zawsze wyłączam body
nigdy nie wyłączam body
czasem wyłączam body a czasem nie
nie zwracam uwagi czy wyłączam body czy nie
Nie wyłączam podczas zmian obiektywów/karty/baterii/zakladania i zdejmowania lampy. hmm, aaa i jak dekielek na obiektyw zakladam albo go zdejmuje to tez nie wylaczam aparatu
A tak powazniej, to mysle, ze przycis odblokowujacy obiektyw z bagnetu chyba od tego jest aby rozlaczyc obiektyw od puszki nie tylko mechanicznie? W innym wypadku Canon napisalby o tym w instrukcji![]()
Ale w czym problem? Jak o czymś nie piszą to znaczy można robić dowolnie. Gdyby było to istotne to by napisali np. "...odłączenie obiektywu bez wyłączenia aparatu grozi utratą gwarancji...". Nie piszą również o tym, że aparatem można robić zdjęciabo to "oczywista oczywistość". Chyba tak samo jest z tą zmianą szkieł. Zmieniać i martwić się czy zakładam właściwe do danego zdjęcia a nie tym czy lepiej wyłączyć czy nie.
Aha, wyłącznik też się zużywa. Wytrzymuje ileś tam pstryknięć. Ten w Canonach nie wygląda na najmocniejszy. W mojej najstarszej cyfrze padł wyłącznik właśnie. Naprawdę !!!
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Nigdy nie wyłączałem i nigdy nie będę... w żadnym przypadku.
Przed wymianą obiektywu to jedynie poczekam aż IS przestanie kręcić - ale o tym Canon wyraźnie w instrukcji wspomina.
Kiedyś to nawet nie dotykałem wyłącznika, a teraz mając 40D czasami aparat wyłączam - żeby matrycę przeczyścić.
No wlasnie nie do konca, bo jak przeczytac wypowiedzi, to wcale niemalo bylo takich, gdzie cos sie zawiesilo. Nikt jednak nie napisal, ze wyskoczyl mu error gdy wylaczal przy zmianieCzyli prosty wniosek - nawet jesli mozna i tak i tak, to jednak przy niewylaczaniu, body moze zaliczyc zwis.
Czy ktokolwiek trwale uszkodził aparat przez niewyłączanie go podczas wymiany szkieł?
Z tego co czytam w najgorszym wypadku body zaliczy zwis i wystarczy "reboot"![]()
Heh, najgorszym, co spotkało kogoś przez niewyłączenie aparatu, była konieczność wyłączenia aparatuTo rzeczywiście powód, żeby wyłączać. W przeciwnym wypadku, trzeba byłoby wyłączyć!