Strona 94 z 109 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dyskusja przypomina mi dyskusje o samochodach francuskich z użytkownikiem "nie francuzów" zza Odry. Sasiad mój stanowczo i autorytatywnie stwierdza, że "farancuzy" są do BANI! na moje pytanie czy miał i jeździł odpowiada, że gówna nie kupuje! I nie przekonuje go w żadnym przypadku fakt, o którym go informuję, że mam czwarte francuskie auto i z ŻADNYM nie miałem problemów. A komfort jazdy i przytulność wnętrza jest na najwyzszym poziomie. Oczywiście sąsiad wie lepiej. Nawet jeżeli faktem jest, ze żaden zza odry dawno nie trumfował w rajdach i wyścigach. ON PO PROSTU WIE LEPIEJ! I tak zeby było zgodnie z tematem. Zmieniłem 30D na 50D i cieszę się robieniem zdjęć i żadne duperele i pierdoły nie zaprzątaja mi głowy! Kupiłem 50D DO ROBIENIA ZDJĘĆ!
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Nie rozumiem, przecież każdy wie że francuzy są do bani, przecież są na F

PS. Jeździłem francuzem, komfort i wykonanie super, ale awaryjność...daj spokój, farta masz i tyle.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

No mam! do tego na C wobec powyższego również!:-D

Skopar
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ciekawa sprawa pojawiła się na nowym blogu dpreview.
    iso 3200 z 50D wywołane w ACR i DPP

[...]

Mało powiedzieć, że różnica jest widoczna.

http://blog.dpreview.com/editorial/2...a-ra.html#more
    "...However, it also means that DPP applies at least some chroma noise reduction (and sharpening) even when NR is set to zero..."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skopar Zobacz posta
    "...However, it also means that DPP applies at least some chroma noise reduction (and sharpening) even when NR is set to zero..."
    Jak dla mnie to stwierdzenie, to próba usprawiedliwienia sposobu w jaki testują. Innymi słowy szukanie dziury w całym

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie no na tej miniaturce ACR produkuje ciapę 8). I jakąkolwiek by do tego przykładać teorię to dla mnie bardziej użyteczne byłoby to co wypuszcza DPP.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Skopar
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Jak dla mnie to stwierdzenie, to próba usprawiedliwienia sposobu w jaki testują. Innymi słowy szukanie dziury w całym
    Iii. Jak dla mnie powyższe to próba usprawiedliwienia Canona :P

...tak bardziej na poważnie - nie ma siły, większe zagęszczenie pikseli ma wiadomy wpływ na szumy i dynamikę. 50d radzi sobie i tak nieźle jak na to, co w niego napchali.. Zresztą;

50d ma sensor 15x22mm, czyli wypada jakieś 45 500 pikseli na milimetr kwadratowy.

Olek E1 miał 21 600 pikseli na mm^2 na przykład. Canon 5d miał 15 000. Olympus E3 na przykład ma prawie tyle co Canon - 44 100. Nawet biorąc pod uwagę rozwój technologii matryc, to trochę przesadzili, imvho..
    Ostatnio edytowane przez Skopar ; 07-11-2008 o 18:10

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malkontent Zobacz posta
    To może ja się wypowiem, jako amator, ale z ambicjami.
    Rzeczywiście, do tej pory nigdy nie zrobiłem odbitki większej niż 20x30.
    Było ich kilkadziesiąt, ale nigdy w większym rozmiarze.

50D używam z obiektywami "L", dlaczego ? Bo w porównaniu z Tamronami, czy Sigmami, nawet o podobnym zakresie dostrzegam różnicę w plastyce obrazu, przenoszeniu kolorów, kontrastu etc. czyli tego co ulotne, a co decyduje o jakości i odbiorze zdjęcia - ale tutaj może ta odrobina doświadczenia pozwala mi określić różnicę.
    Widzisz akustyk , tak twierdzi malkontent i ja się z nim w pełni zgadzam . Na pewno użycie tańszych ( gorszych ) obiektywów w połaczeniu z 50D nie jest profanacją . Jest też na pewno wygodne i funkcjonalne . Jednak moim zamysłem jest pełne wykorzystaie puszki , a nie na pół gwizdka . Choć 50D nie zbliża się nawet do Ferrari wsród samochodów , na pewno posiadanie tego smochodu do jazdy tylko po mieście mija sę z celem . I tak jak u kolegi malkontent'a Skoda , tak u mnie Ford jst wystarczająy do spełnienia moich oczekiwań . Ferrari nie byłoby w pełni wykorzystane , choc też by jeździło .

To , że wielu z użytkowników nie wykorzystuje w pełni możliwości puszek , nie stoi w sprzeczności z tym , by uświadomić im , że takie możliwości istnieją . Należy też im powiedzieć i uswiadomić , z czym to się wiąże . Może kiedyś z tych rad skorzystają . Nieraz warto zastanowić się co lepsze : lepsza puszka i gorsze szkło ( to z zestawu ) czy starsza (nie zawsze i niekoniecznie gorsza ) puszka i droższe szkło ?. Pomimo , że ten dylemat został dawno rostrzygnięty warto do niego wracać ze względu na rosnące rzesze amatorów fotografii i użytkowników coraz nowego sprzętu .

Takie samo zdanie jak ja , mają też Pecek i jotes25 ( str. 80 ) . Swoją drogą - akustyk - z wiosny możemy wrócić do tematu ( jeśli posiadasz 50D ) i zorganizować prywatny plener . Porównamy wtedy jakość fotek zrobionych obiektywami średnimi i "L" . Dodatkowo też ocenimy szerzej możliwości 50D oraz przyjemność w korzystaniu z konkretnego sprzętu .
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Nie wiem czy zostałem dobrze zrozumiany. Chodziło mi o to, że guzik mnie obchodzi czy DPP usuwa zawsze jakiś chroma noise czy nie skoro i tak daje lepszy efekt niż ACR.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    Dyskusja przypomina mi dyskusje o samochodach francuskich z użytkownikiem "nie francuzów" zza Odry. Sasiad mój stanowczo i autorytatywnie stwierdza, że "farancuzy" są do BANI! na moje pytanie czy miał i jeździł odpowiada, że gówna nie kupuje! I nie przekonuje go w żadnym przypadku fakt, o którym go informuję, że mam czwarte francuskie auto i z ŻADNYM nie miałem problemów. A komfort jazdy i przytulność wnętrza jest na najwyzszym poziomie. Oczywiście sąsiad wie lepiej. Nawet jeżeli faktem jest, ze żaden zza odry dawno nie trumfował w rajdach i wyścigach. ON PO PROSTU WIE LEPIEJ! I tak zeby było zgodnie z tematem. Zmieniłem 30D na 50D i cieszę się robieniem zdjęć i żadne duperele i pierdoły nie zaprzątaja mi głowy! Kupiłem 50D DO ROBIENIA ZDJĘĆ!
    Pozdrawiam
    No, widzę że myślimy bardzo podobnie...

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Nie rozumiem, przecież każdy wie że francuzy są do bani, przecież są na F
    Nio tak, gdyby było FF, to było by super...

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    PS. Jeździłem francuzem, komfort i wykonanie super, ale awaryjność...daj spokój, farta masz i tyle.
    Widocznie ja też mam farta z francuzem - zero awaryjności w ciągu 2 lat użytkowania C5-ki, a kupiłem jako 5-latka.

A co do Canona, wcześniej miałem kompaktowy model, z którego byłem bardzo zadowolony (niestety, zostawiony przypadkowo po podróży w samolocie poszedł się... )
    Ja natomiast niczego nie zmieniałem. Kupiłem 50-kę bo mnie poprostu na to stać, do tego Sigmę 18-200 DC OS (jako uniwersalny spacerzoom na początek) i jak na razie też nie mam powodów do narzekań.

Wiem też czego sobie życzę w mojej przyszłej szklarni.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 94 z 109 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów