Witam,
Na początku chciałbym powiedzieć, że od dłuższego czasu czytam to forum i jestem Wam drodzy forumowicze wdzięczny za wszystkie przydatne informacje jakie tu zamieszczacie. Niestety muszę się zwrócić do Was z prośbą w rozwiązaniu problemu, z którym sam nie mogę sobie dać rady.
Otóż problem polega na tym, że po obróbce w Photoshopie, gdy próbuję wyświetlić zdjęcie na tradycyjnym podglądzie plików w windows XP, zdjęcie nie ma nic wspólnego z tym które zapisałem po obróbce. Są one nie ostre a kolory wyprane jak po lekkiej desaturacji. Jeszcze inny efekt uzyskuję gdy próbuję obejrzeć zdjęcie w IrfanView - z ostrością OK, ale kolory coś pomiędzy tym z windowsa a z tym co mam w photoshopie.
Gdy przesyłam zdjęcia na inny komputer, na podglądzie z windowsa jest tak samo jak u mnie. Efekt jest taki, że muszę przeostrzać zdjęcia w photosopie i znacznie zwiększać nasycenie kolorów, aby efekt był normalny w windowsie.
Problem ten pojawił mi się po powrocie z wyjazdu, gdy próbowałem zabrać się do zdjęć. Nie przypominam sobie abym przed wyjazdem bawił się profilami kolorów, ani zmieniał jakiekolwiek ustawienia w systemie , a do komputera nikt nie miał dostępu, stąd moje wołanie o pomoc.
Przeinstalowałem photoshopa jednak problem nie zniknął, zdjęcia zapisuję w Adobe RGB 1998, tak samo od 2 lat. Czy może pod moją nie obecność jakaś cudowna łatka Microsoftu się pojawiła, której nie zauważyłem?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Tomasz