Witam.
Mam następujący dylemat : Kupić 40d czy 50d ? Wiem że różnice są niewielkie , tyle stron przeczytałam o tych 2 modelach i tyle opinii że już całkiem się pogubiłam
Wiem że wiele też zależy od obiektywu i umiejętności a nie od puszki ale chciałabym mieć go na dłużej ponieważ nie mam kasy na zmienianie body co kilka lat...
Robię głównie portrety,ewentualnie czasem jakieś macro czy krajobraz.
I mam zamiar kupić do body obiektyw manualny 50mm 1.8 ...
Proszę pomóżcie mi jakoś doradzić..
50D ze względu na regulację ff/bf
>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<
Kup to co na pewno wykorzystasz... Nie wiem czy jest sens kupować coś na zapas. Lepiej kupić dobre szkło a jak body będzie już dla Ciebie nie wystarczalne to wtedy zmieniasz. Ja miałem kase na 50d ale że jestem "świeży" w temacie fotografii wybrałem 30dDla mnie wybór idealny. Akupiłem go w stanie perfekt za 1170zł
Pozdrawiam
Jak napisał kolega wyzej. Teraz ceny bardzo spadły. Ja uzywam 50D po przesiadce z 450D i jestem bardzo , bardzo zadowolony !!!nie wiem czy czytałeś ale 40D ma cienki wyświetlacz . Mianowicie chodzi mi o to , że kolory zdjec które na nim ogladasz nabierają niebiesko-chłodnego odcieniu, choć w rzeczywistości WB jest ustawiony poprawnie.
chwytaj 50-tke . pzdr
50D + grip + 17-40 L + speed light 580II ex ....
ps. wsumie to sprzęt skradziony ;( zbieram od nowa !
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Największa różnica jest w jakości obrazu na wyświetlaczu LCD :-) +mikroregulacja+złącze HDMI+inna matryca i procesor digic IV, który sobie z nią radzi. Jeśli mowa o nowym, to 50d można obecnie kupić taniej od 40d - wg mnie oczywistym jest zakup 50d. Jeśli rozważasz zakup używanego, to można dyskutować - w zależności od ceny.
przeglądałam na allegro zakup używanego 40d ale z tego co widziałam to kosztuje niemal tyle ile 50d używany ( przebieg do ok 9.tys zdjęć ) . I nowy 40d kosztuje tyle ile nowy 50d.(ostatnio na allegro nową 50tkę na aukcji sprzedali za 2,6tys.)
I dlatego mam dylemat.
cyt.z fotopolis:
"50d Do wad można zaliczyć uszczelnienie komory baterii i karty pamięci oraz niezbyt wygodne uruchamianie podświetlania górnego wyświetlacza"
Przeszkadza to bardzo?
Też czytałam o tym wyświetlaczu w 40d dlatego się tak zastanawiam.
więc jednak mówicie że 50tka;]