Zobacz wyniki ankiety: Kiedy zmieniam obiektyw, to:

Głosujących
316. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 87

Wątek: Wyłączać aparat czy nie?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Heh, najgorszym, co spotkało kogoś przez niewyłączenie aparatu, była konieczność wyłączenia aparatu
    No to mnie przekonalo :razz:
    Teraz tylko musze sie odzwyczaic wylaczac ;-)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    No wlasnie nie do konca, bo jak przeczytac wypowiedzi, to wcale niemalo bylo takich, gdzie cos sie zawiesilo. Nikt jednak nie napisal, ze wyskoczyl mu error gdy wylaczal przy zmianie Czyli prosty wniosek - nawet jesli mozna i tak i tak, to jednak przy niewylaczaniu, body moze zaliczyc zwis.
    Ponieważ w instrukcji Canona jest np. "cuś" takiego: ...before cleaning the sensor, detach the lens from the camera... to sądzę że o wyłączaniu też by napisali...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Rzucasz hasłami zgrywając eksperta ale słabo Ci to wychodzi...
    Jestem inżynierem i z pełną świadomością nie wyłączam napięcia żeby uniknąc niepożądanych skutków itp.itd.
    Nie mam powodu, aby kogokolwiek "zgrywać" i gratuluję Ci, że jesteś inżynierem.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Nie mam powodu, aby kogokolwiek "zgrywać" i gratuluję Ci, że jesteś inżynierem.
    Pozdrówka
    Co ma inżynier do elektroniki??? Ja studiuje informatyke mieliśmy takie przedmioty jak miernictwo cyfrowe czy teorie obwodów ale prawde mówiąc byly one traktowane w sposob byleby zaliczyć i nie uważałbym, że jako inżynier możesz miec jakies niewiadomo jakie pojęcie no chyba, że studiowałeś coś związanego z elektronika A zresztą za 2-3tyg będe mial tytuł wyższy od Twojego i co za różnica??? Ja nie łącze wykształcenia ze stosunkiem do innych ludzi i sądzę, że tak jest najlepiej
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    Co ma inżynier do elektroniki???
    Na jak to co, jak kończysz elektronikę na PW to dostajesz tytuł (mgr) inżyniera (ja kończyłem MEiL jakby co). Rzuć sobie okiem ile przeciętna politechnika ma wydziałów - po każdym z nim jest się inżynierem....

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    A zresztą za 2-3tyg będe mial tytuł wyższy od Twojego i co za różnica??? Ja nie łącze wykształcenia ze stosunkiem do innych ludzi i sądzę, że tak jest najlepiej
    LOL Zamykasz przewód ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A nie moglibyscie tak wzajemnych czulosci nt. wyksztalcenia na PW wypisywac?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ponieważ w instrukcji Canona jest np. "cuś" takiego: ...before cleaning the sensor, detach the lens from the camera... to sądzę że o wyłączaniu też by napisali...
    dokładnie 8)

jak już ktoś napisał: więcej zaufania do inżynierów canona:

po pierwsze zdaje się, że obiektyw jest zasilany faktycznie non stop i pozycja wyłącznika ma niewielkie znaczenie.

po drugie zauważcie, że styki na obiektywie są różnej długości i wysokości, podobnie jak kołki w body - po to właśnie, aby włączać zasilanie we właściwej kolejności (najpierw masa, potem zasilanie, dopiero potem reszta) i we właściwej rozłączać.

tak więc IMHO nie trzeba wyłączać aparatu przy zmianie szkła.
    inna sprawa, że odruchowo zdarza mi sie to dość często robić ;-)
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Na jak to co, jak kończysz elektronikę na PW to dostajesz tytuł (mgr) inżyniera (ja kończyłem MEiL jakby co). Rzuć sobie okiem ile przeciętna politechnika ma wydziałów - po każdym z nim jest się inżynierem....
    łupsi, widac ze przebijamy tytuły, w takim razie czekamy na kogoś z Massachusetts Institute of Technology :P

a wracając do tematu to ja staram się wylaczac aparat, pare razy mi sie zdarzylo zmieniac szkla przy wlaczonym, ale nie mialo to zadnego wplywu na jego pozniejsza prace badz ewentualne Err.
    Moja CaroLina

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    dokładnie 8)
    ...
    po pierwsze zdaje się, że obiektyw jest zasilany faktycznie non stop i pozycja wyłącznika ma niewielkie znaczenie ...
    Ja mam nieco inne zdanie na ten temat.
    Napięcie na styki jest podawane po naciśnięciu spustu przynajmniej do połowy.
    Jest takie szkiełko, jak C85 1.2L, który ma jakieś wspomaganie elektryczne fokusa w manualu, i działa dopiero jak wciśniemy spust przynajmniej do połowy.
    Nie wciskając spustu, kręcimy pierścieniem ostrości, a ona się nie zmienia.
    Jeśli zasilanie byłoby podawane na styki "body - lens" dopiero w tym momencie, tzn że nie ma niebezpieczeństwa w odpinaniu obiektywów bez wyłączenia aparatu.
    I tej teorii się będę trzymał :-)
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    Ja mam nieco inne zdanie na ten temat.
    Napięcie na styki jest podawane po naciśnięciu spustu przynajmniej do połowy.
    Jest takie szkiełko, jak C85 1.2L, który ma jakieś wspomaganie elektryczne fokusa w manualu, i działa dopiero jak wciśniemy spust przynajmniej do połowy.
    ale to nie ta technologia

obiektyw (przynajmniej te canona) to nie pralka czy lodówka, które się tylko włącza i wtedy się kręcą.

obiektyw to komputer. jest zasilany cały czas od chwili wpięcia i obrócenia. wtedy rusza zasilanie procesora i elektroniki w obiektywie, a komputer aparatu zaczyna z nim zwyczajową pogawędkę "cze byku, jak się nazywasz?" (żeby wiedzieć co do EXIFa wpisać) "a to znowu ty ziomal" (żeby wprowadzić korektę AF dla danej sztuki obiektywu, jeżeli taką korektę ma) "a jaki masz zakres przysłon?" (żeby wiedzieć, co wyświetlić na LCD, gdy użytkownik pokręci kółkiem) itp. itd.

i tak na okrągło.

zresztą dokładnie takie same pogawędki słychać na stopce lampy błyskowej (na tych dodatkowych stykach). to są po prostu cyfrowe magistrale danych aparatu. tak samo, jak interfejs USB do komputera. pewnie, gdyby sie uprzeć, to da sie zgrać zdjęcia z aparatu przez stopkę :grin:

no, a twój lens rusza dopiero po wciśnięciu spustu dlatego, bo w trakcie ww. pogawędki body wyśle do niego komunikat w stylu "leszcz wcisnął spust do połowy, weź mu tej pokręć, się ucieszy" :wink:

Nie wciskając spustu, kręcimy pierścieniem ostrości, a ona się nie zmienia.
    a szkło i digic pewnie mają ubaw po pachy

Jeśli zasilanie byłoby podawane na styki "body - lens" dopiero w tym momencie, tzn że nie ma niebezpieczeństwa w odpinaniu obiektywów bez wyłączenia aparatu.
    zasilanie jest zawsze.

no dobra, w tej chwili zmierzyłem napięcie na stykach zasilających obiektywu:
    (to te trzy wyższe piny na końcu)
    aparat włączony: ON 2,47 V
    aparat wyłączony: OFF 2,39 V

dopiero po wyjęciu baterii napięcie spada do 0,00 V.

jednym słowem zgadzam się z tobą - nie ma niebezpieczeństwa w odpinaniu obiektywów bez wyłączania aparatu - bo nie ma różnicy. obiektyw jest zawsze zasilany, a odpowiednie układy zabezpieczające i patenty canona dbają o to, aby nic nikomu sie nie stało przy tej czynności.

a jak ktoś jednak sie boi, to powinien przed każdą zmianą szkła wyjmować baterie :grin:

I tej teorii się będę trzymał :-)
    yes ser :-P
    pozdro.,
    m.

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów