Pokaż wyniki od 11 do 20 z 92

Wątek: co to jest punkt krzyżowy

Widok wątkowy

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Z tego co wiem - nie mam pewności - wszystkie krzyżowe są większe. Po prostu nie ma krzyżowych o tych samych rozmiarach co zwykłe, przynajmniej w Canonach. Nawet centralny +, który jest mniejszy od bocznych +, jest dalej większy od zwykłych -, stąd potrzebuje/wystarczy mu f=4.0 a boczne - pracują przy 5.6. (...)
    W dokumentacji z 20D (link) podali, że centralny pracuje jako krzyżowy już od f/5.6, a od f/2.8 pracuje z większą precyzją.
    Swoją drogą, skoro ta większa precyzja zależy od średnicy soczewki a nie jasności, ciekawe dlaczego to jasność podają jako wyznacznik, a powinni podawać tą jasność w kombinacji z ogniskową Może jest to podane w kontekście jakiegoś standardu, np 50mm.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Przypuszczam, że nie wyglądają tak, bo to jest zdjęcie płytki z czujnikami bez optyki odpowiedzialnej za AF...
    Założyłem, że podobnie jak w 20D jest tylko jedna soczewka AF, więc rozmieszczenie czujników determinuje ich rozkład w kadrze... ale nie umiem potwierdzić tej informacji dla 40D
    Ostatnio edytowane przez drJolo ; 26-08-2008 o 13:29 Powód: Automerged Doublepost
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Uprawnienia umieszczania postów