Strona 30 z 109 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

50D jak na topową puszkę APS-C mógłby mieć odchylany i obracany 2,5" LCD na zawiasie z boku, takie moje marzenie ;-) aczkolwiek wydaje mi się że by było bardzo użyteczne, mam nadzieje że następca 5D będzie miał chociaż żadnych wieści na ten temat nie słyszę a szkoda .

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Powiem tak. Rynkowo jest to na pewno dobre posunięcie tak samo jak danie 15 Mpx przez Canona czym też nieźle namieszają. Osobiście jednak bardziej mi się podoba nowa matryca w Canonie niż filmiki. O wychodzeniu na prowadzenie to bym nie myślał w tym kontekście, bo przecież to by oznaczało że inne aparaty Nikona są już rynkowo przegrane, a przecież tak nie jest. Czy HD będzie trafną odopowiedzią na zapotrzebowanie rynku hmmm..... czas pokaże. Ja bym chyba wolał tę funkcję mniej rozdętą nazewniczo, a bardziej użyteczną (czyli np. dłuższe sekwencje i pełny automat).

BTW. Ze wstępnych testów krążących po sieci wynika, że AF w 50-tce działa sporo sprawniej niż w 40D. Ciekawe czyżby Digic IV??
    A przepraszam - co masz do zarzucenia AF z 40d? Ja nic - w tej klasie puszki. Czuły - nawet bardzo, szybki wystarczająco.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    A przepraszam - co masz do zarzucenia AF z 40d? Ja nic - w tej klasie puszki. Czuły - nawet bardzo, szybki wystarczająco.
    Himi, z większym zrozumieniem ;-) Kolekcjoner nie rozpisuje zarzutów wobec 40d, ale pisze, że wg sieciowych opinii AF w 50d może działać jeszcze sprawniej. i całkiem fajnie, bo choć 40d ma AF sporo lepszy od 5d, to nie znaczy, nie może być on jeszcze lepszy, nawet sporo i nawet w tej klasie sprzętu

Zablokowany

Domyślnie

Naprawdę tego się spodziewasz? To byłby już Af rodem z jedynki. 40 stce niewiele brakuje. Na oneshot jest podobnie skuteczny, odstaje trochę na servo. Oczywiście pozostaje kwestia liczby punktów AF i ich rozmieszczenia. Tego, jak wiemy w 50d nie zmieniono. Dalej jest mało i wąsko. Choć chyba szerzej niż w 5d, czy się mylę?

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Naprawdę tego się spodziewasz? To byłby już Af rodem z jedynki. 40 stce niewiele brakuje. Na oneshot jest podobnie skuteczny, odstaje trochę na servo. Oczywiście pozostaje kwestia liczby punktów AF i ich rozmieszczenia. Tego, jak wiemy w 50d nie zmieniono. Dalej jest mało i wąsko. Choć chyba szerzej niż w 5d, czy się mylę?
    mnie pytasz? nie widizałem 50d. pożyjemy zobaczymy. nie mam nic przeciwko temu, żeby było lepiej niz w 40d, bo podobnego AF lub lepszego spodziewam się w nowym FF ;-)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

. Oczywiście pozostaje kwestia liczby punktów AF i ich rozmieszczenia. Tego, jak wiemy w 50d nie zmieniono. Dalej jest mało i wąsko. Choć chyba szerzej niż w 5d, czy się mylę?
    Ja też nie wiem, czy się mylę; ale IMHO rozmieszczenie pktów jest takie samo we wszyskich aparatach z 9-pktowym AF; tylko różnica w wielkości klatki sprawia, że w korpusach APS-C wydają się one być rozmieszczone szerzej, a w 5D sprawiają wrażenie skupionych bliżej środka.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zdaje sie że to watek o 50D ..
    U mnie dzisiaj leje więc się katuję czytając forumowe mądrości.

W kwestii już z góry obśmianych uszczelek w 50D.
    Po pierwsze w specyfikacji na stronie Canona stoi jak byk, że zostały poprawione: http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos50d/03.html#03

Po drugie każdy użytkownik 40D zauważy na zdjęciach klapki baterii, że gąbka jest dwa, trzy razy grubsza niż w poprzednim modelu.

Po trzecie: spotkała mnie niemiła niespodzianka tydzień temu, choć ostatecznie mogło być gorzej. Wypadł mi z plecaka z wysokości pleców (ca 1.5 metra) na betonowe podłoże mój 17-40/4 i przywalił obudową na wysokości przedniego gwintu pod kątem około 45 stopni do podłoża. Masakra. Posypały się części. Ku mojemu zdumieniu szkła są całe, nie porysowane, mechanizm AF działa prawidłowo, obudowa zaliczyła tylko otarcie, nawet sie nie wgięła jakoś specjalnie. Mogę wkręcać filtry. To co wypadło - połamały się plastikowe zatrzaski - to przednia plastikowa osłona bebechów, ta z napisami i takim "gofrem".

!!! -> Otóż po obwodzie tego elementu znajduje się solidnie przyklejona gąbka, identyczna z tą z 40D, zapewniająca temu szkłu potwierdzoną wodoszczelność. Jest to zapewne sprawdzone rozwiązanie do elementów ruchomych. Radzę więc wsadzić kpiny dotyczące sprawności tej gąbki w 40D (nie wspominając o większej w 50D) do głębokiej szuflady.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    W kwestii już z góry obśmianych uszczelek w 50D.
    Po pierwsze w specyfikacji na stronie Canona stoi jak byk, że zostały poprawione: http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos50d/03.html#03
    to moze uscislijmy. byl w tym watku link do wywiadu z panem inzynierem z holenderskiego Canona. pan w tym wywiadzie wspomnial, ze pod wzgledem "sealings" nie zmieniono nic w 50D w stosunku do 40D, ale sklad czesci korpusu zostal zmodyfikowany i fragmenty korpusu sa dokladniej spasowane, przez co uzyskana jest wyzsza szczelnosc. ale to nie oznacza zastosowania uszczelek.

a co do wysmiewania... badzmy realni i nazwijmy rzecz po imieniu - to jest po prostu kilka glupich gumek umieszczonych w odpowiednim miejscu. to nie jest rocket science.
    ile by Canona kosztowalo dodanie tych kilku durnych gumek? 20 jenow w hurcie? no przeciez nie robmy sobie jaj z pogrzebu...
    nie zadaje pytanie ile by to nas, uzytkownikow, kosztowalo, bo to zupelnie inna kwestia
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Czy mi się wydaje, czy szkło można przymknąć, jeśli GO za płytka?
    Z początku to nie było doczytane ale podobnież można, nie można tylko w trakcie kręcenia zmieniać ekspozycji.

Generalnie funkcja nie jest do końca dopracowana, głównie ze względu na wykorzystanie dość słabego kodeka, ale wygląda ciekawie i mam nadzieję, że w przyszłych Canonach tez będzie

Raczej problem w tym, że IMHO D90 bardziej przydałoby się ISO100 i krótsze czasy, ale cóż, taki target.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

odwróć pytanie - skoro to działa dobrze w obiektywie od lat i nikt nie psioczy, to po co wymyślać koło od nowa? Ja nie mam pewności czy w ruchomym elemencie guma jest lepsza.

btw, nie mówię po holendersku, a po angielsku. I czytam - "fortified the seal around the battery and memory card compartments to increase resistance to dust and water."
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 30 z 109 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów