Ja się kiedyś naoglądałem sporo... Wniosek był taki, że po przeskalowaniu do tego samego rozmiaru, nie ma istotnych różnic pomiędzy 40D a 50D. Nie ma mowy o 1 EV na korzyść 50D. Generalnie wybiera się pomiędzy 10 większymi lub 15 mniejszymi jabłkami - trzeba jednak pamiętać, że z tych jabłek i tak robi się sok(czyli obrabia i przeskalowuje w maszynie do robienia odbitek lub na ekranie). Generalnie efekty są takie same. 15 Mpix 50d dla dużych ISO (powiedzmy >1600) wymaga większej uwagi przy obróbce. Nie można sobie takiego obrazu istotnie podostrzyć w dpp, bo pojawi się łupież... Trzeba stosować się do elementarnych reguł - czyli np. zasadnicze ostrzenie na samym końcu - po przeskalowaniu. Jeśli jest się leniwym, lepiej zrobić zdjęcie w SRAW (czyli od razu mamy mocne przeskalowanie w dół) - z takim zdjęciem można trochę pofolgować.
40D ze swoimi 10 megapikselami jest pomiędzy 7 a 15, które oferuje 50D. 40D może być wygodne - nie trzeba się zastanawiać nad wyborem formatu, w zależności od warunków i tego, co dalej będziemy chcieli zrobić ze zdjęciem.
50D z kolei daje nam możliwość wyboru - duża rozdzielczość i spore szumy na poziomie pikseli (tylko dla wysokich ISO, bo np. ISO 100 jest pod każdym względem świetne) albo mniejsza rozdzielczość i mniejsze szumy per piksel. Specjalizacja (wymagająca więcej uwagi) kontra uniwersalność - zależy co kto lubi...
Odnośnie 7D kontra 50D. 7D nie ma praktycznie widocznego bandingu i począwszy od ISO 3200 jest zauważalnie lepsze od 50D. Mam jednak dwie uwagi. Po pierwsze dla średnich ISO (okolice 800) 50D wydaje się być ciut lepsze. Po drugie odszumianie chrominancji potrafi mocno upodobnić szumy z 50D do tych z 7D. Jednak 7D ostatecznie wygrywana ze względu na bardzo mały banding dla b. dużych ISO.
Generalnie jednak moja konkluzja jest taka - na odbitkach i po przeskalowaniu do tych samych rozmiarów nie ma istotnej różnicy w szumach pomiędzy 40D, 50D i 7D (w szczególności pomiędzy dwoma pierwszymi). Jak ktoś chce mieć rzeczywiście dużą różnicę w szumach, niech kupi FF i to lepiej konkurencyjnej marki...![]()