Jeszcze ktoś może się wypowiedzieć? Bo u mnie jest coś koło 4 klatek przy czasie 1/1000s. ISO, odszumianie, rozmiar zdjęcia tego nie zmieniają. Jedynie jak wyłączę AI SERVO i dam ONE SHOT to przyspiesza. Ma ktoś jakiś pomysł?
a jak to sprawdzasz ? bo może startujesz w połowie sekundy
ja zrobiłem ok 15 fot, przegladam az przeskoczy np z 26 sek na 27 ( bo w tej 26 mogłem nie zacząć od poczatku ) i licze ile jest na 27 zanim nie przeskoczy na 28
wyszło po 6 szt jak wyżej
Na oko (albo raczej ucho) to sprawdziłem, bo nie jestem z tych co testy robią. Różnica w szybkości jest bardzo wyraźna. Nie wiem czy to są 4 klatki czy 4,5 na sekundę. W każdym bądź razie jest dużo wolniej.
EDIT:
Zrobiłem test ze stoperem.
AI SERVO - ok. 4,8 klatki na sekundę
ONE SHOT - ok. 6 klatek na sekundę
Niby to jedna klatka straty tylko, ale wkurzająca strasznie. W menu nie ma jakiejś opcji? Bo w sumie nie wiem o co by mogło chodzić.
Ostatnio edytowane przez Hellfire ; 15-11-2008 o 10:35
W servo na ogół zawsze jest trochę wolniej.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
U mnie wybrany punkt nie ma znaczenia. Zawsze jest wolno :/ W Servo ok, może być wolniej, ale bez przesady! Kurde zły jestem na to.
1kl/s to przesada? Raczej Ty przesadzasz i na siebie powinieneś być zły że tak przeginasz w onanizowaniu się (bez urazy, chodzi o próby 'dopieszczania' go od strony technicznej) nowym sprzętem.
W Servo jest wolniej bo aparat przed każdą klatką sprawdza czy ma ostro. Ubytek ledwie 1 czy 1.2 kl/s to naprawdę niewielki ubytek kosztem pewności (?) że każda klatka powinna być ostra.
Tak więc jedyna rada na to to jakiś dobry młotek, stuknij się w głowę i idź po rozum do głowy zamiast mieć tak dziwne podejście do parametrów aparatu.
Pojechałeś mnie, aż mi się smutno zrobiło. Jedna klatka to cholerna strata. Wytłumacz mi dlaczego mam dziwne podejście? 1D nie zwalnia, D300 nie zwalnia, a 50D zwalnia, ja przesadzam i mam się tłuc młotkiem, bo najmądrzejszy Vitez tak uważa. Do onanizowania mi daleko. Zmień podejście i nie kozacz bez sensu jeśli nie ma takiej potrzeby.