Strona 22 z 109 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez etanol Zobacz posta
    D3 troche kosztuje, a jeszcze nie splacilem mkIII.
    Kanon robi jakies gnioty, dopoki robisz foty do domowego archiwum, jest ok, ale jak masz zamowienie na zdjecia i ci tłucze nieostre to mozna sie zirytowac.
    Biedni Ci fotografowie którzy muszą zarabiać takim kiepskim sprzętem . Na prawdę kup już tego cudownego Nikona i nie nudź .

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    (.....)
    serio. mam czasami wrazenie, ze w tej firmie obowiazuje zasada, ze jak sie inzynier w R&D fotograficznym wychyli z pomyslem na zmiany "uzytkowe", to go karnie zsylaja do dzialu kalkulatorow, gdzie ta herezje musi 5 lat odpokutowac.
    (....)
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Dla mnie istotne zmiany:

- sraw 7.1mpix !
    - 15mpix - narazie wyglada ze zachowali jakosc == 40D ale z ostatecznym werdyktem wstrzymam sie az beda jakies normalne fotki(od uzytkownikow).
    - lens micro adjustment
    - poprawiony LCD
    - iso 6400 - 12800. Tutaj obawiam sie ze w trybie sraw1 i sraw2(to tylko moje domysly).

Reszta byla juz calkiem dobra w 40D. Atrakcyjnosc bedzie jak zwykle zalezala od ceny ale patrzac na cene d300(ok 4500) na start 50D powinien kosztowac ok 4k-3.5k

PS. Wiadomo co to ten :
    "Magnesium alloy body, with environmental protection" ?

Zrobiłem eksperyment z szumami na 40D. Fotka z balkonu przy ISO 1600 RAW i taka sama sRAW. Następnie w DPP zrobiłem 8-bitowe tifffy z sRAW i przeskalowanego RAW do rozmiaru sRAW. Po wnikliwym badaniu szumów stwierdziłem że obrazki wyglądają jednakowo jak dla mnie. Eksperyment potwierdza oczywistość, że dynamika matrycy się nie zmienia.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

To trochę wyjaśnia dlaczego obrazowanie w 50D jednak może być na lepszym poziomie niż w 40D mimo zwiększenia liczby pikseli.
    http://www.canon-board.info/showpost...postcount=2641
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To trochę wyjaśnia dlaczego obrazowanie w 50D jednak może być na lepszym poziomie niż w 40D mimo zwiększenia liczby pikseli.
    http://www.canon-board.info/showpost...postcount=2641
    Ciekaw jestem jak to się sprawdzi w praktyce. Niestety sample na razie nie są zachęcające, ale może to wina ustawień aparatu (przeostrzenie, brak szczegółów) i tego że to jpg. Teoretycznie sRAW2 powinien dać rewelacyjną dynamikę i poziom szumów , a prawie 4mpix dobrej jakości to zwykle i tak więcej niż potrzeba jeśli fotka nie wymaga poważnego kadrowania na kompie.

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dynamika chyba nie może być poprawiona w sposób jak mówisz?

Coś już napisał

Domyślnie

Właśnie wychodzi mi na to że D90 zmiecie 50D filmami HD i nowym kitem 18-105 któremu Canon nie ma co przeciwstawić (nie licząc "legendarnego" 17-85 ;-) ).
    A wszystko dlatego, że Cwanon postanowił się scwanić i polecieć w popierdułkę klasy "15MPix" zamiast wrzucić FF 12MPix co zapewniłoby mu jakąś przewagę.

Pozdrowienia
    maurycyj

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Dynamika chyba nie może być poprawiona w sposób jak mówisz?
    Dynamika matrycy to cecha fizyczna. Wszelkie sztuczki niczego nie zmienią.

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maurycyj Zobacz posta
    Właśnie wychodzi mi na to że D90 zmiecie 50D filmami HD i nowym kitem 18-105 któremu Canon nie ma co przeciwstawić (nie licząc "legendarnego" 17-85 ;-) ).,

W zanadrzu Canon ma jeszcze nowego 18-200. Zdecydowanie bardziej mega********y obiektyw
    Co do filmów HD to Canon zaprasza szanownych klientów do działu kamer ;-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja rozumiem, że wszyscy snujący przypuszczenia dot. IQ z 50D czynią to w tzw. międzyczasie, oczekując na solidną dawkę zdjęć z tej puszki. Bo tak na serio to do tego momentu napisać można wszystko.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maurycyj Zobacz posta
    Właśnie wychodzi mi na to że D90 zmiecie 50D filmami HD i nowym kitem 18-105 któremu Canon nie ma co przeciwstawić (nie licząc "legendarnego" 17-85 ;-) ).
    A wszystko dlatego, że Cwanon postanowił się scwanić i polecieć w popierdułkę klasy "15MPix" zamiast wrzucić FF 12MPix co zapewniłoby mu jakąś przewagę.

Pozdrowienia
    maurycyj
    Ciekawe ile razy jeszcze usłyszymy te "smuty" o 15 mpx-ach i fatalnym błędzie Canona. Czy Wy na prawdę myślicie, że w Canonie siedzą sami idioci? Firma musi zarabiać i wypuszczać konkurencyjne produkty. Konkurencja obecnie polega min. na tym, że daje się więcej mpx niż inni. To zrozumie nawet dziecko z przedszkola ;-). I czy się to komuś podoba czy nie tak wygląda obecnie ten rynek. Wygląda na to że Canon robi co może żeby nie wpuścić użytkowników w całkowite maliny (dając np. sRaw-y) i dając technologię matryc, która wróży że wcale nie będzie tak źle jakby niektórzy chcieli.
    Kapitan Wagner

Strona 22 z 109 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów