Różnica pomiędzy 20D, a 30D była mniejsza, niż pomiedzy 40 i 50. Teraz, gdy przymierzam się do wymiany sprzętu dziwnym trafem wolałbym mieć 30 kę niż 20 kę. Nie ma siły za 2-3 lata będziesz chciał zmienić body, jeśli teraz w zakupie 40/50 jest różnica 1200 zł to 500 zł przy odsprzedaży za 2-3 lata jest dość istotne i zmienia mocno kalkulacje. I jest to istotny argument za 50D.
20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029
A ja już mam dość ;] Jutro kupie 40D za 2300 i wszystkie klamoty do niego... To jest przesiadka z 350d. Szkiełka mam z wyższej półki wiec spokojnie da rade. A jak portfel spuchnie to sie kupi 5d Mk2... Canon zwyczajnie bije ludzi z aps-c, bo nie można niczego dobrego wypuścić... tragediaaa
Ostatnio edytowane przez Pecek ; 02-11-2008 o 02:14
www.amphoto.pl
pecunio.digart.pl
www.amphoto.pl
pecunio.digart.pl
ja mam szybkie pytanie do posiadaczy 50D. Ostatnio właśnie sobie sprawiłem ten aparat i jest to mój pierwszy canon. I chcę się dowiedzieć czy mam problem z matówką czy to tak ma być. Chodzi o to że widzę w wizjerze jak by same czarne kropeczki na całej powierzchni obrazu i do tego lekko jakby niebieską otoczkę po lewej i prawej stronie. To jest jakaś wada czy co?? Na zdjęciach tego nie widać
noone, coś jest nie tak, wizjer powinien być czysty z zanaczonymi punktami AF. Niestety chyba czeka Cię serwis, albo procedura gwarancyjna.
punkty af widzę bardzo dokładnie, tu chodzi o to że w wizjerze widzę po przyglądnięciu się tak jak by szumy, i po zmianie ogniskowej z 10 na 20 staje się troszkę wyraźniejszy!
to sobie porównajmy:
20d - ok 1200zl
30d - 1500zl
ja tu jakiejs kolosalnej roznicy w cenie nie widze ;-).. za 3-2 lata zarowno 40d jak i 50d beda juz leciwymi aparatami ktorych roznica w cenie bedzie minimalna..
za ile sprzedasz kilkuletnie body?? za 40% jego wartosci?? ok, powiedzmy ze masz szczescie i dostaniesz 50%.. taki 50d za 3 lata, przy obecnej cenie, bedzie tracil co rok ok 580zl a 40d "tylko" ok 380zl..
i aby nie bylo ze jestem uprzedzony do nowosci - 40d kupilem 1,5 m-ca po premierze bo mial to czego brakowalo mi w 350d.. teraz, w poczatkowej euforii tez chcialem sobie dokupic 50'tke ale na spokojnie zastanowilem sie co z nowych "bajerów" mi sie naprawde przyda.. stwierdzilem ze dla mnie roznice sa minimalne i zdecydowalem sie na kupno kolejnej 40'tki..