Pokaż wyniki od 1 do 10 z 92

Wątek: co to jest punkt krzyżowy

Mieszany widok

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Z tego co wiem - nie mam pewności - wszystkie krzyżowe są większe. Po prostu nie ma krzyżowych o tych samych rozmiarach co zwykłe, przynajmniej w Canonach. Nawet centralny +, który jest mniejszy od bocznych +, jest dalej większy od zwykłych -, stąd potrzebuje/wystarczy mu f=4.0 a boczne - pracują przy 5.6. (...)
    W dokumentacji z 20D (link) podali, że centralny pracuje jako krzyżowy już od f/5.6, a od f/2.8 pracuje z większą precyzją.
    Swoją drogą, skoro ta większa precyzja zależy od średnicy soczewki a nie jasności, ciekawe dlaczego to jasność podają jako wyznacznik, a powinni podawać tą jasność w kombinacji z ogniskową Może jest to podane w kontekście jakiegoś standardu, np 50mm.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Przypuszczam, że nie wyglądają tak, bo to jest zdjęcie płytki z czujnikami bez optyki odpowiedzialnej za AF...
    Założyłem, że podobnie jak w 20D jest tylko jedna soczewka AF, więc rozmieszczenie czujników determinuje ich rozkład w kadrze... ale nie umiem potwierdzić tej informacji dla 40D
    Ostatnio edytowane przez drJolo ; 26-08-2008 o 13:29 Powód: Automerged Doublepost
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drJolo Zobacz posta
    W dokumentacji z 20D (link) podali, że centralny pracuje jako krzyżowy już od f/5.6, a od f/2.8 pracuje z większą precyzją.
    Swoją drogą, skoro ta większa precyzja zależy od średnicy soczewki a nie jasności, ciekawe dlaczego to jasność podają jako wyznacznik, a powinni podawać tą jasność w kombinacji z ogniskową Może jest to podane w kontekście jakiegoś standardu, np 50mm.
    Nie - f to przecież otwór względny więc jest wyznacznikiem rozmiaru soczewki.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 26-08-2008 o 13:33

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie - f to przecież otwór względny więc jest wyznacznikiem rozmiaru soczewki.
    No zgadza się, nie wiem dlaczego myślałem, że to zależy od bezwzględnej średnicy obiektywu
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Uprawnienia umieszczania postów