Witajcie,
Zarys problemu:
1) Fotografia jest ale mnie zabawą, jednak lubię zdjęcia dopracowane, skończone, a do tego potrzebne jest coś więcej niż DPP.
2) Nie chcę płacić za oprogramowanie, na którym nie zarabiam i z którego stosunkowo rzadko korzystam (bo coraz mniej czasu na hobby).
3) Nie uznaję nielegalnego oprogramowania, a służbowego CSa nie mam i w najbliższym czasie miał nie będę.
Inne założenia:
1) Jest więcej osób, myślących tak jak ja i tak jak ja nie znających dogłębnie tematu.
2) Poszukiwanie na własną rękę jest czasochłonne i frustrujące, ponadto nieodmiennie przywodzi na myśl wyważanie otwartych drzwi.
3) Brakuje kompletnej listy, która pomogłaby takim osobom w miarę szybko i bez pudła dobrać potrzebne narzędzia.
Propozycja:
1) Proszę użytkowników darmowego oprogramowania do obróbki zdjęć o wskazanie własnych typów do listy "freeware dla zaawansowanego fotoamatora"
2) Proszę o wskazanie swoich typów osoby, które korzystają z takiego oprogramowania i mają jako-takie doświadczenie (zastosowanie ogólne, redukcja szumów, redukcja wad optycznych obiektywów, wsadowa obróbka, retusz, panoramy etc.)
3) Byłbym wdzięczny gdyby w wątku pojawiały się typy wraz z uzasadnieniem, ale bez polemiki, co uczyni watek bardziej przydatnym dla ogółu.
4) Jeżeli taki wątek już jest, proszę o usunięcie tego tematu, ja jednak nie wyguglałem takiego kompendium na forum.