Strona 39 z 109 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Oczywiście sampla na 3200 ISO nie ma żadnego.
    ..a te z iso 1600 nie najszczesliwsze bo jeden bez faktury a drugi z tak mala GO ze ciezko cokolwiek powiedziec co ta matryca robi z detalami.

z iso6400 tez taki sobie bo nie wiadomo czy to swiatlo czy faktycznie matryca tak pociela obrazek bo jest strasznie plaski/wyprany z kolorow... a moze zbyt silne odszumianie chroma noise? Dobor szkiel rowniez malo szczesliwy. Mimo wszystko daje sie zauwazyc ze zakres 100-400 bardzo dobry, duza ilosc detalu, bardzo malo szumu. Nawet biorac pod uwage ze jest to 15Mpix to matryca na moje oko wypada duzo lepiej niz ta z 40D. Dodatkowo wydaje sie ze uzywajac sRaw1, iso 3200 i 6400 beda calkiem uzyteczne. Reasumujac wychodzi na to ze z 50D moze wyjsc taki maly 1DsMarkII - mimo ze nie uszczelniona to moze dawac rade i plenerze i w sporcie/reporterce i w studio.

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

moje trzy grosze odnośnie sampli z dpreview:

osobiście interesują mnie glównie ptaszyska, oczywiście chcialbym aby ISO np 1600 bylo w 50D takie jak ISO 400 w 40D :smile:
    Na dpreview są dwa ptaki ale tym na ISO 800 to jestem normalnie zawiedziony (fakt ostrość poszla na brzeg skrzydla) . Postępu w porównaniu do 40D nie widzę a może i w tym przypadku jest gorzej - może to też jest spowodowane szklem 70-300. Faktura piór posklejana a wszystko w dobrym świetle. Trzeba jednak poczekać na więcej fotek .
    pozdrawiam Krzysiek

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Ja jestem ciekaw jaka jakość będzie sRAW (7,1 mpx) - rozmiar wbrew pozorom nie mały. Zwłaszcza na wyższych ISO.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    Postępu w porównaniu do 40D nie widzę a może i w tym przypadku jest gorzej
    Bingo! Ten sam układ AF i 5 MPx więcej...

0107 - bardzo ostre!
    0124 - syf!, ale widać gdzie ostrzył aparat (lewe skrzydło) a czas 1/640 - imho, nie ma mowy o user error... szkło EF! przegrało z Digiciem IV (on chip noise reduction)... już na 800... aparat pozycjonowany dla właścicieli: 85L, 135L, 200/2, 300/2.8, 400/2.8, 500/4, 600/4, 800/5.6; szkieł macro i może 70-200/4 IS.
    Reszta albo akceptuje mydło powyżej 400 z budżetową szklarnią albo spieprza do/po Nikkora 16-85VR i D90.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 02-09-2008 o 10:33

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

024 to klasyczny przykład błędu usera. One shot przy poruszającym się modelu i do tego umiejętności wystarczające tylko do celowania centralnym punktem. To szkło 70-300 @ 300. Czyli koszmarne mydło i ja bym się nie opierał na badaniu per pixel przy takim słoiku Ale faktycznie im więcej oglądam te sample tym gorzej je oceniam. Pierwotny zachwyt wynikał chyba z porównania do sampli z D90 robionych chyba przez kompletnie przypadkowego pstrykacza. Potrzeba dobrych zdjęć aby coś powiedzieć.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    024 to klasyczny przykład błędu usera. One shot przy poruszającym się modelu i do tego umiejętności wystarczające tylko do celowania centralnym punktem.
    Walić usera i jego błędy, zobacz co jest ostre, faktura piór na lewym skrzydle. Tam ostatecznie wylądowała płaszczyzna ostrości. Jest ostro, nie. Dziękuję.

To szkło 70-300 @ 300. Czyli koszmarne mydło i ja bym się nie opierał na badaniu per pixel przy takim słoiku
    No teraz Ewa Drzyzga: czy choć raz w życiu miałaś to szkło zakręcone do puszki i pstryknąłeś choć jedno zdjęcie na 300@5.6?
    Najsłabszy punkt tego szkła to 70@4, na 5.6 jest już OK. Czasami wydaje mi się, że porównujesz wszystko do 500/4 czy 300/2.8

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak, naprawdę do tych szkieł porównuję

Bo inaczej nie ma sensu - jak szkło mydli jak cholera, to po co oceniać ostrość puchy? Że "jest mydełko ale takie bardziej inne, takie mniej budyniowe a bardziej smoliste niż z 20D. Straszna kicha panie, widać że mydło nienormatywne, kiszka panie jak cholera!" ? Szkło używałem z Tomkiem Golińskim nad Biebrzą i to co widziałem na 300mm było straszne, spać później nie mogłem tylko ściskałem moją (sprzedaną już niestety) 400/5.6. W takim razie co jest na 70mm
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Tak, naprawdę do tych szkieł porównuję
    A jednak, no czekamy na sample z 300/2.8 - to szkło - optycznie - jest chyba referencyjne.

Szkło używałem z Tomkiem Golińskim nad Biebrzą i to co widziałem na 300mm było straszne,
    No właśnie... dlatego prawdopodobnie po tej Photokinie pożegnam się z Canonem. Zbyt duży rozrzut jakościowy:

1. nowych szkieł: wady niespasowania soczewek plus autofokus
    2. nowych puszek: autofokus lotteriada
    3. kombinacji 1 i 2
    4. słaby serwis i wsparcie techniczne

Jedyne co boli to brak 85 i 135 w Nikonie.

Domyślnie

...Ale faktycznie im więcej oglądam te sample tym gorzej je oceniam...
    mam to samo ale nie analizuje walorow zdjecia jako takiego a staralem sie ogladac pod wzgledem szumu/ostrosci. Wyglada ze im wieksze iso tym obrazek staje sie dziwnie plaski .. taki gazetowy(mam nadzieje ze sie myle), ogolny kontrast jakby spadal. Porownywalem tez charakter szumu 50D vs D90 w ciemnych partiach i szarosciach(iso 200 oba zdjecia bez korekty). U canona wychodza kolorowe placki u nikona drobny szum mono. Wiem ze kiepski material do porownan wielkosci szumu(12Mvs15M i nie te same kadry i ekspozycje) ale chcialem porownac ich charakter i wyszlo mi ze u nikona wyglada mniej drazniaco..

PS.Orientuje sie ktos czy matryca 50D ma bazowe iso 200 czy 100?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    PS.Orientuje sie ktos czy matryca 50D ma bazowe iso 200 czy 100?
    100-1600, reszta softem

Strona 39 z 109 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów