Strona 30 z 46 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 474

Wątek: Odczytanie licznika w 40D, 450D, 50D, 500D, 5D MkII, 7D

Mieszany widok

Domyślnie

Dokładnie tak jak piszą koledzy powyżej, najpierw wysłałbym zapytanie do sprzedającego o rzeczywisty przebieg migawki, jeśli zacznie coś kręcić dla dokładniejszego potwierdzenia przebiegu podesłałbym aparat na Żytnią. Jeśliby te 60 tysięcy okazało się prawdziwe to ten "kłamliwy" sprzedawca nie miałby już żadnego argumentu na swoją obronę. W takiej sytuacji zgłosiłbym to również serwisowi allegro.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez h_stamper Zobacz posta
    W takiej sytuacji zgłosiłbym to również serwisowi allegro.
    tylko co to da? no chyba tylko dla "sportu":-D
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    tylko co to da? no chyba tylko dla "sportu":-D
    Żeby wytępić takich cwaniaków co zaniżają przebieg migawki.

Coś już napisał Awatar pathar
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Ze sprzedającym próbowałem się kontaktować, odpisuje na moje sms-y, ale z dużym opóźnieniem. Pytałem o przebieg i usłyszałem, że jest pierwszym właścicielem i robił zdjęcia tylko na dwóch wakacyjnych wyjazdach i kilku rodzinnych spotkaniach i że nie sądzi, aby przekroczył 10 tys. zdjęć. Zastanawiam się czy perfidnie udaje niewiedzę czy może to prawda. No cóż, chyba pozostaje wysłać aparat na Żytnią, tak jak mówicie. Ciekawe ile mi za to policzą.

Dopiero zaczyna Awatar arturro
    Miasto
    Konstancin-Jeziorna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pathar Zobacz posta
    . Zastanawiam się czy perfidnie udaje niewiedzę czy może to prawda..
    Albo nie sformatował starej karty której używał z innym aparatem?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturro Zobacz posta
    Albo nie sformatował starej karty której używał z innym aparatem?
    Ten soft odczytuje stan migawki z body (via kabel USB) a nie z karty.

Pytałem o przebieg i usłyszałem, że jest pierwszym właścicielem i robił zdjęcia tylko na dwóch wakacyjnych wyjazdach i kilku rodzinnych spotkaniach....
    Standardowy kit allegrowych handlarzyn (nie mylić z uczciwymi handlowcami, obracającymi używanym sprzętem). Kupiony tylko na wakacje, rezerwowe body, nietrafiony zakup co leżał w szafie itd.
    .... i że nie sądzi, aby przekroczył 10 tys. zdjęć. Zastanawiam się czy perfidnie udaje niewiedzę czy może to prawda.
    I to jest słowo klucz, sądzi ale nie gwarantuje.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 07-01-2011 o 18:58 Powód: Automerged Doublepost
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    w końcu na Żytniej sprawdziłem i wyszło te 40K mniej
    no ale na której migawce?

IMHO nawet żytnia nie pokaże ci faktycznego przebiegu aparatu, a jedynie licznik ostatniej migawki.

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ten soft odczytuje stan migawki z body (via kabel USB) a nie z karty.
    chmm, ciekaw jestem, jak dobrze ten soft to odczytuje.
    jak napisałem wyżej - na żytniej podają licznik jedynie ostatniej migawki (przynajmniej mi tak wykazywali). teoretycznie - przy wymianie migawki powinni wyzerować licznik. pytanie tylko, czy - jak samemu się wymieni migawkę - to czy licznik tez się wyzeruje?

a tak przy okazji tematu solidności sprawdzania przebiegu na żytniej.
    ja dostałem taką diagnozę do mojego starego 350D:
    normalnie jedynki wymiękają - proszę o wpis do księgi guinnessa: :wink:

pozdro.,
    m.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ze sprzedającym próbowałem się kontaktować, odpisuje na moje sms-y, ale z dużym opóźnieniem. Pytałem o przebieg i usłyszałem, że jest pierwszym właścicielem i robił zdjęcia tylko na dwóch wakacyjnych wyjazdach i kilku rodzinnych spotkaniach i że nie sądzi, aby przekroczył 10 tys. zdjęć. Zastanawiam się czy perfidnie udaje niewiedzę czy może to prawda. No cóż, chyba pozostaje wysłać aparat na Żytnią, tak jak mówicie. Ciekawe ile mi za to policzą.
    Ujawnij dla potomności co to za "uczciwy" sprzedawca był. Może nasz stary znajomy z Kielc?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

pathar wyślij na Żytnią a później w razie niezgodności do sprzedającego, ja np sprawdzałem programem 1D count przebieg w 1Ds II wyszło że ma 40 K więcej, w sumie dobrze zliczał wszystkie foty następne, nawet z Rawa sprzedawcy pokazywał że jest kilkadziesiąt K więcej i w końcu na Żytniej sprawdziłem i wyszło te 40K mniej (chociaż później doczytałem, że 1D count bardziej się sprawdza w 1D bez s), a tak to nie ma co sobie i sprzedającemu psuć krwi gdybaniami.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ciekawe ile mi za to policzą.
    Z transportem w obie strony ok 70zł wyjdzie.
    Ostatnio edytowane przez tom517 ; 07-01-2011 o 13:50 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar pathar
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Napisałem maila na Żytnią, powiedzieli, że koszt samego sprawdzenia to 20zł. Dodając do tego wysyłkę w obie strony, to rzeczywiście, tak jak pisał tom517, wychodzi w granicach 70zł. Od kilku dni sms-uję z tym feralnym sprzedawcą i już wiem, że na żadne skrupuły i skruchę z jego strony nie mogę liczyć. Gość idzie w zaparte i nie widzi w tym co zrobił nic niestosownego. Za aparat z takim przebiegiem powinienem zapłacić jakieś 7-9 stówek mniej w porównaniu do tego co zapłaciłem. Gość ma konto na allegro o nazwie "dekorer" (http://allegro.pl/show_user.php?search=dekorer). Niby same pozytywy, ale co z tego Teraz mam dylemat: czy wysyłać na Żytnią i płacić jeszcze siedem dych, żeby tylko upewnić się, że zostałem oszukany, czy może dać sobie spokój, skoro tyle przepłaciłem i odpuścić. Nie wiem za bardzo jakie instrumenty mogę wykorzystać, żeby gościa w jakiś sposób skarcić/ukarać/dać nauczkę. Po dobroci widzę, że się nie uda.

Strona 30 z 46 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów