Koledze chodzi chyba o zapewnianą przez producenta liczbę cykli migawki - było już kilka razy na forum - prosze użyć forumowej szukajki
Mozna i pod Windows 7 64 bit spokojnie odczytać wskazanie licznika.
JA zrobiłem to tak:
1. Pod windows 7 mam najnowszą wersję EOSUtylity (z nią program nie odczytuje danych z Canona 450D)
2. Zainstalowałem EOSUtylity z płytki kupionej w kopmplecie z aparatem (2008 r. EOS Digital Solution Disk v 17.0) na laptopie z Windows XP SP3 (na nim program odczytuje dane z przebiegu migawki 450 ki)
3.Skopiowałem z folderu po instalacji EOSUtylity z laptopa na komputer z Windows 7 64 bit plik EdsImage oraz EDSDK (zmieniając wczęsniej nazwę istniejących w folderze EOSUtylity pod Windows 7 plików o tych nazwach, żeby ich nie nadpisać)
4.Odpaliłem prgram 40DShutterCount i pokazało mi 10319 zdjęc zrobionych 450 ką :-)
5. odpiąłem aparat zrobiłem fotke i znow podpiołem pod komputer z Win 7
uruchomiłem program i pokazało 10320
TAK, ŻE DZIAŁA !:-P
Witam,
Panowie i panie mam problem, otoz jak odczytac przebieg migawki z EOS'a 60D? Opanda,PhotoMe i eos info sobie nie radza, moze podesle komus ostatnia fotke z aparatu i uda sie odczarowac stan licznika?
pozdrawiam
Czy ten patent na licznik migawki jest stosunkowo nowy? Bo nie widziałem na forum nic o tym.
Właśnie zapragnąłem sprawdzić przebiegi i jest strona:
http://eoscount.com
http://photography-on-the.net/forum/....php?t=1152012
Jest to najprostszy trick jaki dotąd widziałem, bo działa niezawodnie (z punktu widzenia softwaru przynajmniej) bez żadnych ceregieli z instalowaniem eos utility czy jakichś dieleli. Po prostu działa po podłączeniu kabla niezawodnie jak wszystko co rosyjskie.
Np. dla 60d i 500d. Ktoś tam pisze , że mu z 500d nie działa, ale z moim działa.
Różnica z jawnym licznikiem w body, który nie był nigdy resetowany to tylko 22 na 7000.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 28-03-2012 o 06:39
7D czyta.
Ernest Hemingway i Irvin Penn:
Hemingway: Wspaniałe zdjęcia. Jakiego aparatu używasz?
Penn: Wspaniała historia. Jakiej maszyny do pisania używasz?
550D czyta.
500D czyta poprawnie![]()
Każdy ma takiego
ToleDo
na jakiego sobie zasłużył.
500D +kit +sigma70-300 APO DG