Jak w temacie.
Zależy mi aby wypowiedzieli sie tylko użytkownicy nie teoretycy.
Gołe dane to ja znam.
Proszę o pomoc tych którzy używali 40d,a przeszli na 50d albo nie przeszli bo?
Zależy mi na szybkiej klatce więc (finansowo) 40d lub 50d (obecnie 400d) i najważniejsze pytanie:
40d mam za 3100pln, a 50d za 3500pln - 400pln to nie tak dużo tylko pytanie czy faktycznie 50d nie daje (jakość zdjęć) nic więcej co ma 40d?
pozdrawiam
Różnica w cenie to 200 zł w FJ kupisz 50D za 3350 chyba. Z miesiąc temu tam zaglądałem i po tyle stało. W 50d masz lepszy wyświetlacz na którym łątwiej zobaczyć, czy af dobrze strzelił, w 40D ciężko zobaczyć. Na tym chyba by się skończyło bo mikroregulacja działa jak chce (w niektórych egzemplarzach).
50 d ma
1 lepszy TV
- lepsze odzworwanie kolorów
- wyższa rozdzielczosć. postrzegalnie daje to leprzą jakosć. niestety czasami zbyt dobrą. wielkosć plamki kilkukrotnie niższa niż przęciaętnia na monitorach 0.260. moze okazać sie że to co na 50 D wydaje sie ok na komie jest nieoste
2 troche poprawnij działający AWB
3 srebrne kółko nastaw zamiast czarnego
4 microadjustment - problematyczna sprawa - ja nie korzystam. były głosy że sie nie sprawdza. są i głosy zadowolonych
jakosć obrazu per pixel - zdecydowanie dla 40 D
końcowa jakosć pliku - myśle że jednak dla 40 D
najlepiej poczytać o 50d w testach na "optyczne.pl" pod tymi testami podpisuję sie dwoma rekami, miałem 40d ,5d i teraz mam 50d i ten najbardziej mi odpowiada, lepszy procesor, szybkość,lepszy autofocus, lepsza dynamika przy iso 100, wikcej pixeli dla mnie to zaleta, nie mówiąc o korekcji obiektywów, jakości wyswietlacza itp,itd, ci którzy mówią że 40d to prawie 50d to pewnie wogóle nie mieli w reku 50d
Mam jeden i drugi, używam obydwu na raz i mówię że wielkiej różnicy w zdjęciach nie ma a ta która jest dla 50D jest niekorzystna i trzeba mieć kłopoty ze wzrokiem żeby tego nie zauważyć. Na korzyść 50D - lepsze LCD, wspomniana korekcja (nie korzystam), za to jest odrobinę wolniejszy w serii (a nie szybszy !). Co po lepszym (co to znaczy lepszy ?) procesorze jak tego nie widać ? Musieli dać szybszy bo pliki są większe...
Generalnie musiałem kupić 50D jak zepsuł się permanentnie jeden z moich 40D - jakby był wtedy nowy 40D to bym go kupił, niestety nie było...
miałem obydwa i na dzień dzisiejszy kupiłbym 40D, dlaczego? na allegro używka 40D kosztuje 1600zł a 50D używka 2500zł to jest 900zł za które mozna kupić 10-22 - oczywiście po dołożeniu 1000zł, czego chcieć więcej? ja tam wolałbym obiektyw za tę różnicę jakiś. a jakiejś powalającej różnicy między 40D a 50D nie ma. mówią, że wyświetlacz jest lepszy, ja tego nie zauważyłem bo.......... mam go wyłączony. a po co mi on? patrzę przez wizier, jak focę akcje to nie mam czasu na niego zaglądać a jak mi zależy na zobaczeniu zdjęcia to naciskam na taki niebieski przycisk ze strzałką.
canon
To bardzo zależy od osobistych preferencji. Dla mnie sam microadjustment wart jest kilka stów. Wiem - microadjutment to średnio udana proteza, niemniej dla beznogiego...
Matryce tych aparatów są dosyć różne, jednak odbitki są podobne. 50D wymaga więcej uwagi przy fotografowaniu i obróbce, potencjalnie jednak ma nieco większe możliwości.