Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: "Push-pull" - o co dokładnie chodzi?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie "Push-pull" - o co dokładnie chodzi?

Powoli (bardzo powoli) przymierzam się do zakupu długiego zooma.. Często w opisach napotykam stwierdzenie, że "this lens has a push-pull zoom design instead of the ring" i że to jest podobno niewygodne, ale jakoś nigdzie nie znalazłem dokładnego opisu jak to działa (i dlaczego jest złe). Czy ktoś z posiadaczy obiektywów tego typu mógłby mnie oświecic?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miales kiedys w reku lunete? Tak to dziala - obiektyw suwasz w przod i w tyl zmieniajac ogniskowa. Nie bawilem sie takim ale wyobrazam sobie (na podstawie wspomnien zabawy z luneta) ze to troche niwygodne i niedokladne. Wydaje mi sie ze tylko starsze zoomy maja taka konstrukcje.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Miales kiedys w reku lunete? Tak to dziala - obiektyw suwasz w przod i w tyl zmieniajac ogniskowa. Nie bawilem sie takim ale wyobrazam sobie (na podstawie wspomnien zabawy z luneta) ze to troche niwygodne i niedokladne. Wydaje mi sie ze tylko starsze zoomy maja taka konstrukcje.
    Aha, tak się mniej więcej domyślałem.. Ale ceny trochę kuszą

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tak to dziala - obiektyw suwasz w przod i w tyl zmieniajac ogniskowa. Nie bawilem sie takim ale wyobrazam sobie (na podstawie wspomnien zabawy z luneta) ze to troche niwygodne i niedokladne. Wydaje mi sie ze tylko starsze zoomy maja taka konstrukcje.
    Ja mam takiego tele-zooma do Yashiki 75-200 f/4.5 i faktycznie nie wygodne i mało dokładne. Dodatkowo jak się skieruje obiektyw pod kątem 90* w dół lub w górę to pierścień sam opada powolutku - nie wiem czy to kwestia tego zooma, czy w ogóle tego typu zoomów, no ale mój tak ma (słyszałem, że Canona EF 28-135 IS pomimo innego systemu też ma tą przypadłość)
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fajer
    Ja mam takiego tele-zooma do Yashiki 75-200 f/4.5 i faktycznie nie wygodne i mało dokładne. Dodatkowo jak się skieruje obiektyw pod kątem 90* w dół lub w górę to pierścień sam opada powolutku
    Tak, na to ludzie narzekają, ale w lepszych obiektywach tego typu masz albo "zoom lock" albo pierścień do regulacji "tension", co w zasadzie powinno załatwić problem.

- nie wiem czy to kwestia tego zooma, czy w ogóle tego typu zoomów, no ale mój tak ma (słyszałem, że Canona EF 28-135 IS pomimo innego systemu też ma tą przypadłość)
    Zgadza się - posiadam i zaobserwowałem Ale to nie jest specjalnie upierdliwe, raczej taka ciekawostka.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fajer
    jak się skieruje obiektyw pod kątem 90* w dół lub w górę to pierścień sam opada powolutku - nie wiem czy to kwestia tego zooma, czy w ogóle tego typu zoomów, no ale mój tak ma (słyszałem, że Canona EF 28-135 IS pomimo innego systemu też ma tą przypadłość)
    Kazdy zoom - rowniez "krecony" a nie "pchany" ma te przypadlosc jak sie troche wyrobi. Grawitacja robi swoje a zoom musi odpowiednio lekko chodzic by byl wygodny w uzyciu.
    Moje oba obiektywy tez tak maja, przy czym Tamron ma zoom lock wiec jest OK, ale 70-210... obroci sie troche w dol i juz ta lufa sie wysuwa co moze smiesznie wygladac

Uprawnienia umieszczania postów