"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
A ja znowu w tym temacie :P Po zrobieniu paru zdjec 50D jestem wyraznie... zniesmaczony :-? Mialbym mala prosbe. Czy ktos posiadajacy oba korpusy. Albo dwie osoby posiadajace i ten i ten, mogly by wrzucic po jednym rawie ? Konkretnie chodzi o:
ISO - nie mniej niz 1600
Niedoswietlone o 2/3-1EV
Czas - w granicach 1/15 - 1/30
Przyslona w granicach F2.8
W warunkach dopasowanych do tej ekspozycji, czyli dosc ciemno ciemno, bez lampy, najlepiej z jakimis przedmiotami wiekszymi w kolorze czerwonym i niebieskim. To co w 50D mnie zniesmaczylo to okropny kolorowy szum (ktory w sumie po uzyciu odszumiania w DPP dalo sie usunac), a ktorego to nigdy nie zauwazylem w 300D... Jesli 40D posiada podobny szum kolorowy to strzelam sobie w kolano i ide kulawo w strone chyba 30D :neutral:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tzn z 50D nie jest az tak bardzo potrzebny ten raw, bardziej z 40D, bo z 50-stki w sumie material mam![]()
Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 26-10-2010 o 14:39 Powód: Automerged Doublepost
Prawda. Znacznie lepiej dać iso 1600 i prawidłowo doświetlić, lub trochę nawet prześwietlić niż potem wyciągać.
Ale moim zdaniem prośba jak najbardziej racjonalna. Warto sprawdzić jak się wywołuje niedoświetlonego RAWa przy wysokich ISO.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Dokladnie, chce sprawdzic jakie daje efekty matryca 12mpix w 40D w stosunku do 15mpix w 50DJak zachowuja sie mniejsze matryce - wiem -> nie maja kolorowego szumu, a jesli juz sie pojawi to wystarczy w dpp ustawic 2-3 by znikl. Przy 15mpix - 9-10 i dopiero znika, a powyzej tej wartosci robi sie belkot z obrazu
Vitez - 1EV ze wzgledu na test ekstremalnyW 50D dziadostwo wychodzi juz przy 1/3-1/2EV i mnie drazni
A temat o forsowaniu vs prawidlowym naswietlaniu juz byl
Iso800 to przeciez gladziutki obraz jest, to sie da forsowac w nieskonczonosc (prawie) - nie jestem szumofobem i ziarno mi nie przeszkadza - ale kolorowa papka juz tak
![]()
True, true, literowka z numerycznej sie zakradlaDlatego chce miec porownanie 6-10-15
6 - troche malo, 15 - za duzo. Dlatego 10 wydaje mi sie ze bedzie optymalnie w stosunku jakosc/szybkosc/mozliwosc/oszczednosc miejsca
![]()
Światłomierz na zero, co nie znaczy że prawidłowo naświetlone.
http://tinyurl.com/37n2wu4
Jeszcze mocniej niedoświetlone, o 2/3EV w stosunku do wskazań światłomierza.
http://preview.tinyurl.com/36gozp9
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
40d to był przebój, także na tym forum. Bardzo dobra matryca i AF. Często żałuję, że go już nie mam...
Merde, dziekuje Ci bardzo!Czyli mozna smialo ciagnac o 1EV nawet cienie
Moglbys ta sama scene - jesli to mozliwe oczywiscie i nie bedzie to klopotem! - niedoswietlic o 2EV ?
jotes25, no wlasnie tak zauwazylem ze spisuje sie nad wyraz dobrze, a przynajmniej wystarczajaco dla mnie![]()