i w końcu na Żytniej sprawdziłem i wyszło te 40K mniej(chociaż później doczytałem, że 1D count bardziej się sprawdza w 1D bez s), a tak to nie ma co sobie i sprzedającemu psuć krwi gdybaniami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Z transportem w obie strony ok 70zł wyjdzie.
Ostatnio edytowane przez tom517 ; 07-01-2011 o 13:50 Powód: Automerged Doublepost
Ten soft odczytuje stan migawki z body (via kabel USB) a nie z karty.
Standardowy kit allegrowych handlarzyn (nie mylić z uczciwymi handlowcami, obracającymi używanym sprzętem). Kupiony tylko na wakacje, rezerwowe body, nietrafiony zakup co leżał w szafie itd.
I to jest słowo klucz, sądzi ale nie gwarantuje..... i że nie sądzi, aby przekroczył 10 tys. zdjęć. Zastanawiam się czy perfidnie udaje niewiedzę czy może to prawda.
Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 07-01-2011 o 18:58 Powód: Automerged Doublepost
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
no ale na której migawce?
IMHO nawet żytnia nie pokaże ci faktycznego przebiegu aparatu, a jedynie licznik ostatniej migawki.
chmm, ciekaw jestem, jak dobrze ten soft to odczytuje.
jak napisałem wyżej - na żytniej podają licznik jedynie ostatniej migawki (przynajmniej mi tak wykazywali). teoretycznie - przy wymianie migawki powinni wyzerować licznik. pytanie tylko, czy - jak samemu się wymieni migawkę - to czy licznik tez się wyzeruje?
a tak przy okazji tematu solidności sprawdzania przebiegu na żytniej.
ja dostałem taką diagnozę do mojego starego 350D:
normalnie jedynki wymiękają - proszę o wpis do księgi guinnessa: :wink:
pozdro.,
m.