50D nie szumi wcale mniej! Czy wy ludzie nie umiecie słuchać? Ciągle tylko piszecie, że 50D lepszy bo lepsze ISO! NIE PRAWDA! Ma więcej ISO ale szumi tak samo. Już z resztą o tym pisałem nie raz. Chyba muszę się zgadać z micles'em na drugi test i wrzucić sample... ISO1600 szumi tak samo w 3200 są różnice ale i w jednej i w drugiej i tak degradacja obrazu jest na tyle duża, że i tak nie są używalne!
Ostatnio wywoływałem w formacie 15x21 zdjęcia z ciemnego kościoła na ISO1600, przy wywoływaniu z RAW ekspozycja + 1/3 i szumu dopatrzeć się można patrząc przez lupę...
Jak mi ktoś zapłaci to mogę wywołać i mu wysłać jak nie wierzy na słowo...
Wg. mnie zauważalna różnica będzie dopiero od wydruku 30x45 - ciekawe ilu z was robi w takim formacie zdjęcia robione na ISO1600...
Jedyna rzecz dla jakiej ew. możnaby dopłacić do 50D to microadjust... Z LCD w 40D da się normalnie żyć i na nim pracować... A, że moje szkła nie mają BF/FF to dla mnie bez sensu zmiana na 50D... Może jak ktoś walczy z tym problemem w swoich szkłach to 50D będzie lepszy... A tak dopłata za zbędne wodotryski...