Witam!
Jestem w trakcie, możnaby powiedzieć, zamawiania EOSa 50D. Wiem, że aparat obsługuje UDMA, więc chciałbym kupić kompatybilne karty, bo te których używałem z 350D raczej się nie nadadzą (wolne i mało pojemne). Czytałem jakiś czas temu test kart w Digital Foto Video, ale nie wiem na ile wysmarowny. W każdym razie Sandisk Ducati wiodło tam prym. Myślę właśnie o tej karcie, ale może "zwykły" Sandisk Extreme IV by wystarczył?
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi kartami lub podobnymi w 50-ce?
Marek
Mam Extreme III 4 i 8 GB, co prawda nie zapuszczam długich serii (po 3-4 szt), raz się trafiła na 7 klatek i było bez problemu. Kupując 50d o tym samym myślałem, a na chwilę obecną nawet zapomniałem (że był taki dylemat).
5D + grip + 50D + grip + C 70-200IS/2,8L + C 35/1,4L + C85/1,8 + C17-55/2,8 + 580 EX II + 430EX + slikpro330dx
Szybkie karty przydają się tylko przy zrzucaniu zdjęć na kompaPrzecież i tak pierwsze kilka/kilkanaście zdjęć z serii najpierw trafia do bufora, dopiero potem sukcesywnie zrzucane są na kartę. Musiałbyś robić z 20 zdjęć w serii żeby szybkość karty zaczęła robić jakąś róźnicę.
WITAM
Niedawno kupiłem 50d , ze względu na kiepskie działanie autofocusa w 350d, (zbyt mała celność w ciemniejszych pomieszczeniach) , i ciekawe spostrzeżenia: otóż posiadam kilka obiektywów w tym 3 stałki i z puszką 350d trafiały względnie w punkt- praktycznie nie stwierdziłem bf czy ff, natomiast po podpięciu tych obiektywów do Eosa 50d stwierdziłem że większość tych obiektywów ma znacznie przesunięty punkt ustawiania ostrośći ( front focus), zacząłem regulować (mikroadjust) i cóż jakie były wyniki :
obiektyw 24-105 trafiał w punt -nie była potrzebna regulacja, 70-200/4 IS miał troche ff i potrzebna była regulacja na (-5), 85/1,8 całkiem nie trafiała -regulacja na (-13) , 50/1,4 regulacja (-10) , 28/1,8 regulacja (-8) teraz wszystkie obiektywy trafiają punkt i nic się nie zmienia -na razie...już 10 dni- , w czym problem,... otóż mogę jeszcze wymienić to body ,ale czy wymienię na lepsze, .... -dlaczego w 350d wszystkie te obiektywy trafiały w punk a przy 50d jest aż taka rozrzutność..... na marginesie w/g mojej opini ta bardzo skuteczna regulacja mikroadjust to WIELKIE dobrodziejstwo
Piszesz że Canon wypuścił z fabryki różne buble, które musiałeś sobie regulować: 70-200/4 IS, 85/1,8 50/1,4 ,28/1,8 ewentualnie jest coś z twoim 50D skoro wszystkie szkła tak nie trafiają (w 24-105 może po prostu nie widać błedu bo to aż f/4). Musiałeś poświęcić swój czas żeby sobie samemu poprawić to co firma Canon spartaczyła w fabryce sprzedając ci za ciężkie pieniądze i nazywasz to dobrodziejstwem?;-)
ale co jest spartaczone ???, gdyby body miało ff to wystarczyłoby wyregulować body do wszystkich obiektywów np na (-8) i wszystkie powinny trafiać w punkt jak w eosie 350d bez potrzeby regulacji kazdego z obiektywów osobno.
Ja bym stawiał że body ma FF/BF ok. -9 czy -10. Jak sobie to odejmiesz od wartości ustawionych dla obiektywów to ci zostanie:
70-200/4 IS (4,5)
85/1,8 (3,4)
50/1,4 (2,3)
28/1,8 (1, 2)
Czyli zostają wartości nieprzekraczające 3 czy 4 jednostki co może być w granicy akceptowalności "trafiania w punkt" na 350D.