Za http://en.wikipedia.org/wiki/Image:SensorSizes.png
SX1 IS ma bodajże 10mpx na powierzchni 25mm2.
FF ma powierzchnię 370mm2, czyli ~15x większą.
Nie wytrzymają i dorzucą coś w kolejnych wersjach, przypuszczam...![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
absurd juz sie zaczal, bo w sprzecie dla amatorow-entuzjastow (a xxD to ta polka) nie potrzeba wiecej niz 10 Mpix, bo poza nielicznymi przypadkami tego nie drukuje sie powyzej A4 a do rozmiaru ekranowego juz te 10Mpix wymaga wypasionych lensow, zeby pokazac pelna ostrosc.
ale na swiecie jest zbyt duzo glupkow, ktorych jaraja cyferki przy napisie "Mpix"...![]()
Właśnie koleżanka kupuje pierwsze lustro (ultra niski budżet, przesiadka z Dynax 5) i jestem z lekka przerażony bo "z Zenita czy Minolty mogę sogie zrobić A2, a 350D ile cm mi da?"
Ponieważ nigdy w życiu takich płacht nie drukowałem - jak myślicie jakich rozmiarów odbitkę da plik z 350D zakładając poprawną odległość oglądania (dom, 1-2 metry od odbitki)?
A2 nie jest wcale takie wielkie. toz to w przeliczeniu 24x16 cali a przy 8Mpix to daje rozdzielczosc na poziomie 144 dpi, a to mozna spokojnie z 50cm ogladac i nie bedzie zastrzezen do jakoscia przy odleglosci ponizej 50cm wzrok nie ogarnie calosci obrazu i wtedy to sie juz nazywa onanizm pikselowy
![]()
Nie chwaląc sie robiłem plakat A0 z wykorzystaniem zdjęcia z 350D i wyszło bardzo pozytywnie![]()
dzisiaj odebralem aparat.... i od razu ciezki test (ciemno, zimno i wilgotno), mecz pomiedzy Zaglebiem Lubin i Motorem Lublin (1liga pilki noznej), na goraco to wydaje mi sie, ze servo lepiej troszke pracuje (to przetestuje dokladniej na recznej w sobote), wyswietlacz piekny ;] ale jest duze ale....
podczas meczu 2x wyskoczyl mi error 99 i musialem wyciagac baterie oraz raz chyba error 02 - kazano wymienic karte (wlozony byl sandisk 4gb III), pomoglo tez wyciagniecie baterii...
az sie boje teraz zerknac na zdjecia, bo wlasnie sie zgrywaja...