O zamiennikach, zdaje się, jest już obszerny temat, ale od siebie (i nie tylko) mogę polecić gripy Alpha digital - chyba najlpesze zamienniki na rynku.
O zamiennikach, zdaje się, jest już obszerny temat, ale od siebie (i nie tylko) mogę polecić gripy Alpha digital - chyba najlpesze zamienniki na rynku.
A potrzebujesz na pewno tego gripa?
Jeżeli masz kupować zamienniki, tylko po to, aby mieć gripa, to odpuść sobie.
Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznacz na lepsze szkło.
Zasilanie w gripie nie jest potrzebne, np. 50d ma bardzo mały pobór prądu i przy amatorskim użytkowaniu 2 akumulatory (może zamiast gripa, zapasowy akumulator?) to aż nadto.
40d, 50 to z praktycznych rzeczy tylko lepszy LCD...
40d + 17-40/4L + 70-200/4L
Fakt, 50D nie potrzebuje gripa. Orginalny akumulatorek jak i zamienniki są naprawde wydajne. Dodatkowo Canon 50D to kawałek maszyny która w sredniej wielkości dłoni jest w sam raz. Grip spowoduje dyskomfort w foceniu. Ostatnio obrobiłem ślub cywilny z dodatkami, jakieś 500 zdjęć udanych + te do wyrzucenia i nie zmieniałem akumulatorka.
no wiec teraz pomozcie mi wybrac 40D czy 50D ?
pozdrawiam
Najczęściej podpinam do mojego 40d C24-105 i jest co dźwigać a gdyby do tego dodać jeszcze grip to już byłoby niezłe siłowanie.
40d a różnicę w gotówce dołóż do szkiełka.
40 D , bo te pare stówek różnicy lepiej przeznaczyć na lepsze szkło, lub torbe () , bo różnic miedzy 40 D a 50 d nie ma rewolucyjnych , takze 40 D plus jasne szkło ,
ps. pytanie jeszcze co chcesz focić najcześciej ?
zawsze zajmowalem sie reporterka i zdjeciami typu "lifestyle"
ale teraz chce przejsc na zdjecia portretowe i modelingowe.
a co z poziomem szumow i wyslwietlaczem w 40D
jest w miare czytelny? da sie dobrze odroznic zdjecie ostre od nieostrego ?
z tym się nie zgadzam :wink:
sam lcd to raczej wątpliwa korzyść , może w porównaniu do 350d[tam go prawie nie ma]
gdzieś czytałem ,że nawet matrycą się różnią
może jednak w środku coś więcej zmienili a jak nie widać to po co przepłacać ?
z matrycą chodziło o konstrukcję samych "pikseli" zbierających światło , 50d ma jakieś inne soczewki przez co całość światła idzie na matryce a nie na przerwy pomiędzy pikselami , w wyniku czego 50 je efektywniej wykorzystuje i jest aż tak kłopotliwe zaspokoić , jednak trochę na wyrost wyciśnięte 15mp
kolejne co na bank dorzucili dopiero do 50d to te mikroregulacje do BF i FF
ale co najważniejsze !!
Procesor obrazu w 40D to DIGIC III ,a w 50D DIGIC IV
niby nie widać ale nowszy procek zdecydowanie lepiej poradzi sobie z odszumianiem i szybkim obrobieniem zdjęć.
co jest jak najbardziej praktyczne bo zakres użytecznych iso się podnosi , + te zapasowe , ekstremalne H1 i H2
a ze zmianą rozdzielczości jednak zyskujemy trochę pikseli w zapasie
dla 40D [3888 x 2592] ,a dla 50D [4752 x 3168] może niewiele ale te kilkaset pikseli daje więcej swobody w kadrowaniu na kompie
a co do 50mm f1.8 II to albo ja mam wadliwy egzemplarz albo jednak nie bardzo sie to szkiełko nadaje pod 15mp bo coś mydłem u mnie zalatuje![]()
Nie szczędź czasu na to, aby być szczęśliwym.Phil Brosmans
Tyle, ze dzieki "ugripieniu" aparat lepiej trzyma sie w dloni, jesli nawet jest to 40 czy 50d plus lampa plus ciezkawe szklo, to imo warto miec podpiety. Mialem Phottixa przy 30d pozniej 40d i bylo przyjemniej nawet gdy mialem lekką stałke.
Co do valdo 50d to nie "model wyzszy" lecz jedynie nowszy![]()