Ciekawa sprawa: http://www.canon-board.info/showpost...postcount=1663
BTW: daję też tutaj, bo to się poniekąd łączy z tym tematem.
Ciekawa sprawa: http://www.canon-board.info/showpost...postcount=1663
BTW: daję też tutaj, bo to się poniekąd łączy z tym tematem.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No i z 40D zrobi się 300D ... eee znaczy pod względem możliwości upgrejdu.
nie norewelacja
50D nie będzie miał movie mode a 40D tak... i jak jeszcze trochę popracują to może jeszcze uruchomią AF w filmach wtedy D90 się załamie
a Nikoniarze masowo zaczną popełniać samobójstwa i topić swoje sprzęty w morzu
![]()
od lat nie gram... no czasami pojeżdżę sobie F1 ;-)
Niestety te filmy w 40D to rozdzielczość mizerna, taka jak idzie do bufora live view do wyświetlacza. Tylko jak on ten kod podgląda poza tym dużo ciekawych rzeczy tam znalazł ;-)
Napisałem sobie programik sprawdzający stan licznika. Jeśli chodzi o 400D i sprawdzanie licznika to funkcja dla parametru kEdsPropID_ShutterCounter z SDK w wersji 2.3 i 2.4 zwraca kod błędu EDS_ERR_NOT_SUPPORTED - czyli nie wspierany parametr.
Można by spróbować z SDK w wersji 1.3 bądź 2.0 kiedy to jeszcze 40D nie było wspierane (a 400D już tak).
ED-SDK v1.3 info
ED-SDK v2.0 info
Parametr kEdsPropID_ShutterCounter faktycznie został pominięty w oficjalnej dokumentacji ale jawnie jest zadeklarowany w pliku nagłówkowym SDK wersji 2.3, 2.4 (nikt go z palca nie wyssał) i ma wartość 0x22. Kluczem może być przejrzenie plików nagłówkowych do wersji 1.3 bądź 2.0 w poszukiwaniu podobnego parametru. Niestety nie mogę nigdzie dostać tych wersji ED-SDK.
Dla zainteresowanych linki do ED-SDK w wersji 2.3 oraz 2.4:
ED-SDK v2.3 - info + download (rapidshare)
ED-SDK v2.4 - info + download (rapidshare)
Albo metodą ruskiego uczonego Macajewa podstawiać kolejne wartości pomijając te znane, dużo tego nie ma do 0xFF i patrzeć czy jakieś sensowne wartości z tego wychodzą ale to chyba też by trzeba było użyć SDK w wersji starszej.
Dokładnie zastosowałem starą sprawdzoną metodę Macajewai przeskanowałem wartości od 1 do 25000 i nic sensownego nie znalazłem. Zaniechałem poszukiwania tamtego dnia bo mi się Canonek rozładował :-) Jak mnie najdzie to może poszukam dalej...
Coś ten programik chyba na 64bit Viście Ultimate nie chce działać...
"Próbowano załadować program w niepoprawnym formacie" (i tu sporo szczegółów technicznych).
Mogę kontynuować ale nie pokazuje wyniku.
Odpalenie w trybie zgodności nic nie daje.