Krasuski - w sklepach PL taki sam status - fizycznie jeszcze nie sa dostepneSorki, ale trzeba czekac
![]()
Krasuski - w sklepach PL taki sam status - fizycznie jeszcze nie sa dostepneSorki, ale trzeba czekac
![]()
...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
(40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)
to jest 50% drożej niż 40D. wydaje mi się, że jak wchodził np. 450D to nie było aż takiej różnicy w stosunku do 400D (analogicznie 40D/30D). ja tyle nie jestem w stanie zapłacić za te 15Mpix i lepszy wyświetlacz. trudno, będę się męczył. mam 350D i różnica nawet w wyświetlaczu w stosunku do 40D będzie duża. 1300 zł w kieszeni, to jest sporo. chyba, że okaże się, że jakość fotek z 50D jest faktycznie rewelacyjna, znacząco lepsza niż 40D. oczywiście każdy ma inne potrzeby.
W B&H cena dokładnie identyczna jak wychodził 40D (pamiętam, bo niedługo bo wyjściu 40D go tam kupiłem).
Na stronie dprievew.com wymiary body
50D 154x111x81
40D 146x108x74
Czyli inna nowa większa obudowa albo błąd na stronie.
Pierwsze oficjalne ceny 450D to ok 3000zl body i ok 3200zl z kitem i bylo to w styczniu tego roku. Minelo ok 7 miesiecy i kit kosztuje ponizej 2000zl.
Tu pokazana jest historia zmian cen
http://tinyurl.com/5fybex 400D
http://tinyurl.com/5vgqyv 450D
http://tinyurl.com/5w5m77 40D
wiadomo, że ceny spadają (sporo przyczynia się też do tego wzmacnianie się złotówki). być może moje odczucie, ze cena 50D jest przy cenie 40D bardzo mało atrakcyjna jest subiektywne, ale nie mogę się go pozbyć. ja bym za 50D dał jakieś 3200 (po długim zastanowieniu się). nawet nie chodzi o to, że 50D jest drogie. 40D jest po prostu strasznie tanie.
Ale Wy macie problemy. Cieszcie się że macie ISO 100 i migawkę 1/8000, bo za D90 to ja serdecznie dziękuję. Te dwie rzeczy (a raczej ich brak) jak dla mnie decydują o tym, że D90 to kompletna fotograficzna porażka (dla mnie - żeby było jasne). Owszem byłby to super aparat ale w segmencie do 1500zł. Zresztą pewnie Nikon takie ma plany na dłuższą metę odnośnie tego modelu. Cena 50D pewnie w ciągu roku spadnie do poziomu 40D dzisiaj, albo i jeszcze niżej. Kto ma czym robić zdjęcia nie musi go kupować. Z wszelkimi dąsami odnośnie 50D poczekałbym do czasu zaprezentowania jego możliwości w zakresie rozdzielczości, szumów i ogólnie rzecz biorą jakości obrazu. Pewnie, że brak AUTO ISO w trybie M i generalnie olewanie tej funkcji to skandal, ale nie jest to rzecz decydująca tak samo jak MLU, czy filmiki. BTW, to nie sądzę by więcej niż 5% userów korzystało z MLU, czy AUTO ISO w trybie M dlatego Canon może ich olać.
Filmiki dla marketingu to będzie cios, ale takie jest życie. Nie dziwię się, że Nikon nie produkując kamer zaimplementował je jako pierwszy.
Osobiście mam cichą nadzieję, że 50D okaże się dla mnie dobrym aparatem na zimę, tak jak był nim 40D.
Canon pewnie będzie się bronił długo przed filmikami, bo robi porządne i mniej porządne kamery. Widząc możliwości Nikona jeśli chodzi o filmiki trochę żałuję. Pewnie od wielkiego dzwonu bym tego używał, ale chociaż mógłbym wyśmiać znajomych używających malutkich kamerek oferujących mizerną jakość obrazu.
LepP
5D + 7D + Sigma 50 1.4 + EF 24-105 IS USM+ EF 70-300 IS USM