Cytat Zamieszczone przez marchpol Zobacz posta
Spróbowałem. Pierwszy odczyt: 7936. Po wyjęciu i ponownym włożeniu akumulatora: 8191. Po zrobieniu czterech fotek (już bez wyjmowania aku): 8195.

Numer ostatniego pliku na karcie to 5839 i pewnie tyle mniej więcej fotek zrobiłem. Reszta (czyli 2352) to jedynie efekt wymiany akumulatora (mam dwa; w ciągu roku użytkowania pewnie zamieniłem je kilkanaście razy w aparacie). Jeśli ktoś robi dużo zdjęć, to przez samą wymianę aku może sobie "napstrykać tą metodą" (zupełnie nieświadomie) kilkanaście albo nawet kilkadzisiąt tysięcy podczas całego okresu użytkowania aparatu! Totalna masakra!

Ciekawe, jaki byłby odczyt w serwisie, czyli czy wyjmowanie aku w jakiś sposób wpływa na odczyt stanu migawki (nieważne czy oprogramowaniem ogólnodostępnym, czy serwisowym), czy to tylko wadliwe działanie "amatorskiego" oprogramowania...

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś sprawdził, czy u niego występuje ten sam efekt w przypadku 5DMKII.

No to sprawdziłem Eosinfo ( wcześniej użyłem go kilka razy ale na to nie zwracałem uwagi) w sposób jaki opisujesz zmieniając akku kilka razy - mam je 3 i za każdym razem dodawało zdjęć do licznika Eosinfo, tak coś koło 200-300 zdjęć/zmianę akumulatora. eos info pokazywał mi 19900 zdjęć z groszami (co dziwne bo wydawało mi się, że zrobiłem max12tyś fot), po teście z przekładaniem aku 20482, czyli teraz na testach dobiłem sobie zmieniając aku jakieś 500-600zdjęć.

Co ciekawe miałem akurat według licznika z pliku 9999 zdjęć( czyli tak jak szacowałem, aparat od nowości mój(niecałe 1,5roku, karty nowe poza dwoma ze starej 50tki i 300tki - które też były w użyciu w 5d2, więc jakiś zaczyt numeracji mógł być) włożyłem nową 1GB którą kiedyś dostałem i leżała sobie nowa nie używana, zastanawiałem się jak mi teraz będzie numerować i grzebałem w menu w opcjach z numeracją bo nie pamiętałem jak mam ustawione - czy założy nowy katalog czy nie jakoś tak się złożyło, że aparat nie założył sam katalogu 101 i liczy mi foty teraz 100-0381 a powinien założyć 101-0381 dziwne. Nie wiem czy to wina nówki karty - nie formatowałem jej i może dlatego jak było 9999 wskoczyło mi 1 do katalogu 100?

Co ciekawe jak wyciągnę i włożę oryginalny aku to eos info nie dobija zdjęć, jak zmienię na inny egzemplarz to dobije plików do licznika. Akumulatorów mam 3 jak pisałem i niestety czasem nimi żongluję tzn jak widzę, że np aku ma 10% a ide sobie w plener na większą ilość zdjęć to biorę nowy naładowany a tego wyciągam żeby go dobić innym razem (ale zawsze do końca go rozładuję) . I teraz się zastanawiam czy na samym przekładaniu aku mogłem dobić tyle zdjęć czy po prostu Eosinfo wariuje, czy ten korpus tak ma. Fakt na początku użytkowania aparatu kupiłem na alledrogo oryginalne 2 aku canona z hologramami, które okazały się dobrymi podróbami i padły mi po 3-4 miesiącach oba po około 3 ładowaniach robiły 1/3 tego co oryginał z kompletu wtedy też miałem mase wkładania i wyjmowania w koncu sprzedawca zwrócił mi kasę i kupiłem już w sklepie stacjonarnym i te działają ok.