"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dpreview nie kocha już Canona
Canon wypuszczając 50D dał wildlife czy makro fotografom bardzo, bardzo dobrą maszynkę za przysłowiowy złamany grosz - dla nich koszt 50D to pikuś.
Chcąc rzetelnie przetestować ten aparat większość sampli zrobiłbym supertelasami typu 500/4, 600/4, 800/5.6; makro narzędziami typu 100/m USM, ef-s 60/m i 180/3.5m (bez różnicy czy Sigmiok czy eLa) i do tego szkła typu 18-200 IS, 18-55 IS czy 17-85 IS.
Chcąc rzetelnie przetestować aparat z tak dużą (jak na dziś) gęstością pixeli zacząłbym od AF micro adjustments.
Chcąc rzetelnie przetestować aparat miałbym głęboko ACR i korzystałbym z rozwiązań jak to pięknie Canon ujął in house - NX2, DPP, itd.
Dlaczego? Deser w wykonaniu Magne Nilsena (wraz z Michaelem Tapes'em kończą nowy konwerter postmortem - RawShooterPremium o czym wspominałem na pl.r.f.c z rok temu):
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29802024
Nie, to chyba nie tak. Po prostu jeszcze nie został przekroczony punkt krytyczny sprzedaży. Jeszcze opłaca się MPx race bo sprzęt schodziPo prostu.
Jak ludzie będą mieli dość Core8Quad z własną przydomową atom-elektrownią, potrzebną by zrobić 10x15, znowu wrócą do kliku MPx w innej technologii z super DR albo wypuszczą model z B&W cmosem (native support już jest w Bayerze).
Nie no.. jasne ja to wszystko nawet rozumiem. Jest tylko jeden problem - jest albo 50D albo 40D(ktorego zapasy zaraz zostana wyczerpane). Nie ma modelu z hiper DR i mala iloscia pixeli. Po prostu - nie ma mozliwosci wyboru. I tyle.
Wiem ze jest sRaw1(szumem pewno zblizy sie do 40D) ale on problemu DR nie obejdzie. Problem taki ze im nowszy model to obrazek mniej mi sie podoba(30D->40D->50D)..
zwracam honor dpr (tu podnoszę kapelusz)
A wracając do wyścigu MPx dojdziemy do takiego punktu (przegięcia?), że różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami obiektywów będą wpływały na wyniki rozdzielczości aparatów, trzeba będzie dokładnie tym samym obiektywem pstrykać testowe tablice i co dalej?... kto będzie pilnował tych wzorcowych szkieł?
Myślę, że nie ma co na razie lamentować nad 50D. Moim zdaniem to super aparat, po przesiadce z analogowego EOS 5 jestem bardzo zadowolony, bo niczego mi nie zabrakło ze starej maszyny, a nawet dostałem więcej. I wreszcie nic mi nie skrzypi w obudowie.
Nie mam doświadczeń z innymi xxD więc trudno mi tu oceniać. Myślę, że jak ktoś ma 40D to niech poczeka z przesiadką na 60D albo 5dMII. No chyba, że te kilka MPx więcej ma znaczenie.
A tak chciałem kupić ten aparat ,a na każdym tescie tylko baty otrzymuje jeśli chodzi ojakość obrazu,a to było dla mnie najważniejsze.Chyba czas będzie pomyśleć nad zakupem może czgoś z żółtym napisem :-):-):-):-):-):-).
Tak mnie ciekawi w czym ta puszka tak źle wypada (i w jakich testach)? Gdzie ta jakość obrazu jest tak podła, że Ci nie odpowiada? Bo to co ja widzę to tyle, że da się nią robić zdjęcia tak jak każdą inną. Jak na cropa i tak małe piksele ma szumy porównywalne z konkurentami o fizycznie większych matrycach i mniejszej ilości pikseli. A że nie jest naj. No cóż na pewno poziomu H3D nie osiąga.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dlaczego sie wkurzyles na FOTO-NET, w sumie tez u nich samowilem aparat.
A kupowałes samo body czy z obiektywem w FJ. ??
Na stronie http://www.e-fotojoker.pl nie widze w ofercie teraz 50D wiec moze teraz wszedzie maja problemy z dostepnoscia tego aparatu.
Fakt ze na pułkach juz w w Galeri nie widzialem teko aparatu.
Ostatnio edytowane przez szadam ; 30-10-2008 o 23:23