Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 92

Wątek: co to jest punkt krzyżowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    1Ds mkIII ma dolny zakres działania AF -1EV. Jest to o 0,5EV mniej niż np. 40D. Zatem musi mieć któryś z elementów o większej czułości. Z tego domniemuję, że przy tym samym oświetleniu precyzja 1DSIII będzie większa. Z tego właśnie wywnioskowałem o wspomaganiu dla szkieł jaśniejszych niż 2.8. A że potwierdza się to w praktyce, przyjmuję że jest faktem.
    Formalnym potwierdzeniem w dokumentacji nie dysponuję.
    No to dobrze, że nie dałem głowy
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Jak to jest w 450D? 9 punktów, środkowy podobno krzyżowy - ale krzyżowy zawsze, czy tylko przy f/2.8 i mniej?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Jak to jest w 450D? 9 punktów, środkowy podobno krzyżowy - ale krzyżowy zawsze, czy tylko przy f/2.8 i mniej?
    Wg mnie zawsze.
    Co do 2.8, to w 400d/30d był tylko dodatkowy czujnik pionowy w centralnym krzyżu (lub poziomy - nie pamiętam, mogę sprawdzić).
    W 40d natomiast dodatkowe czujniki 2.8 są przekręcone o 45 stopni (względem krzyża 5.6) i faktycznie tworzą układ krzyża.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    ZAraz.. zaraz... a czy w 400D one w ogóle są?
    cytuję za dpreview
    One criticism of the EOS 300D/350D was auto-focus, Canon has decided to bite the bullet and simply installed the considerably better nine point AF sensor from the EOS 30D in the EOS 400D. This affords both faster, more accurate focusing as well as center point AF which is compatible with F2.8 lenses.

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d/page3.asp
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    1Ds mkIII ma dolny zakres działania AF -1EV. Jest to o 0,5EV mniej niż np. 40D. Zatem musi mieć któryś z elementów o większej czułości. Z tego domniemuję, że przy tym samym oświetleniu precyzja 1DSIII będzie większa. Z tego właśnie wywnioskowałem o wspomaganiu dla szkieł jaśniejszych niż 2.8. A że potwierdza się to w praktyce, przyjmuję że jest faktem.
    Formalnym potwierdzeniem w dokumentacji nie dysponuję.
    No ale to jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Mnie zupełnie o co innego chodziło i dlatego pytałem.

A wystarczy sobie wejść na stronę Canona i poczytać 8). A tam stoi napisane:
    Cytat Zamieszczone przez canon.com
    a central AF point offering cross-type focusing, regardless of lens brightness. In addition, higher precision focusing is possible when using lenses brighter than f/2.8.
    Czyli Canon twierdzi, że jest zawsze krzyżowy .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-09-2008 o 19:16
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

To jeszcze musiałbym umieć coś znaleźć na stronie Canona, bo jak wszedłem w specyfikację, to nie ma nawet wzmianki, że środkowy jest krzyżowy.

Ciekawe, jak duża w praktyce jest różnica w działaniu na f/2.8 i ciemniejszych szkłach. Chciałem kupić 70-200 f/4 IS, ale w tym przypadku do gry wraca f/2.8 bez IS. Mam o czym myśleć :rolleyes:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Chciałem kupić 70-200 f/4 IS, ale w tym przypadku do gry wraca f/2.8 bez IS. Mam o czym myśleć :rolleyes:
    No to masz dylemat... Jaśniejsze szkła mają wiele zalet, ale zwykle szybciej drenują portfel, a i z pół kilograma Ci przybędzie do dźwigania...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To jeszcze musiałbym umieć coś znaleźć na stronie Canona, bo jak wszedłem w specyfikację, to nie ma nawet wzmianki, że środkowy jest krzyżowy.

Ciekawe, jak duża w praktyce jest różnica w działaniu na f/2.8 i ciemniejszych szkłach. Chciałem kupić 70-200 f/4 IS, ale w tym przypadku do gry wraca f/2.8 bez IS. Mam o czym myśleć :rolleyes:
    http://www.the-digital-picture.com/ - i wszystko jasne...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    cytuję za dpreview
    One criticism of the EOS 300D/350D was auto-focus, Canon has decided to bite the bullet and simply installed the considerably better nine point AF sensor from the EOS 30D in the EOS 400D. This affords both faster, more accurate focusing as well as center point AF which is compatible with F2.8 lenses.

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d/page3.asp
    Kuba! A mógłbyś krótko i - jeżeli już musisz - to po niemiecku chociaż?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Kuba! A mógłbyś krótko i - jeżeli już musisz - to po niemiecku chociaż?
    Kuba nie jestem, ale mamy w środku krzyżowy i o podwyższonej precyzji przy f/2.8 (lub mniej).

Na niemiecki nie chce mi się tłumaczyć ;-)

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów