Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Problem z kolorami

kret87
    Guest

Domyślnie Problem z kolorami

Witam,
    Na początku chciałbym powiedzieć, że od dłuższego czasu czytam to forum i jestem Wam drodzy forumowicze wdzięczny za wszystkie przydatne informacje jakie tu zamieszczacie. Niestety muszę się zwrócić do Was z prośbą w rozwiązaniu problemu, z którym sam nie mogę sobie dać rady.

Otóż problem polega na tym, że po obróbce w Photoshopie, gdy próbuję wyświetlić zdjęcie na tradycyjnym podglądzie plików w windows XP, zdjęcie nie ma nic wspólnego z tym które zapisałem po obróbce. Są one nie ostre a kolory wyprane jak po lekkiej desaturacji. Jeszcze inny efekt uzyskuję gdy próbuję obejrzeć zdjęcie w IrfanView - z ostrością OK, ale kolory coś pomiędzy tym z windowsa a z tym co mam w photoshopie.

Gdy przesyłam zdjęcia na inny komputer, na podglądzie z windowsa jest tak samo jak u mnie. Efekt jest taki, że muszę przeostrzać zdjęcia w photosopie i znacznie zwiększać nasycenie kolorów, aby efekt był normalny w windowsie.

Problem ten pojawił mi się po powrocie z wyjazdu, gdy próbowałem zabrać się do zdjęć. Nie przypominam sobie abym przed wyjazdem bawił się profilami kolorów, ani zmieniał jakiekolwiek ustawienia w systemie , a do komputera nikt nie miał dostępu, stąd moje wołanie o pomoc.

Przeinstalowałem photoshopa jednak problem nie zniknął, zdjęcia zapisuję w Adobe RGB 1998, tak samo od 2 lat. Czy może pod moją nie obecność jakaś cudowna łatka Microsoftu się pojawiła, której nie zauważyłem?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Tomasz

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kret87 Zobacz posta
    zdjęcia zapisuję w Adobe RGB 1998, tak samo od 2 lat.
    Przed zapisaniem zdjęcia skonwertuj do sRGB i sprawdź czy pomogło.
    Na pytanie "ale dlaczego wcześniej było OK" nie potrafię odpowiedzieć.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Przeinstalowałem photoshopa jednak problem nie zniknął, zdjęcia zapisuję w Adobe RGB 1998, tak samo od 2 lat. Czy może pod moją nie obecność jakaś cudowna łatka Microsoftu się pojawiła, której nie zauważyłem?
    Robisz to świadomie ? Chyba nie bardzo... Każda przeglądarka nieobsługująca profili będzie Ci pokazywała w takim przypadku wyprane kolory, a zwiększanie ich nasycenia w takich przypadku jest bez sensu...

Zrób jak Vitez pisze...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dodatkowo ustaw sobie w proof setup -> Monitor RGB i potem cntrl + Y przełącza podgląd w PS. Łatwo zobaczysz to co będzie w efekcie końcowym bez color management (czyli w necie - przeglądarki zakładają, że zdjęcie jest sRGB - większość labów zresztą tez ).

Zapisywanie do netu w Adobe RGB nie ma sensu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

kret87
    Guest

Domyślnie

Dziękuję za rady.
    Pomogło to co Janusz radził, jednak problem z ostrością jest nadal nie rozwiązany. Dotyczy on tylko wyświetlania przez windows, w IrfanWiev, czy nawet w necie jest w porządku. Zależy mi na tym, ponieważ przesyłam znajomym, którzy tylko w ten sposób oglądają zdjęcia, a są one zupełnie mydlane.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję za rady.
    Pomogło to co Janusz radził, jednak problem z ostrością jest nadal nie rozwiązany. Dotyczy on tylko wyświetlania przez windows, w IrfanWiev, czy nawet w necie jest w porządku. Zależy mi na tym, ponieważ przesyłam znajomym, którzy tylko w ten sposób oglądają zdjęcia, a są one zupełnie mydlane.

Może przeglądarka robi resize fotki do np. 66% wielkości, żeby zmieścić na ekranie? Wtedy rozmycie jest wynikiem interpolacji.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Dziękuję za rady.

A w jakim rozmiarze przesyłasz ? Generalnie najlepiej to robić w takim żeby zmieścił się na ekranie bez resize'u (czyli kilka razy mniejszym niż wychodzi z aparatu) i dodatkowo podostrzyć żeby zniwelować utratę ostrości po resizie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

kret87
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Przesyłam standardowo w rozmiarze 800x600 więc nie ma chyba mowy o jakiejkolwiek ingerencji przeglądarki w jakość zdjęcia. Wydaje mi się, że musi być to wina gdzieś w ustawieniach photoshopa, bo u znajomego na ACDsee jest wszystko w porządku, tak jak u mnie na IrfanWiev i ZoomBrowserze Canona, i tylko w windowsie na kilku komputerach wariuje. Tylko nie mam pojęcia skąd to się wzięło, bo nic nie zmieniałem.

Będę próbować dalej, jak coś znajdę to dam znać

Dzięki

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A czy standardowa windowsowa przeglądarka "na dzień dobry" wyświetla w powiększeniu 100%? Może wyświetla na full screen albo jeszcze jakoś wedle uznania? Nie widzę innej możliwości utraty ostrości poza niekontrolowanym resize.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uprawnienia umieszczania postów