Strona 15 z 51 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 508

Wątek: 40D vs 50D

Coś już napisał

Domyślnie

Witam wszystkich i nisko się kłaniam.
    To mój pierwszy post na tym forum.
    Za kilka tygodni mam zamiar kupić a700+zeiss 16-80+ lampkę 58+ gripa, trochę lamp studyjnych. Ciągle gryzę się czy nie kupić canona 40D lub 50D z podobnym wyposarzeniem bo na nowe 5D jeszcze mnie nie stać.Chyba że znajdę kogoś co na używkę 5D wystawi fakturkę. Czym mam się kierować. Robię śluby, zdjęcia studyjne, zaczynam start do banków foto. Różne rzeczy słyszałem o canonie 40D i 50D - nie zawsze dobre. I tu kot jest pogrzebany. Dylemat że po nocach spać nie mogę, bo muszę to kupić w pierwszych dniach listopada.
    Nie proszę o konkretną odpowiedź, bo decyzję muszę podjąć sam, chodzi oto że by troszkę naświetlić mi różne za i przeciw.Pozdrawiam wszystkich mocno i proszę o konstruktywne wypowiedzi.

Uzależniony

Domyślnie

A700 mam w pracy i to świetny aparat, i z tym obiektywem podobno wymiata. Stabilizacja w korusie naprawdę znakomicie działa. Mam 30D i stawiałbym ją na równi, może Canon ma trochę mniej szumów na wysokich, ale bez większego znaczenia jeśli robisz w RAW i odszumiasz. Af działa w Sonym chyba szybciej i wogóle porównując z 30D zdjęcia sa lepiej naświetlone.

Argumentem jest obiektyw zeissa. W Canonie odpowiednika dla niego nie znajdziesz, chyba że 17-40 f/4, ale dużo mniejszy zakres i optycznie zeiss chyba zdecydowanie lepszy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No jest pewnien argument. Praca z błyskiem. Kolega ma Alfę 700 i to jest dalekie od doskonałości. AF w 30D może i jest słabszy niż w A700 (choć stawiałbym bardziej na szkło niż na body) ale ten w 40D i 50D to zupełnie inna bajka.

Ad rem : Kolega Fik pisze, że robi śluby i studyjne. Nie pchałbym się w cropa w tym układzie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

Oj , przezemnie wątek lekko zmienia temat. Jeżeli to problem to przepraszam nie było to zamierzone. Jeżeli admnini uznają to za błąd to proszę przenieś wątek.
    p.s.
    jestem wdzięczny za każdą sugestię.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fik Zobacz posta
    Witam wszystkich i nisko się kłaniam.
    To mój pierwszy post na tym forum.
    Za kilka tygodni mam zamiar kupić a700+zeiss 16-80+ lampkę 58+ gripa, trochę lamp studyjnych. Ciągle gryzę się czy nie kupić canona 40D lub 50D z podobnym wyposarzeniem bo na nowe 5D jeszcze mnie nie stać.Chyba że znajdę kogoś co na używkę 5D wystawi fakturkę. Czym mam się kierować. Robię śluby, zdjęcia studyjne, zaczynam start do banków foto. Różne rzeczy słyszałem o canonie 40D i 50D - nie zawsze dobre. I tu kot jest pogrzebany. Dylemat że po nocach spać nie mogę, bo muszę to kupić w pierwszych dniach listopada.
    Nie proszę o konkretną odpowiedź, bo decyzję muszę podjąć sam, chodzi oto że by troszkę naświetlić mi różne za i przeciw.Pozdrawiam wszystkich mocno i proszę o konstruktywne wypowiedzi.

Canon jest bez wątpienia numerem 1 na rynku foto.
    Robi najmniej szumiące aparaty i ma największy bank szkieł.
    Inne firmy tylko próbują - ze zmiennym szczęściem - gonić Canona.
    Firmy produkujące szkła, wyposażenie i inne drobiazgi foto, w pierwszej kolejności wypuszczają na rynek wersję dla Canona, a dopiero potem - jeśli w ogóle - dla wszystkich innych marek.
    Mam nadzieję, że Ci cokolwiek ściemniłem za i przeciw.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Canon jest bez wątpienia numerem 1 na rynku foto.
    Robi najmniej szumiące aparaty i ma największy bank szkieł.
    Inne firmy tylko próbują - ze zmiennym szczęściem - gonić Canona.
    Firmy produkujące szkła, wyposażenie i inne drobiazgi foto, w pierwszej kolejności wypuszczają na rynek wersję dla Canona, a dopiero potem - jeśli w ogóle - dla wszystkich innych marek.
    Mam nadzieję, że Ci cokolwiek ściemniłem za i przeciw.
    Pozdrówka
    Tu bym się nie zgodził, moim zdaniem Nikon rozłożył canona w tym roku na łopatki w każdym segmencie (no nie wliczając 1Ds), D90, D300, D700, D3 ... To co wydał Canon to tylko obrona i jesli się nie zabiorą do roboty to pod względem techniki w sprzęcie spadną na Nikona na pewno Żeby nie było żem żółty i chcę wojny... w poniedziałek przyjedzie do mnie 50D, pobawię się, potestuję i podzielę się tym co mi wyszło

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zapraszam do czytania testu 50d: http://www.dfv.pl/aparaty.html?id=668
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

widzieliście ten test?? imo - z 40 troche to lepiej wygląda...:
    http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=573650

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Macios ; 23-10-2008 o 13:56

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    widzieliście ten test?? imo - z 40 trohce to lepiej wygląda...:
    http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=573650
    Na obu zdjęciach AF trafił w inny punkt (50D ma BF) więc ciężko porównać ostrość. Szumy wyglądają podobnie.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    Zapraszam do czytania testu 50d: http://www.dfv.pl/aparaty.html?id=668
    Kolejny test z cyklu bajkopisarstwa.

Strona 15 z 51 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów