Mam 17-85 IS i niestety nie jestem zadowolony. Fakt, lepsze wychodzą zdjęcia niż z kita 18-55, ale w porównaniu do 17-40 L ma się nijak. Stabilizacja w 17-85 jest ok i można walić zdjęcia nawet na 1/4 sekundy, ale niestety ruchu nie zatrzymasz. Poza tym eLka 17-40 ma lepsze odwzorowanie kolorów i ostrość, no i najważniejsze stała jasność obiektywu F4.
Zdecydowanie nie polecam zmieniać kita na kita to trafny interes, nie będziesz zadowolony, a Lka to eLka za coś się przecież płaci, obiektyw nie najmłodszy ale zobacz ilu zawodowców z niego korzysta.
17-85 jest dość nowy, ale bedziesz klął jak zobaczysz zdjęcia na ogniskowej 17mm - ma tak duże (od razu na oko widoczne) dystorsje beczkowe i winietowanie, że szlag może trafić, do tego aberacja chromatyczna dość duża. 17-85 IS Lepiej sprawuje się już przy 24mm w górę - prawie eLka (prawie to nie to samo co L). Autofocus super, szybki, cichy i praktycznie bezbłędny. Do tego ciekawy wygląd i to wszystko co mogę o tym obiektywie powiedzieć.
Zdecydowanie polecam 17-40 f/4 L, a na dłuższą ogniskową np. jakąś stałkę 85mm f/1,8 USM, no i obowiązkowo 50mm f/1,8 (lub 1,4 chyba że masz cash to 1,2).
Pozdrawiam