Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 92

Wątek: co to jest punkt krzyżowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Czyli z tego co piszesz wynika dokładnie tak, że ten krzyżowy jest dopiero tworzony, a nie że istnieje coś takiego jak "czujnik krzyżowy"? Tak na prawdę istnieją tylko różne odmiany liniowych. Jeśli dobrze rozumuję.
    Bo tu ja nie widzę ani jednego krzyżowego.
    Czyli teoretycznie można sobie wyobrazić sytuację, że można zmienić układ punktów krzyżowe<->liniowe - nie ruszając czipa.
    O ile optyka nam na to pozwoli? Bo w artykule piszą podobnie, że:
    "The two subimage detectors need not be placed side by side (since the comparison is made mathematically), and in fact we generally place them one above the other (with a gap between them).
    An advantage is that the two subimages need not be of adjacent regions of the scene (as with the visual system). They can be of the identical regions of the scene, thus facilitating comparison of their relative positions on their respective detector arrays.
    "

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Jest jedna wada - nie widać zmieniającej się głębi ostrości. Dlatego mamy dedykowany przycisk, który zamyka nam przysłonę bez robienia zdjęcia.
    Aż sam sprawdzę jak/czy działa AF w wciśniętym DOFP Że też wcześniej na to nie wpadłem...

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Teoretycznie tak. Optyka AF rzuca obraz na rozne paski. Paski nie musza byc geometrycznie rozmieszczone w zaden okreslony sposob. Teoretycznie moglyby wszystkie byc gdziekolwiek, gdyby dalo sie zrobic tak optyke. Wiec to jest jakis kompromis miedzy konstrukcja optyki AF i konstrukcja czipa.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 23-09-2008 o 21:27
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Kubaman - czyli z tego wynika, że AF działa zawsze nawet przy dużych przesłonach, więc założenie że czasem punkt AF może nie działać jest błędne jednak ??? (piszesz: "AF działa równie dokładnie na dowolnej przysłonie, bo zawsze dostaje tyle samo światła.")
    GREGPLA
    Canon i moje zdjęcia ślubne... Moja pasja!

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Czyli z tego co piszesz wynika dokładnie tak, że ten krzyżowy jest dopiero tworzony, a nie że istnieje coś takiego jak "czujnik krzyżowy"?
    Sam chip to jeszcze nie jest czujnik. Integralną częścią czujnika jest optyka rzucająca obraz na linijki. Dokładnie tak samo jak klin optyczny rzutuje obraz do naszego oka.

Cytat Zamieszczone przez gregpla Zobacz posta
    Kubaman - czyli z tego wynika, że AF działa zawsze nawet przy dużych przesłonach, więc założenie że czasem punkt AF może nie działać jest błędne jednak ??? (piszesz: "AF działa równie dokładnie na dowolnej przysłonie, bo zawsze dostaje tyle samo światła.")
    GREGPLA
    Dostaje tyle samo światła bo niezależnie od ustawionej przesłony w czasie działania AF przesłona jest otwarta na oścież.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

gregpla, zauważ, że mówimy o pełnej dziurze obiektywu (TTL). Masz rozmaite obiektywy.

Na przykład taki obiektyw jak 400/5.6.
    Maksymalny otwór to F5.6 i zależnie od modelu aparatu i zastosowanego Af czujniki będą różnie się zachowywać. Niektóre krzyże przy tak ciemnym obiektywie już będą tylko liniowe.

Mamy i szkło 135/2
    Zupełnie inna sytuacja, kupa światła na pełnej dziurze. I na przykład centralny krzyżak będzie trzy razy dokładniejszy w większości aktualnie produkowanych puszek Canona.

Są również na przykład obiektywy M42 lustrzane jak 500/8. Poza punktem centralnym serii 1 AF nie będzie działał wcale (Edit: załóżmy że takie szkło ma AF ). Podobnie jest gdy do 400/5.6 podepniesz telekonwerter TCx1.4, który zaciemnia obiektyw do F8. 400/5.6 z telekonwerterem TCx2.0 pozbawia AFa każdą puszkę, bo zaciemnia je do F11.

W TTL nie liczy się WYBRANA przysłona ale tzw MAKSYMALNA przysłona (pojęcie bardzo mylące, bo chodzi o największy otwór względny obiektywu, czyli najmniejsze przesłonięcie. Największa średnica przesłony = najmniejsze przesłonięcie = zerowe przesłonięcie = pełna dziura). Nazywamy to jasnością obiektywu, zawsze podawaną na obudowie szkła.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Mamy i szkło 135/2
    Zupełnie inna sytuacja, kupa światła na pełnej dziurze. I na przykład centralny krzyżak będzie trzy razy dokładniejszy w większości aktualnie produkowanych puszek Canona.
    I nie ma znaczenia czy w momencie robienia zdjęcia będę używał przesłony 2 czy 8 w tym przypadku? Bo jeśli to ma znaczenie - to zawsze najlepiej jest robić zdjęcie przy minimalnej wartości, bo wówczas AF działa najlepiej. Dobrze rozumuję?
    GREGPLA

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Bo jeśli to ma znaczenie - to zawsze najlepiej jest robić zdjęcie przy minimalnej wartości, bo wówczas AF działa najlepiej. Dobrze rozumuję?
    GREGPLA
    nie dobrze, nie ma to znaczenia na jakiej robisz - ostrość jest ustawiana zawsze na pełnej dziurze i szkło przymykane jest do przysłony roboczej w momencie naciśnięciu spustu
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

I nie ma znaczenia czy w momencie robienia zdjęcia będę używał przesłony 2 czy 8 w tym przypadku?
    Nie ma. Możesz sobie używać nawet 32 jeśli tylko szkło pozwala. Na pracę Af-a nie ma to wpływu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Już wiem więcej...
    Jeszcze jedna wątpliwość. Zatem im większa dziura obiektywu (czyli im jaśniejszy i droższy obiektyw) - tym lepsza "jakość" AF i większa potencjalna ilość punktów krzyżowych, która może zostać wykorzystana?
    GREGPLA

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bingo. To jest również jeden z praktycznych powodów, żeby miec jasne szkła - jasne, czyli drogie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Bingo. To jest również jeden z praktycznych powodów, żeby miec jasne szkła - jasne, czyli drogie.
    no w zasadzie racja ale taki 400/5.6 jest chyba dosyć szybki - tu oprócz jasności chyba silnik i algorytm w puszce ma jeszcze znaczenie
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów