Strona 98 z 109 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 971 do 980 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    Kto ma 50D niech napisze ile klatek na sekundę robi mu ten aparat w szybkiej serii i włączonym AI SERVO.
    t- 1/2000 - 6

t - 1/1000 - 6

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Jeszcze ktoś może się wypowiedzieć? Bo u mnie jest coś koło 4 klatek przy czasie 1/1000s. ISO, odszumianie, rozmiar zdjęcia tego nie zmieniają. Jedynie jak wyłączę AI SERVO i dam ONE SHOT to przyspiesza. Ma ktoś jakiś pomysł?

Zablokowany

Domyślnie

a jak to sprawdzasz ? bo może startujesz w połowie sekundy

ja zrobiłem ok 15 fot, przegladam az przeskoczy np z 26 sek na 27 ( bo w tej 26 mogłem nie zacząć od poczatku ) i licze ile jest na 27 zanim nie przeskoczy na 28

wyszło po 6 szt jak wyżej

Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Na oko (albo raczej ucho) to sprawdziłem, bo nie jestem z tych co testy robią. Różnica w szybkości jest bardzo wyraźna. Nie wiem czy to są 4 klatki czy 4,5 na sekundę. W każdym bądź razie jest dużo wolniej.

EDIT:

Zrobiłem test ze stoperem.
    AI SERVO - ok. 4,8 klatki na sekundę
    ONE SHOT - ok. 6 klatek na sekundę

Niby to jedna klatka straty tylko, ale wkurzająca strasznie. W menu nie ma jakiejś opcji? Bo w sumie nie wiem o co by mogło chodzić.
    Ostatnio edytowane przez Hellfire ; 15-11-2008 o 10:35

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

W servo na ogół zawsze jest trochę wolniej.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

dzisiaj bylem na jednej polowie noznej i zauwazylem jedna rzecz

gdy uzywam automatycznego wyboru puktu af w servo - 5kl/s

jak uzywam np. srodkowego punktu to jest w normie, tak jak powinno byc 6kl/s

Miasto
    Koniaków

Domyślnie

U mnie wybrany punkt nie ma znaczenia. Zawsze jest wolno :/ W Servo ok, może być wolniej, ale bez przesady! Kurde zły jestem na to.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    U mnie wybrany punkt nie ma znaczenia. Zawsze jest wolno :/ W Servo ok, może być wolniej, ale bez przesady! Kurde zły jestem na to.
    1kl/s to przesada? Raczej Ty przesadzasz i na siebie powinieneś być zły że tak przeginasz w onanizowaniu się (bez urazy, chodzi o próby 'dopieszczania' go od strony technicznej) nowym sprzętem .
    W Servo jest wolniej bo aparat przed każdą klatką sprawdza czy ma ostro. Ubytek ledwie 1 czy 1.2 kl/s to naprawdę niewielki ubytek kosztem pewności (?) że każda klatka powinna być ostra.
    Tak więc jedyna rada na to to jakiś dobry młotek, stuknij się w głowę i idź po rozum do głowy zamiast mieć tak dziwne podejście do parametrów aparatu .

Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Pojechałeś mnie, aż mi się smutno zrobiło. Jedna klatka to cholerna strata. Wytłumacz mi dlaczego mam dziwne podejście? 1D nie zwalnia, D300 nie zwalnia, a 50D zwalnia, ja przesadzam i mam się tłuc młotkiem, bo najmądrzejszy Vitez tak uważa. Do onanizowania mi daleko. Zmień podejście i nie kozacz bez sensu jeśli nie ma takiej potrzeby.

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ubytek ledwie 1 czy 1.2 kl/s to naprawdę niewielki ubytek kosztem pewności (?) że każda klatka powinna być ostra.
    ? przeciez AF sie gubi czasami i tak, w 1D mark III tez 100% zdjec w serii z servo nie jest ostrych, nawet jak sie przestawi w C.Fn III-1 z 0 na 1, to dalej jest spowolnienie z auto wyborem punktu AF o 1kl/s

Strona 98 z 109 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów