Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Z tymi BF-ami i resztą to jakaś...paranoja?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czy konieczne było cytowanie całej wypowiedzi?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Też zawsze z niepokojem czytam posty o FF/BF. I chyba jestem szczęściarzem, bo nic nie widzę u siebie
    Często zmieniam szkła (właściwie co chwilę) i często używam M42. I mimo że mam 300D od roku, nie zauważyłem żadnych syfów na matrycy, ani gołym okiem a i w teście. Faktem jest, że jak zmieniam obiektywy, to bardzo uważam... ale inni pewnie też uważają.
    Wpadłem kiedyś na głupi pomysł i zrobiłem fotki testowe swoich obiektywów... Obejrzałem... i wywaliłem do kosza - testy, nie obiektywy
    A z fotek jestem zadowolony - i o to mi chodziło.
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Coś już napisał Awatar tomi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak nie do końca paranoja. Miałem do czynienia z dwoma body, w których BF/FF (w jednym BF w drugim FF) był na tyle duży, że widoczny na matówce (a już bardzo wyraźnie przy 200mm). Teraz mam body które ostrzy tam gdzie chcę, z ręki, niezależnie od "dobrego oświetlenia", "prostopadłego ustawienia", "45 stopni", odpowiedniego ISO, "ONE SHOOT" itp. zalecanych przez niektórych sterylnych warunków do prawidłowego działania AF w Canonach ;-) Poprzednie dwa niezależnie od warunków ostrzyły źle. Jest to pewnie niewielki procent źle skalibrowanych body. Ale też trochę nie w porządku jest jak ktoś, kto trafił od razu na dobre body (a pewnie jest to większość i to spora) zarzuca, tym którzy się z problemem zetknęli, paranoję. Pewnie są tacy, którzy widzą problem, którego nie ma, ale na pewno nie wszyscy. Zobaczcie ostatnią ankietę. Tylu paranoików według Was na tym forum?

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Moim zdaniem FF i BF to tylko pretekst. Tak sympatycznie jest pomarudzić sobie na temat mankamentów sprzętu. Przecież wydaliśmy xxxx ciężko zarobionej kasy i za to chcemy mieć fotograficzne ferrari w obudowie rolsa. To takie swojskie.
    Ile tu było zapytań: gdzie kupić taniej body, lens itd... No i co, kupujemy o kilkanście euro taniej, ale za to badziewie.
    Na wszystkie BF i FF i inne takie przypadłości jest lekarstwo. Kupować tylko tam, gdzie jest do wyboru kilka sztuk produktu. I nigdy wysyłkowo. A jeśli tak to nie marudzić!

Bywalec Awatar Golibroda
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kocis
    Kupować tylko tam, gdzie jest do wyboru kilka sztuk produktu. I nigdy wysyłkowo. A jeśli tak to nie marudzić!
    Dobrze jest radzić.Mieszkam w dużym mieście a wybór "kilku sztuk" jest jak na lekarstwo. Gdzie pójdę ?, do MM (tam im się nie chce gabloty otworzyć a co dopiero przynieść kilka sztuk).....może Fotojoker (szybko pomacać ale sprzedawcę to stoi i przebiera nogami jakby mu sie siku chciało).........a może Fotokonsorcjum gdzie trudno dopchać się do sprzedawcy aby zapytac sie o jakiekolwiek szczegóły....a może taki "inny" sklep Foto-Mar (autoryzowany dystrybutor Sigmy) gdzie chodziłem dzień po dniu aby choć na żywo dotknąć obiektywu ...codziennie zwodzony......albo hurtownia na Więckowskiego gdzie mają tony albumów a trzy szkiełka w gablocie a telefon urywa się przez co obsługa nie istnieje ?, tylko wywraca oczy na lewą stronę !
    A na pytanie skierowane do łódzkiego TIPA czy ma więcej niz jedną sztukę (bo głupi klient chciałby wybrać) zostałem posądzony o współpracę z Policją.

Jaki z tego wniosek: wpłać kasę, bierz towar i sie ciesz,że masz i nie wracaj do nas z problemami...chyba,że z następnymi banknotami. Zupełny brak nastawienia pro-klientowi !!

Do tego ta "pewność" przeobraża się w przesadne ceny oraz oczekiwanie na zamówienie.
    Więc pozostaje tylko jedno....kupować prawie w ciemno i to wysyłkowo...i modlić się do Foto-Boga aby zesłał sprzęt z którym nie trzeba będzie lecieć od razu do apteki lub serwisu tylko z uśmiechem uczyć się i ogladać coraz bardziej udane fotki.

I tego "szczęścia" w zakupach sam sobie życzę i wielu innym klientom bo sam już jestem na krawędzi zamówienia internetowego. :-D

P.S.
    Już mam pierwsze "akcesorium" do foto , gumową gruszkę co pozostała po przedmuchiwaniu pupci mojej córuni jak była malutka .
    Pozdrowienia
    Piotr

Canon Team

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Golibroda
    Dobrze jest radzić.Mieszkam w dużym mieście a wybór "kilku sztuk" jest jak na lekarstwo.
    Hmm, ja szukać dobrego 24-70 jechałem prawie na drugi koniec kraju. Fakt, że nieco mniejszego ;-)

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Hmm, ja szukać dobrego 24-70 jechałem prawie na drugi koniec kraju. Fakt, że nieco mniejszego ;-)
    Tak trzeba chyba robic bo w Lodzi oprocz TIPow nie ma co szukac nawet troche bardziej zaawansowanego szkla a o dwoch naraz w ogole nie ma o czym marzyc.

Bywalec Awatar Golibroda
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Tak trzeba chyba robic bo w Lodzi oprocz TIPow nie ma co szukac nawet troche bardziej zaawansowanego szkla a o dwoch naraz w ogole nie ma o czym marzyc.
    O to chodzi PUSTYNIA fotograficzna
    Pozdrowienia
    Piotr

Canon Team

Coś już napisał Awatar marko-wroclaw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Golibroda
    Dobrze jest radzić.Mieszkam w dużym mieście a wybór "kilku sztuk" jest jak na lekarstwo.
    No i może zrobię reklamę - ale pewien TIP z leszna to na miejscu nie robi problemu.. tzn. można sobie wybrać, potestować... Więc raczej nie zawsze jest tak źle...
    Moja galeria: - CLICK !!
    Nie uprzedzony, nie rywalizujący, nie szukający FF/BF. Po prostu cieszący się fotografowaniem. Były zenity, Canony analog i dSLR a teraz Nikon w parze z Canonem (Nikon d90+18-105mm VR oraz Canon a610)

Coś już napisał Awatar tomi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeszcze jedno mi się przypomniało, co do proporcji dobry/zły. Wiadome jest, że jak ktoś trafi na dobry egzemplarz, to nie narzeka na formum, tylko zadowolony robi zdjęcia, stąd może się wydawać, że zadowolonych jest stosunkowo mało. Z drugiej strony, jeden wadliwy egzemplarz może "stworzyć" nawet kilku niezadowolonych, jako że wraca jak bumerang do sprzedawcy. Aż trafi się ktoś, kto strzela tylko krajobrazy, albo ktoś kto myśli że tak ma być, albo optymista, który co prawda widzi, że jest niewyraźnie, ale uważa że problem BF/FF nie istnieje i to wymysł paranoików ;-) (swoją drogą chciałbym taki być, bo to życie dużo prostrze jest, a tak to doprowadzam do furii sprzedawców i siebie też ;-)
    A tak offtopicowo. Udało mi się dzisiaj zrobić z okna zdjęcie wiewiórce, która wlazła mi pod sam obiektyw niemalże. Cieszyłem się jak dziecko. No ale to takie radości początkującego fotografa* ;-)

* Też za dużo powiedziane - początkującego użytkownika DSLR ;-)
    Ostatnio edytowane przez tomi ; 12-06-2005 o 21:32

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów