Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 92

Wątek: co to jest punkt krzyżowy

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Kuba nie jestem, ale mamy w środku krzyżowy i o podwyższonej precyzji przy f/2.8 (lub mniej).
    Dzięki! Na szczęście mam 2.8, ale szkoda, bo wychodzi że przy 17-40/4.0 - już nie mamy

Na niemiecki nie chce mi się tłumaczyć ;-)

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Kuba! A mógłbyś krótko i - jeżeli już musisz - to po niemiecku chociaż?

W fotografii cyfrowej język niemiecki jest raczej mało przydatny, bez angielskiego ani rusz.
    Zresztą w ogóle już nawet w życiu bez angielskiego coraz trudniej.
    :-)))
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    W fotografii cyfrowej język niemiecki jest raczej mało przydatny, bez angielskiego ani rusz.
    Pozdrówka
    Tak... zaczynamy jakimś slangiem bełkotać. Ale to raczej wynik chodzenia na łatwiznę.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Pozdrówka
    Za późno, muszę się zadowolić znajomością niemieckiego oraz... polskiego - co wcale nie jest tak powszechne w naszym kraju, jak się powszechnie uważa..

Domyślnie Który aparat ma boczne punkty krzyżowe?

Przejrzałem ostatnio kilka testów puszek i wychodzi na to, że ani 1d MK II, 1ds MK II, ani nikon D300 nie mają bocznych poziomych punktów krzyżowych - jak już to te pionowe bardziej centralne...

Może wypowiedzieliby się użytkownicy np. 1ds MK II albo 1d MK II jak ma sie teoria do praktyki i jak body to ostrzy w słabym świetle np. skrajnym bocznym punktem poziomym - który chyba krzyżowy przecież nie jest?

Czy żeby mieć sprawny boczny poziomy punkt zostaje 1d Mark III?
    Ostatnio edytowane przez wickermann ; 18-12-2008 o 23:34

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wickermann Zobacz posta
    Czy żeby mieć sprawny boczny poziomy punkt zostaje 1d Mark III?
    Zależy jak bardzo boczny potrzebujesz mieć... może wystarczy 40D?

Domyślnie

Czekałem na nastepcę piątki z nadzieją na poprawiony AF na bocznych punktach i była to jedyna rzecz jakiej potrzebowałbym...
    Ale w związku z róznymi rozwazaniami na naszym forum dotyczącymi punktów AF zacząłem rozgladać sie za czymś innym. Na czym polega sprawność bocznych punktów AF Marków, skoro nie są one krzyżowe?

40d? - chciałbym przede wszystkim ułatwić sobie robienie tego typu zdjęć, czasami pod światło i wśród przeszkadzającej na wszelki sposób gawiedzi
    Nie robię zdjęć większych niż 20x30 a najczęściej 15x21.
    (zdjęcie jest Zbigniewa Kruka, mam nadzieje że nie będzie miał nic przeciwko) :

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli się pytasz "który aparat wybrać" - to trafiłeś na zły wątek.
    Jeśli się pytasz gdzie w którym aparacie znajdują się punkty krzyżowe to już chyba znalazłeś odpowiedź .

Domyślnie

"Jeśli się pytasz gdzie w którym aparacie znajdują się punkty krzyżowe to już chyba znalazłeś odpowiedź"

Samo rozmieszczenie lepsze w 40d... ale chodziło mi głównie o to, czy do sprawnego działania punkty muszą być krzyżowe?

Cała dyskusja niedawno była dlaczego Canon nie dał punktów krzyżowych w nowej piątce, no to ja już nie wiem - po co te krzyżowe, skoro te co są np. w 1d MK II nie są krzyżowe, a i tak wymiatają ?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wickermann Zobacz posta
    czy do sprawnego działania punkty muszą być krzyżowe?
    Zależy co definiujesz przez "sprawne działanie" . Czyli w jakich warunkach oświetleniowych i jakie obiekty fotografujesz.

Gdyby mocno uogólniając punkty krzyżowe "musiały by być" to nikt by nie produkował innych punktów niz krzyżowe. Jak widać po milionach przykładów w sieci - ogromna większość aparatów dość dobrze sobie radzi bez tych punktów. Również ogromna większość np fotografów ślubnych świetnie sobie radzi "starym" 5D. Tak więc to czy punkty krzyżowe są Ci potrzebne zależy głównie od Twojej subiektywnej oceny potrzeby sprawności AF w warunkach w jakich najczęściej fotografujesz.

po co te krzyżowe, skoro te co są np. w 1d MK II nie są krzyżowe, a i tak wymiatają ?
    W kilku pierwszych postach tego wątku masz dość dokładnie wyjaśnione co to jest punkt krzyżowy i kiedy sie przydaje. Sam zdecyduj czy, jakie i ile są Ci potrzebne. Nie rób tu kolejnego wątku klasy "AF w nowej piątce jest do d..." .

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów