Dla tych co lubią porównania, testy, słupki i wykresy: http://www.dxomark.com/index.php/eng...amera-rankings
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ups... mea culpa. Przepraszam za zaśmiecanie.
Podałem za fotopolis. Myślałem, że są na czasie
Szczególnie zainteresowały mnie porównania "dynamic range" i "Low-Light ISO" 40D i 50D. Do tej pory słyszałem, że 50D pod tym względem ustępuje starszemu bratu. Oczywiście to tylko testy i nie widać tego na zdjęciach.
siema
mnie zaskoczyły wyniki d90 klasuje sie wysoko nad 40D
dziwne?
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-12-2008 o 22:55
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Większość tych testów nie nadaje się do porównań, bo nie uwzględniają innych rozdzielczości obrazka... nawet na optycznych dziwnym trafem wyszło że dynamika tonalna jest gorsza od 20D, ale po przeskalowaniu zdjęcia do rozdzielczości tegoż (tryb sRAW) wyszło już że dynamika jest co najmniej o 1EV lepsza! Albo metody pomiarowe są błędne albo osoby ich używające nie wiedzą do końca co mierzą... podobnie jest z testami rozdzielczości...
Tak na prawdę trzeba by chyba zdjęcie z każdego aparatu przeskalowywać do dajmy na to 100Mpix (tak żeby mieć zapas na przyszłe modele ;-) ) i wtedy porównywać wszystkie parametry...
Obserwuję wyniki testów 50d na fotopolis. Aparat wypożyczono kilku fotografom do zrobienia zdjęć i opisania efektów pracy. Testy te zostały wykonane, w mojej opinii, w sposób ograniczony i jednostronny. Aparaty zostały użyte w warunkach"reporterskich" i wykazują niewątpliwą zaletę 50-ki, tzn. relatywnie dobrą pracę matrycy, a raczej elektroniki aparatu, na wysokich czułościach. Brak jest zupełnie prac typowo studyjnych, gdzie nie liczy się szybkość, a jakość obrazu na niskich czułościach - 100, 200 ISO. Takich właśnie danych brakuje. Obawiam się, że canon nie oferuje w tym wypadku nic dobrego.
Może ktoś z kolegów ma już takie doświadczenia?
Ja miałem taki sam dylemat. 40d czy 50d. I kupiłem 40D bo nie bede przepłacał za wyświetlacz i matryce. A pozostałe pieniazki zainwestowałem w elke i jestem zadowolony. A tak byłby tylko 50d i kit. Pozdrawiam